Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Berg van Barmachtigheid"
Een Berg van barmhartigheid (Latijn: mons pietatis, in Nederland: bank van lening) is een openbare kredietinstelling (meestal gemeentelijk pandjeshuis), waar leningen tegen lage rente kunnen worden afgesloten tegen een onderpand van juwelen, zilverwerk, kunst- en siervoorwerpen, boeken en andere voorwerpen van waarde. In België is deze vorm van pandlenen sinds de wet van 1848 verboden voor andere personen of instellingen en enkel toegelaten aan de Berg van Barmhartigheid. De enige nu nog bestaande Berg van Barmhartigheid in België is die van Brussel. (wikipdia)
bron: vnw
Omdat er is vastgesteld dat een deel van de bevolking de link niet legt tussen “lening op pand” en “Berg van Barmhartigheid” heeft de Gemeenteraad in zijn zitting van 13 januari 2020 beslist dat de Berg van Barmhartigheid voortaan zal heten: Berg van Barmhartigheid van de Stad Brussel, Openbare Kas van Lening (montdepiete.be)
Berg van Barmhartigheid is gevestigd op O.-L.-Vrouwestraat 45, 8500 Kortrijk, Belgium. (bizique.be)
De huidige voorgevel van het huis aan de Lange Rei waar eerst de Berg van Charitate was gehuisvest en later de Berg van Barmhartigheid (2016).(socialegeschiedenisbrugge.be)
Het Brusselse Pandjeshuis, officieel genoemd Berg van Barmhartigheid werd in 1618 opgericht. (eurocoinhouse.com)
Koning Filip (links onder) vandaag op bezoek in Brussel bij Berg van Barmhartigheid met een van zijn lijfwachten.(vrt.be)
Bij de Berg van Barmhartigheid in Brussel komen meer en meer mensen aankloppen om een lening aan te gaan met een voorwerp in onderpand. (vrt.be – 2022)
Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.