Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Hasseltse speculaas"
Speculaas kennen we in de grootste delen van Vlaanderen als een dun, krokant en kruidig koekje. Niet zo in Hasselt. De Hasseltse “spek-lââs” is vrij dik; men spreekt dan ook over een “homp”. Dit beïnvloedt zijn smaak: de Hasseltse speculaas is minder gekruid in vergelijking met andere varianten. Ook de structuur is anders. Onder de krokante korst schuilt malse speculaas. (streekgerecht.be)
Op 13 januari 1870 verwierf de Hasseltse bakker Antoine Deplée een brevet op de Hasseltse speculaas: “une espèce de pain d’amandes connu sous le nom de spéculation.” Hij verkocht deze speculaas tot in het buitenland. (wikipedia)
zie ook speculoos
Afbeelding zie hier
Hasseltse speculaas is de lekkerste van alle speculazen en speculozen.
Een speciale lekkernij: Hasseltse speculaas met een gekoelde Hasseltse jenever.
Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.