Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    stoofvlees

    Dit is slechts 1 definitie voor "stoofvlees." Bekijk alle definities.

    stoofvlees
    (zn. o., geen mv.)

    in blokjes gesneden vlees (runds, kalfs of varkens) dat samen met ajuin en eventueel pekes gestoofd wordt, het liefst in bier

    Van Dale 1995: gewestelijk, vlees om te stoven: stooflappen
    Van Dale 2017: stoof­vlees
    1. vlees om te sto­ven
    = stoof­lap­pen
    2. ge­recht be­staan­de uit in stuk­ken ge­sne­den stoof­vlees (1)

    een friet­je met stoof­vlees, een pa­tat­je stoof­vlees

    zie ook: stoofkarbonade, schep, stoverij, kabernaa, stoverie, stoofkrabben, stoofleurre

    klik op de afbeelding
    Stoofvlees
    stoofvlees-friet

    Misschien is bufstek-friet het Belgisch gerecht bij uitstek. Maar stoofvlees-friet is wellicht het Vlaamse gerecht bij uitstek. Daarom dat stoofvlees ook verkozen werd door de kijkers als 100ste gerecht voor Dagelijkse Kost van tv-kok Jeroen Meus. (4//2/2011)

    10 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 06:08)

    👍
    418

    Reacties

    Janwitloof, in mijne VD editie 95 is het nog gewestelijk. Verder zijn er veel meer googlementen in Vlaanderen dan in Nederland, wat op het Vlaams karakter wijst.
    Op VD online wordt er verwezen naar de uitgebreide versie die ik spijtig genoeg niet kan raadplegen. Misschien hebt gij een betere bron, een meer recente van Dale? Dan benieuwt het mij om te weten hoe de SN omschrijving luidt.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Feb 2011 19:41

    Ik zie trouwens twee betekenissen in stoofvlees: enerzijds het vlees dat ge bij den beenhouwer koopt met de bedoeling stoverij te maken, en anderzijds het gerecht zelf (zoals bij stoofvlees-friet).
    1) Wanneer ge naar den beenhouwer gaat, brengt dan nen halve kilo stoofvlees mee.
    2) Volgens jeroen Meus hebt ge voor stoofvlees, naast veel boter, alleen maar ajuinen, bier, nen boterham met mosterd, en peper en zout nodig.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Feb 2011 14:08

    stoofsel

    stoofsel ken ik niet, François. Misschien elders in Vl.
    Mijn vraag aan u is of
    a)als ik bij de hollandse slager een halve kilo stoofvlees bestel, of die mij dan verstaat?
    b) als ik in een restaurant of frituur naar stoofvlees vraag of ik dan iets ga krijgen dat op ons Vlaams stoofvlees lijkt?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Feb 2011 14:17

    stoofvlees

    staat inderdaad nu ongemarkeerd in vd 2005, maar dit geeft geen uitsluitsel.

    Op wikipedia staat ‘stoofvlees, Vlaamse stoverij, stoofkarbonade’ onder Belgische gerechten. Als je dus stoofvlees intikt kom je terecht bij Vlaamse stoverij.
    Ook op Google.nl kennen ze wel stoofvlees als een Belgisch gerecht, maar ook stoofvlees op Indische wijze, met perperkoek enz.
    Als laatse staat stoofvlees in het referentiebestand Belgisch-Nederlands van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (met zo’n naam hoop ik dat de lijsten juist zijn!)
    Zij geven als Noord-Nederlandse variant voor stoofvlees: stoofkarbonade.
    En, rara, wat zegt van dale?

    stoofkarbonade
    stoof·kar·bo·na·de
    de (v.); g.mv.
    (verzamelnaam)

    1.(algemeen Belgisch-Nederlands) (vaak in ’t mv.) stoofvlees (1)

    2.(gewestelijk) stooflappen bereid met o.a. uien, een boterham besmeerd met mosterd, gedroogde pruimen en (zoet) bier

    Het zullen dus verschillende bereidingen zijn?

    Allemaal een beetje ingewikkeld voor mijn kopke, maar ik heb genoeg gegevens om stoofvlees terug te draaien naar Vlaanderen. Sorry, bastos.

    @ Georges, stoofkarbonade staat niet in het VW …

    Toegevoegd door de Bon op 06 Feb 2011 14:35

    Van LeGrognard kreeg ik per postduif volgende hard, maar rechtvaardig oordeel:

    Edoch: stoofvlees, hier meer en meer als ‘stoofpotje’ aangeduid ,is gangbaar SN. Schiet me warempel ineens te binnen dat het franse Vlaams het gerecht ‘potjevleesch’ kent. Als de donder invoeren indien dat nog niet gebeurd is.

    Ik leg me tot nader order bij de beoordeling SN neer en houd me voor bij mijn eerste beste bezoek aan onze noorderburen de proef op de som te gaan nemen. Een stoofpotje is overigens in onze culinaire wereld nog wat anders dan stoverij of stoofvlees. Het kan zelfs een stoofpotje van vis zijn.

    De eer om het Frans-Vlaams ‘potjevleesch’ in te voeren laat ik aan de ontdekker ervan, LeGrognard, over. Ik reserveer alvast een duim.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Feb 2011 14:42

    Ik schreef vorige reactie terwijl de Bon, zoals we haar kennen, uitgebreid en gefundeerd onderzoek deed. En de andere toevoeging van onze Vlaamsterdammer dat ze ‘het wel zullen begrijpen maar eerder stooflappen etc’ had ik ook nog niet gelezen. Dus mijn ‘tot nader order’ is al gepasseerd.
    Stoofkarbonaden had ik al eens in de Antwerpse versie stoofkarmenijen bij karmenade vermeld. Maar ere wie ere toekomt, ik laat het aan de Bon om het lemma in te voeren.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Feb 2011 15:33

    Voer het gerust in Georges, ipv stoverij. Uw artikeltje is al gereed.

    Toegevoegd door de Bon op 06 Feb 2011 15:57

    @Bonneke

    Die stoverij is al lang opgeten (tiens, VD van opeten. Die zal ik ook eens invoeren se) met kokeneten spelen. Dus doet gij maar.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Feb 2011 16:16

    stovrie in de rgio leiestreek

    Toegevoegd door hamamelis op 06 Feb 2011 20:49

    Veel meer googlementen .be dan .nl

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoofvlees

    Toegevoegd door fansy op 11 Oct 2014 02:29

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.