Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "stoofvlees." Bekijk alle definities.
in blokjes gesneden vlees (runds, kalfs of varkens) dat samen met ajuin en eventueel pekes gestoofd wordt, het liefst in bier
Van Dale 1995: gewestelijk, vlees om te stoven: stooflappen
Van Dale 2017: stoofvlees
1. vlees om te stoven
= stooflappen
2. gerecht bestaande uit in stukken gesneden stoofvlees (1)
•
een frietje met stoofvlees, een patatje stoofvlees
zie ook: stoofkarbonade, schep, stoverij, kabernaa, stoverie, stoofkrabben, stoofleurre
klik op de afbeelding
stoofvlees-friet
Misschien is bufstek-friet het Belgisch gerecht bij uitstek. Maar stoofvlees-friet is wellicht het Vlaamse gerecht bij uitstek. Daarom dat stoofvlees ook verkozen werd door de kijkers als 100ste gerecht voor Dagelijkse Kost van tv-kok Jeroen Meus. (4//2/2011)
Janwitloof, in mijne VD editie 95 is het nog gewestelijk. Verder zijn er veel meer googlementen in Vlaanderen dan in Nederland, wat op het Vlaams karakter wijst.
Op VD online wordt er verwezen naar de uitgebreide versie die ik spijtig genoeg niet kan raadplegen. Misschien hebt gij een betere bron, een meer recente van Dale? Dan benieuwt het mij om te weten hoe de SN omschrijving luidt.
Ik zie trouwens twee betekenissen in stoofvlees: enerzijds het vlees dat ge bij den beenhouwer koopt met de bedoeling stoverij te maken, en anderzijds het gerecht zelf (zoals bij stoofvlees-friet).
1) Wanneer ge naar den beenhouwer gaat, brengt dan nen halve kilo stoofvlees mee.
2) Volgens jeroen Meus hebt ge voor stoofvlees, naast veel boter, alleen maar ajuinen, bier, nen boterham met mosterd, en peper en zout nodig.
stoofsel
stoofsel ken ik niet, François. Misschien elders in Vl.
Mijn vraag aan u is of
a)als ik bij de hollandse slager een halve kilo stoofvlees bestel, of die mij dan verstaat?
b) als ik in een restaurant of frituur naar stoofvlees vraag of ik dan iets ga krijgen dat op ons Vlaams stoofvlees lijkt?
stoofvlees
staat inderdaad nu ongemarkeerd in vd 2005, maar dit geeft geen uitsluitsel.
Op wikipedia staat ‘stoofvlees, Vlaamse stoverij, stoofkarbonade’ onder Belgische gerechten. Als je dus stoofvlees intikt kom je terecht bij Vlaamse stoverij.
Ook op Google.nl kennen ze wel stoofvlees als een Belgisch gerecht, maar ook stoofvlees op Indische wijze, met perperkoek enz.
Als laatse staat stoofvlees in het referentiebestand Belgisch-Nederlands van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (met zo’n naam hoop ik dat de lijsten juist zijn!)
Zij geven als Noord-Nederlandse variant voor stoofvlees: stoofkarbonade.
En, rara, wat zegt van dale?
stoofkarbonade
stoof·kar·bo·na·de
de (v.); g.mv.
(verzamelnaam)
1.(algemeen Belgisch-Nederlands) (vaak in ’t mv.) stoofvlees (1)
2.(gewestelijk) stooflappen bereid met o.a. uien, een boterham besmeerd met mosterd, gedroogde pruimen en (zoet) bier
Het zullen dus verschillende bereidingen zijn?
Allemaal een beetje ingewikkeld voor mijn kopke, maar ik heb genoeg gegevens om stoofvlees terug te draaien naar Vlaanderen. Sorry, bastos.
@ Georges, stoofkarbonade staat niet in het VW …
Van LeGrognard kreeg ik per postduif volgende hard, maar rechtvaardig oordeel:
Edoch: stoofvlees, hier meer en meer als ‘stoofpotje’ aangeduid ,is gangbaar SN. Schiet me warempel ineens te binnen dat het franse Vlaams het gerecht ‘potjevleesch’ kent. Als de donder invoeren indien dat nog niet gebeurd is.
Ik leg me tot nader order bij de beoordeling SN neer en houd me voor bij mijn eerste beste bezoek aan onze noorderburen de proef op de som te gaan nemen. Een stoofpotje is overigens in onze culinaire wereld nog wat anders dan stoverij of stoofvlees. Het kan zelfs een stoofpotje van vis zijn.
De eer om het Frans-Vlaams ‘potjevleesch’ in te voeren laat ik aan de ontdekker ervan, LeGrognard, over. Ik reserveer alvast een duim.
Ik schreef vorige reactie terwijl de Bon, zoals we haar kennen, uitgebreid en gefundeerd onderzoek deed. En de andere toevoeging van onze Vlaamsterdammer dat ze ‘het wel zullen begrijpen maar eerder stooflappen etc’ had ik ook nog niet gelezen. Dus mijn ‘tot nader order’ is al gepasseerd.
Stoofkarbonaden had ik al eens in de Antwerpse versie stoofkarmenijen bij karmenade vermeld. Maar ere wie ere toekomt, ik laat het aan de Bon om het lemma in te voeren.
Voer het gerust in Georges, ipv stoverij. Uw artikeltje is al gereed.
@Bonneke
Die stoverij is al lang opgeten (tiens, VD van opeten. Die zal ik ook eens invoeren se) met kokeneten spelen. Dus doet gij maar.
stovrie in de rgio leiestreek
Veel meer googlementen .be dan .nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoofvlees
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.