Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "farfelu." Bekijk alle definities.
dwaas, niet serieus, uit de lucht gegrepen
“Hij schildert mij af als een farfelu, maar mijn medische en wetenschappelijke achtergrond staat duidelijk op mijn website.” (ciaosn.be)
“die farfeluë beweringen dienen hoofdzakelijk om andere zaken te camoufleren”
“Ik was altijd blij met Jean-Luc Dehaene. Voddenman, pur sang, maar wel aangekleed met ratio, niet met farfelue drapeerkunst.” (Hugo Camps)
“Bovendien zijn er toch telkens advocaten of notarissen ingeschakeld als bemiddelaar (gebonden aan beroepsgeheim maar je mag toch aannemen dat zij zich niet meteen voor de kar laten spannen van een farfelue fantast) en meestal worden …” (Siel Van der Donckt, deredactie.be)
“Mijn vertrouwen in de financiële sector krijgt opnieuw een knauw als men zo’n farfelue studies en cijfers lanceert.“, zegt Van der Maelen. (dirkvandermaelen.be)
VD online
farfelu (bijvoeglijk naamwoord; vrouwelijk: farfelue)
1 zonderling, gek
Ik kwam het tegen bij Camps vandaag in De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1541407/2012/11/29/Het-ACW-rekent-ongegeneerd-op-CD-V-als-noodverband.dhtml). Dus ik dacht: ofwel is het zijn moeilijk woord van de dag (ge kent het verhaal wel: elke dag gooit Camps zijn Van Dale naar omhoog en rond het moeilijk woord waarop hij open valt schrijft hij zijn column bij elkaar), ofwel is het Noord-Nederlands. Ik kan het nogal moeilijk gegoegeld krijgen, dus ik ben er nog niet uit. (LG, waarom denkt ge dat het Vlaams is? Toch niet omdat het in NL niet gebruikt wordt, want hier – bij mijn weten – ook niet :) In mijn VD95 staat het niet en VD online (gratis) zei dat als ik het wou weten dat ik maar een abonnement moest nemen. (Nog niet zo heel lang geleden was de respons ‘Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het gratis woordenboek.’ een aanduiding dat het niet in VD stond. Maar ik denk dat ze vonden dat er teveel gebruikers waren die met de elementaire functies van het gratis woordenboek tevreden waren en er daarom niet voor betaalden. Ze hebben daar iets op gevonden, nu krijgt ge maar af en toe een antwoord en heel dikwijls het bovenstaande, weliswaar met toevoeging van: ‘Wil je meer woorden en mogelijkheden? Neem een abonnement.’ De kas moet gespijsd worden. Maar een truc is om via google in combinatie met Van Dale te gaan en dan kreeg ik wel bovenvermeld antwoord te lezen.)
Maar wat me (behalve, is het nu VL of niet) intrigeert is dat het volgens VD de Franse regel voor vrouwelijke bijv.naamw. volgt: bij vrouwelijke toepassingen komt er een e bij: farfelue (Dat is misschien een argument voor het Vlaamse, want de NL weten niet welke zelfst.naamw. vrouwelijk zijn en kunnen de regel dus niet toepassen;) 1) Zijn er nog bijv. naamw. in het Nederlands waar die ‘geslachtsvorming’ uit het Frans mee volgt? 2) Hoe is in het Nederlands de uitspraak dan?
Moest Camps per ongeluk rasecht Vlaams geschreven hebben, dan zal ‘gevoileerd’ wel het moeilijke woord zijn waarop zijn Van Dale opengevallen is ;)
Georges,
farfelu is onvindbaar in vd woordenboeken.
De farfelu die vd op Google als antwoord gaf, komt uit de dictionaire Frans – Nederlands van vd., vandaar het vrouwelijk farfelue.
Is ’t waar? Zo ver is het al gekomen dat ik al niet meer zie dat ik in een Frans-Nederlands woordenboek bezig ben. (Dat van gisteren klopt blijkbaar, Bon: onze woordenschat gaat er niet op achteruit, we weten alleen niet met wat we bezig zijn ;)
Maar het mysterie van de vrouwelijke vormen – oeps! – is opgelost…
de vb~zin in correct Vlaams zou zijn als volgt:
1. Die farfelubeweringen…, dan is het een zn., ofwel
2. Die farfeluë beweringen…
Ik opteer voor mogelijkheid 2 en pas het hierbij aan.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.