Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "viool." Bekijk alle definities.
vrouwelijk geslachtsorgaan
ook fiool
“Een pianostemmer wordt naar een vrouwenklooster geroepen. Hun piano doet het niet meer. Als hij het ding aan een eerste onderzoek onderwerpt, merkt hij dat de kast gewoon volgepropt zit met dozen tampax. Hij haalt er alles netjes uit en heeft daarna geen moeite om het instrument te stemmen.
Nieuwsgierig vraagt hij de abdis even later hoe het komt dat de piano helemaal vol tampax steekt.
De abdis slaat zich voor het hoofd en roept:
- Och da’s waar ook, dat was ik helemaal vergeten!
- Maar wat doen die dingen in de piano? dringt de man aan.
- Ja, da’s iets wat we bij een handelsreiziger besteld hadden. Wij hadden compassie met de man. Maar toen we de zending zagen, wisten wij niet waarvoor dat diende. Wij vroegen het aan de tuinman, en die zei “Da’s voor in de viool”. Tja, en omdat wij geen viool hadden, hebben we het maar in de piano gestoken."
En Adam z’n zinne begonne te draaie
tung ij zoe zag zijne geliefde bruid
en a spande z’n snaren oep Eva’s viole
en Eva spelden oep Adam z’n fluit
(Wannes Van de Velde – Adam en Eva)
viool is dus mannelijk in Limburg?
v(m) in Van dale betekent in de allermeeste gevallen dat het woord v is in Vlaanderen en zijdig in Holland :p
zijdig (utrum) = een debiel woord voor het omgekeerde van onzijdig (neutrum)
Het Noordnederlands maakt geen onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke woorden, daar zijn alle vrouwelijke woorden mannelijk geworden (vgl “de koe ze uier” en dat soort bizarheden) of zoals grytolle het noemt zijdig.
die :P moet ge op zijne zijkant bekijken, dan ziet ge een ventje met een klakske op. Als ge het dan omdraait steekt het zijn tong uit naar u, maar ik geloof niet dat Grytolle dat zou doen. Of wel?
als ge de ontwikkeling bekijkt hebben de mannelijke woorden vrouwelijke verbuiging gekregen (steeds vaker weggelaten genus-n), en aanvankelijk veel verwijzingen met “ze”, terwijl de vrouwelijke “zijn” als verwijswoorden hebben gekregen. Op den duur heeft “hij” en “hem” echter de bovenhand gekregen, misschien om een duidelijker verschil te maken met het meervoud.
Daarom is het onzin om van “mannelijk” te spreken, dus hebt ge nen term nodig en “zijdig” klinkt heel wa beter dan “ononzijdig”, vind ik dan
viool
‘Ge ziet bijna heel hun viool’ hoorde ik mijn vader wel eens zeggen over kort grokte meisjes- moest hij nog leven dan zou hij nu veel violen zien.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.