Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "rek, warme ~." Bekijk alle definities.
suikersnoepgoed
Zie ook smosser
Op de Sinksenfoor stond jaren geleden een kraam, waar ge de warme rek kon zien maken. In de muur was een grote kram bevestigd. Met twee handen sloeg de snoepmaker een streng suikergoed over de kram en rekte die uit door eraan te trekken. Daarna werden de twee einden samengeplakt en werd de beweging herhaald.
Voor veel mensen hangt de kermis echter samen met de herinnering aan warme rek.
Om warme rek te maken wordt kandijsiroop, kristalsuiker en druivensuiker aan het koken gebracht. De hete brij wordt vervolgens uitgegoten op een arduinen plaat om af te koelen. De kleverige substantie wordt aan een haak gehangen en steeds opnieuw naar beneden getrokken, totdat ze in een soepele, goudkleurige massa verandert. Vooraleer de warme rek in de toonbank verdwijnt, wordt hij in bloem gerold, in strengen getrokken, met een speciale schaar in kleine stukjes geknipt en in boterpapier verpakt.
Warme rek is nog niet helemaal verdwenen uit de Kempen! Het suikerkraam van de familie Storms uit Kessel doet nog altijd kermissen aan met warme rek en smoutebollen, en dat doen ze inmiddels al meer dan 125 jaar! Hun verhaal vind je op de erfgoedbank van Kempens Karakter: www.kempenserfgoed.be. Geef als zoekterm rechts bovenaan ‘warme rek’ in!
Dat wilde ik nu graag weten!
Merci, spécialiste!
Heet dat snoepgoed maar dan puntzakjes ook niet stroopsoldaatjes?
Google vertrelt dat stroopsoldaatjes een typisch Hollands snoepsoort is, gemaakt van suiker, suikerstroop en smaakstoffen.
foto stroopsoldaatjes: http://media.vrouwonline.nl/m/m1mxb3scx0j7.jpg
foto en geschiedenis warme rek: http://www.kempenserfgoed.be/erfgoed/24177-kessel-tom-thijs
nog ter info: Marie Storms, de eerste zaakvoerdster van het suikerkraam was een nicht van mijn grootmoeder.
Stroopsoldaatjes zijn: gecarameliseerde suiker in vetvrije puntzakjes (tuutjes) gegoten en uitgehard.
Door er steeds een stukje papier af te scheuren kon je ze oplikken als een lolly. Wikipedia
Misschien heeft Vlaanderen daar een andere naam voor?
GG, De Bon, kennen jullie stroopsoldaatjes of een andere naam ervoor?
Ik niet, het enige waarmee ik het kan vergelijken zijn de grosellestokken (rood van binnen, wit van buiten, worden in de colruyt nog verkocht), maar die behoren tot de zuurstokken denk ik.
Nee, fansy, ken dat niet. Zelfs het snoep op de foto ken ik niet.Ben geen snoepkenner.
Ook de namen van de koekskes ken ik niet. Zo heeft elk koekje in een klassiek koekenassortiment een naam. Er moeten daar een aantal VL tussen zitten, kan niet anders…
Die groseillestokken ken ik ook, maar de stroopsoldaatjes niet, dat zal Hollands zijn. Ik ben eigenlijk geen snoepbakkes.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.