Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "ochtendgrijs." Bekijk alle definities.
Frank Deboosere: "Het leukste voorbeeld daarvan vind ik ‘het ochtendgrijs’. Dat woord heb ikzelf in 1997 gelanceerd om te spreken over lage bewolking die blijft hangen tot de zon doorbreekt. En ineens begon iedereen dat woord te gebruiken! 25 jaar geleden zou je dat op het KMI nooit gehoord hebben. Ten slotte moet ik toegeven dat spreektaal er bij mij sowieso wel in kruipt. Ik zeg ook al eens ‘ge’ en ‘gij’.”
KMI: “Ochtendgrijs duidt op een grijze lucht in de ochtend, veroorzaakt door laaghangende bewolking, nevel of mist.” Men gebruikt deze term vooral om aan te geven dat de grijze lucht in de loop van de dag kan oplossen wanneer de temperaturen stijgen en/of de wind aanwakkert." (meteo.be)
Nog niet in Van Dale 1995, wel in Van Dale 2012 online, maar zonder label of verwijzing naar de auteur…
Van Dale 2015 online: “1997, bedacht door de Vlaamse weerman Frank Deboosere”
zie ook het weer
Vanmorgend ochtendgrijs dat tot vanavond blijft hangen en morgen zijn we er weer met meer van datzelfde weer.
Uit: taalschrift.org/editie/91/soms-rijd-ik-een-scheve-weerschaats
“Ten slotte moet ik toegeven dat spreektaal er bij mij sowieso wel in kruipt. Ik zeg ook al eens ‘ge’ en ‘gij’.”
Zover gaat onze taalschizofrenie: Op de radio en tv moet ge kunnen spreken zonder spreektaal te gebruiken. Met handen en voeten dan maar…
ochtendgrijs
Ochtendgrijs werd slechts populair gemaakt door Frank Deboosere maar zeker niet door hem bedacht. Het werd al opgetekend begin 20e eeuw (lang voordat Frank geboren werd).
Zie hiervoor:
https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/ochtendgrijs
Welkom Marc De Coster.
Analoge opmerking voor lenterig, zie reactie aldaar.
Hij zou ze technisch gezien wel onafhankelijk kunnen bedacht hebben (zeker ‘lenterig’, dat een normale bn-afleiding is van een zn), maar uw opmerking is zeker terecht. De VRT heeft natuurlijk ook zijn mythevorming nodig.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.