Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "benevolentie." Bekijk alle definities.
goedwillendheid, welwillendheid, gunst
wat je uit vriendelijkheid aan iemand geeft of toestaat
Spelling (deels) uit 1864: v. (geen meervoud)
bron: www.woorden.org
> Benevolent (bn.): van goede wil
> Latijn: benevolens: een samenstelling van bene (“wel, goed”) en volens (“willend”).
Het Vlaams parlement is een tempel van welsprekendheid maar qua benevolentie is het soms een ijspaleis.
Van de N-VA-optredens zijn vele en uiteenlopende lezingen mogelijk. Het is hoe u het bekijkt. Met nuance, of zonder. Met enige benevolentie, of zonder. (deredactie.be)
Het woord was een zwerfpoesje waar niets over te vinden was.
Ik heb het toch maar binnen gelaten.
Een mannetje of een vrouwtje?
benevolentie is vrouwelijk natuurlijk
Waarom natuurlijk chef?
Dat ik het niet weet waarom. Mijn gevoel zegt dat. Als er al een regeltje is voor dit geval dan kent Grytolle het wel :)
(Misschien omdat het op -entie eindigt?)
benevolentie’ komt NIET voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en de spellingwoordenlijst van OpenTaal. Dit wil niet zeggen dat het fout gespeld is. Woorden die niet vaak worden gebruikt, encyclopedische ingangen en woordgroepen worden niet of zelden opgenomen in deze lijsten.
De captatio benevolentiae is de hoofdzin van het exordium, oorspronkelijk binnen een Klassiek Latijnse redevoering, later veralgemeend tot ieder soort redevoering.
De zin wordt gebruikt om het publiek gunstig te stemmen, het is de heilwens aan het begin van het betoog, om de toehoorders met naam te verwelkomen. Een voorbeeld van deze stijlfiguur is het toespreken van priester Daens in de gelijknamige film, waar hij tijdens betoog vele malen ‘broeders’ en ‘vrienden’ herhaalt.
(wikipedia)
De meeste Noord-Nederlanders zullen de znwn met lidwoord ‘de’ als mannelijk woord opvatten. Veel Vlamingen en Zuid-Nederlanders, die het ‘oude’ woordgeslacht nog wel herkennen, zullen ze als vrouwelijk aanduiden.
De-woorden zijn altijd vrouwelijk als ze eindigen op het achtervoegsel ’-ie, -tie, -sie, -logie, -sofie, -agogie:
familie, politie, visie, biologie, filosofie, demagogie
(Bron: onzetaal.nl)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.