Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    moef

    Dit is slechts 1 definitie voor "moef." Bekijk alle definities.

    moef
    (zn. m. -fen)

    (pejoratief) Duitser, mof

    De moefe zn we weg, ma tzal ni lank dure!

    > zie andere betekenissen van moef

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door geblokkeerde_account en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 06:29)

    đź‘Ť
    283

    Reacties

    uitspraakvariant van SN mof. WNT:

    znw. m., scheldnaam voor een Duitscher. Waarschijnlijk niet vroeger in gebruik gekomen dan de 16de E. (de bij VERDAM (4, 1836) Latijnsche tekst, aangehaald uit SCHILLER-LĂśBBEN, is ontleend aan een Hs. uit de 18de E.).

    +?1. In het Duitsch is muff een scheldwoord voor een knorrepot, een mopperaar, iemand die onbeleefd, ongemanierd, niet spraakzaam is; en naast muff komt ook voor muffmaff (zie D. Wtb. 6, 2622). Een dergelijke term kan ook vanouds in Nederlandsche dialecten hebben bestaan: verg. bij DE BO 1873 ”moef, lui en bolsterachtig mensch”; bij CORN.-VERVL. ”mo?f, onvriendelijk mensch, pruiler”, ook ”onvriendelijke, ongespraakzame vrouw of dochter” (blz. 1902), waarnaast ”mo?fen, pruilen” (verg. MOFFELEN en MUFFEN). Als scheldnaam voor de Duitschers zal mof echter waarschijnlijk het Duitsche woord zijn, dat hier te lande door soldaten, kwakzalvers enz. was bekend geworden; dikwijls wordt het dan verbonden met den naam Hans (zie Dl. V, kol. 2113), en naast mofmaf vindt men dan ook vormen met andere klinkers.

    +?2. Later als scheldnaam voor overlandsche arbeiders of bedienden, ook wel voor Duitschers in het algemeen, die door de meer welvarende Hollanders werden geminacht. Tegenwoordig worden de Duitschers over ’t algemeen anders beoordeeld, en is de term mof, hoe gemeenzaam ook, dikwijls vrij van minachting.

    +3. De ongemanierdheid en ongezelligheid van een mof gaf aanleiding tot eenige zegswijzen.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Jul 2015 19:03

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.