Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "Friese ruiter." Bekijk alle definities.
verplaatsbare metalen barricade voorzien van prikkeldraad, veelal gebruikt door de oproerpolitie om relschoppers tegen te houden
ook wel ‘Spaanse ruiter’ genoemd
Van Dale: Spaanse ruiter; Friese ruiter
- (militair, verouderd) met gaten doorboorde balk in welke gaten lansen of puntig geslepen stokken werden gestoken, dienend als hindernis
- houten of metalen raamwerk omwonden met prikkeldraad, dienend als hindernis
Eén tractor heeft geprobeerd door een reeks Friese ruiters te rijden. De landbouwer in kwestie werd een halt toegeroepen met het waterkanon. (deredactie.be)
Zo probeerden sommige betogers de Friese ruiters waarmee het Schumanplein was afgezet op te heffen. (deredactie.be)
Ai, het zou ook SN kunnen zijn. Moeilijk te googelen want zowel Friese als Spaanse ruiters hebben meerdere betekenissen.
Ik denk dat het SN is/was. Staat in Van Dale en het WNT. Het stond ook in De Telegraaf en RTV Noord-Holland waarvan de lezers toch Nederlanders zijn. Een andere Nederlandse krant schreef ‘barricades van hekken en prikkeldraad’ (dit is misschien couranter in NL.?)
Waarschijnlijk wordt de benaming Friese ruiters en het voorwerp zelf minder gebruikt in Nederland dan in Vlaanderen.
Staat iig goed in het VW.
De Friese Ruiters vouwen eveneens volledig toe. De hendels verzekeren een veilige en snelle manipulatie. (reclame)
HOPLITE maakte belangrijke verbeteringen aan de meest recente toepassingen van de historische Friese Ruiter, ondermeer zoals actueel gebruikt door de Belgische Federale Politie. (advertentie)
Un cheval de frise est un type de barrière militaire
Un cheval de Frise ou frison est une race de cheval.
Nee, ik heb geen duurder abonnement.
Probeer dit eens:
intikken in googlevak:
“friese ruiters”site:.nl
… al de sites verschijnen, maar boven de sites is een lijntje met: Web Afbeeldingen Maps Nieuws Meerklik op Nieuws
dan zouden die kranten moeten komen
Dat betalend artikeltje in De Standaard, staat ergens anders niet betalend: http://is.muni.cz/el/1421/podzim2008/NI02_04/wonen_4.pdf
Maar ’t zegt wel waar het woord ontstaan is, maar verklaart niet waarom het in VL nu gebruikerlijker is dan in NL.
Wel leren we dat Nederlanders in Engeland afgeschilderd worden als “lafaards, gierigaards, bedriegers en drinkebroers”. Britse humor betekent toch om op een heel droge manier de waarheid te vertellen?
Wikipedia maakt bij Friese ruiter vermelding van de toepassing destijds bij de rijkswacht: “De Belgische rijkswacht (en nu de federale politie) maakte gebruik van opvouwbare en verplaatsbare hindernissen. Tot in de jaren 90 waren de overvalwagens FN ‘Ardennes’ elk voorzien van vier spaanse ruiters, die op haken aan de achterkant werden opgehangen.”
Misschien dat de term als een soort vakjargon in Belgische politiemiddens ervoor gezorgd heeft dat het woord in verslaggeving rond betogingen e.d. meer gebruikelijk is in .BE? Het is maar een theorie van keskeschiet, maar allé.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.