Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    schuifkaas

    Dit is slechts 1 definitie voor "schuifkaas." Bekijk alle definities.

    schuifkaas
    (zn. m. meerv. ongebruikelijk)

    plak kaas die men in tijden van armoede of gebrek tijdelijk tussen de boterham legt maar die ook weer hergebruikt wordt bij de volgende boterham (nl.wiktionary.org.)
    Werd ook met spek gedaan, schuifspek genoemd.

    Bij een mildere vorm werd een reepje kaas vooraan op een open boterham gelegd. Bij elke hap werd in het brood gebeten en de kaas met de bovenlip achteruit geschoven. Het stukje kaas werd bij de laatste hap opgegeten.

    zie ook schuifkaas eten

    “Op een droge boterham werd een plakje kaas gelegd. Lekker, boterham kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip, van de boterham schoof en kon worden gebruikt voor het volgende broodje schuifkaas.” Rob Vreeken in de Volkskrant (1994)

    “Cultureelhistorisch erfgoed waar je nog het zweet van echte arbeid opsnuift. Waar de geur van schuifspek (stukje spek dat je doorschuift over je boterham om de illusie te wekken dat je hele boterham ermee belegd is) nog in de zware, vochtige lucht hangt.” (biesbosch.nu)

    5 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door henk vesters en laatst gewijzigd door de Bon (25 Jul 2021 13:25)

    šŸ‘
    174

    Reacties

    De hongerwinter van 44-45 trof alleen Nederland.“Tussen 2 en 12 september werd BelgiĆ« grotendeels bevrijd, vooral door Canadezen, Polen, Britten en Amerikanen. Op 4 september 1944 trok de Groepering Bevrijding samen met de Britten in een overwinningsparade door de Belgische hoofdstad.” BelgiĆ« was toen (gelukkig!) al bevrijd en ontsnapte aan de hongerwinter. Geen schuifkaas in Vlaanderen dus.

    Toegevoegd door Marcus op 09 Nov 2015 13:09

    Gans Vlaanderen alleszins niet. Er staat al een variant met iets andere betekenis bij regio Leiestreek.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Nov 2015 17:59

    Limburg en Brabant NL zijn tegelijk met Belgiƫ bevrijd. In Zeeland is hard gevochten om toegang tot Antwerpen te krijgen.
    Geen hongerwinter beneden de rivieren in NL.
    Wist ik ook niet, maar Wiki wel.

    Toegevoegd door LeGrognard op 09 Nov 2015 20:22

    etymologiebank.nl:

    “schuifkaas: (in Nederlands Limburg) zuinige Nederlander (van boven de rivieren). Deze schimpnaam dateert reeds uit de jaren dertig. Mensen uit de achterbuurten waren zo arm dat ze kaas tussen hun broodje of boterham schoven zodat het rook naar kaas, ook al was er geen kaas te eten. Zoā€™n stukje kaas kon men dan voor een stuiver huren van de kaasboer. Het woord werd dus aanvankelijk gebruikt voor dingen die nep waren. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de term overdrachtelijk gebruikt. Gesignaleerd door Ewoud Sanders in NRC Handelsblad (11/09/2003).”

    Toegevoegd door de Bon op 10 Nov 2015 14:38

    google > BE: 338, NL: 1720

    Toegevoegd door fansy op 12 Nov 2015 02:26

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.