Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "lukske." Bekijk alle definities.
het alom bekende nieuwjaarswafeltje van Destroopere
Nieuwjaarsmaand, wie heeft er geen lekkere lukskes in huis?
Gans Vlaanderen?
In Limburg toch nog niet gehoord. Maar ja, het is moeilijk lokaliseren als je maar één streek kunt kiezen …
mij ook ni bekend, maar ik ken het product dan ook niet
Ik ken het ook niet. Wel al gehoord van Destroopere, maar ik zou niet weten wat een lukske is.
lukken
Hallo, Diederik,Jiet
Google eens naar: nieuwjaarswafeltjes destroopere.
klik daar aan: lukken uit de westhoek.
Daar krijg je een lukske,lukken te zien,en ook wat uitleg.
In elk geval in West-Vlaanderen
Beste Hamamelis,
In West-Vlaanderen (Brugge) gebruiken wij de woorden ‘lukstje’ en ‘een doze lukken’ in elk geval ook. Nu is dat wel wat verminderd, maar toen ik klein was en nog thuis bij moeder woonde, was dat een van onze favoriete koeken. Lekker krokant! Als ik er aan denk, proef ik ze nog…
Ik zou zelfs meer durven zeggen. Volgens mij is het woordje ‘luk’ zo’n typisch voorbeeld van een merknaam die soortnaam geworden is. Volgens mij benoemden de West-Vlamingen vroeger ook andere, gelijksoortige koeken met het woord lukken, een beetje zoals het beroemde voorbeeld ‘bic’ (stylo of balpen), of gilettemesje…
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
http://drs.punt.nl
pampers, kodak
Ja!
Ja, Heer Diederik,
Dat bedoelde ik. Pampers en kodak…
Uw Drs.
Heer Diederik
gaan ekik ook zeggen >: )
NATUURBOTERWAFEL
Dit goudbruine, krokante en alom bekende boterwafeltje wordt nog steeds naar een 19e-eeuws geheim familierecept gebakken. In 2006 verleende de VLAM het officiële keurmerk ‘Streekproduct uit de Westhoek’ aan de natuurboterwafel van Biscuiterie Jules Destrooper. In de Westhoek spreekt men van de ‘lukke’. De oorsprong van die benaming ligt in de functie van het wafeltje als nieuwjaarsgeschenk. Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’ of gelukkig Nieuwjaar te wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswensen kreeg men dunne, harde wafeltjes cadeau, al dan niet in combinatie met een borrel. Iedere vrouw had haar eigen recept en het bakken van de wafeltjes maakte deel uit van een ritueel dat begon op tweede kerstdag en liep tot oudejaarsdag. Het bakken van lukken was een typische huisnijverheid. Elk huis had zijn eigen recept en een speciaal lukijzer dat bij de lokale smid gemaakt werd. (destrooper.be)
lukken
Mijn buurvrouw bakt nog elk jaar lukken rond nieuwjaarstijd.
Ze doet dit met een ouderwets wafelijzer met speciale vormpjes voor de lukken. Vroeger gebeurde het bakken op de buizestoof, nu op het gasvuur.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.