Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "dinanderie." Bekijk alle definities.
verzamelnaam voor messing (geelkoperen) gebruiks- en kunstvoorwerpen zoals bloembakken, kandelaars, waterketels enz.
naam afkomstig van de stad Dinant, middelpunt van de koperbewerking in de Maasvallei
Wij hadden vroeger een bonte verzameling dinanderie die – zorgvuldig gepoetst – doorheen het ganse huis stond te blinken.
“La Batte” is een bekende zondagmarkt in Luik waar vroeger veel dinanderie en andere antieke voorwerpen verhandeld werden.
VD 2016 bij “dinanderie” :1 sier- of gebruiksvoorwerpen uit messing, karakteristiek voor de Zuid-Nederlandse cultuur van de latere middeleeuwen
Dit lijkt me AN.
Het woord is in onbruik geraakt. David van Reybrouck heeft het erover in zijn roman ´Zink´ (over Moresnet)
Van origine lijkt het me een Waals woord.
Google: ong. 9000 BE en 700 NL.
Ge zult het in België ook alleen maar tegenkomen in een omgeving waar men min of meer professioneel bezig is met dat soort dingen zoals in musea, kunstscholen, veiligen en hun publicaties. Waals of Frans? Het Frans heeft nog zo’n woorden die afgeleid zijn van plaatsen, bijvoorbeeld chinoiserie en viennoiserie en dat betekent dan “in de stijl van”. Het Waals is een (verdwijnende) zustertaal van het Frans, dus het kan ook van daar komen maar dat zullen we wel nooit echt met zekerheid kunnen zeggen.
Het aantal treffers van Google zijn hier niet echt accuraat want de resultaten uit Franstalige sites worden ook meegerekend, wat een vertekend beeld geeft. Googelen met een Nederlands woord, bv. “de dinanderie” of “een dinanderie” lukt ook niet goed.
Ik denk dat het Frans is omdat het in de Dictionnaire de l’Académie staat. Het is in ieder geval niet van Hollandse oorsprong. :)
“DINANDERIE n. f. XIVe siècle. Dérivé du radical de dinandier.
1. Ensemble des ustensiles de cuivre jaune fabriqués à l’origine dans la ville de Dinant, en Belgique. 2. Art de travailler le cuivre et ses alliages, spécialement par martelage ; usine, atelier où l’on pratique cet art.” (atilf.atilf.fr.)
U slaat de nagel op zijn kop Bon. Bij een Frans woord is het moeilijk googelen of het een Vlaams- Waalstalig woord is.
Ik heb daar wel een (klein) truukje voor: tik ipv ´site:.be´ België in. Dat geeft andere resultaten.
Garantie tot op de hoek :)
Het lukt me niet. Wil je dat eens stap voor stap uitleggen voor de duurdekomprenuur?
Als u op Google het trefwoord intikt mét het woord belgië óf: belgique erbij dan geeft dat verschillende resultaten. Zet u het woord ook nog eens tussen aanhalingstekens dan geeft dat resultaten zonder afleidingen en eigennamen. Helemaal secuur zal het niet zijn maar het geeft wel enig vergelijkingsmateriaal in volume:
dinanderie belgië: 22700 resultaten
dinanderie belgique: 343000
“dinanderie” belgië: 8180
“dinanderie” belgique: 258000
“dinanderie” nederland 5960 (toch nog veel belgische advertenties)
Ça marche?
Ja! Bedankt!
Voor de grap heb ik gegoogeld op:
dinanderie france: 123.000 resultaten
"dinanderie"site:.fr: 65.000
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.