Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    lotte

    Dit is slechts 1 definitie voor "lotte." Bekijk alle definities.

    lotte
    (z.nw. de ~ )

    vissoort: zeeduivel

    Afbeelding1: klik hier
    Afbeelding2: klik hier

    < idem Frans

    Stoemp van asperges en bloemkool met gebakken lotte in tijmboter. (biobello)

    Gebakken lotte met crème van olijf en tompoes met mimolette. (argendael)

    7 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 01:16)

    👍
    249

    Reacties

    Lotte niet in NL? Als ik googelotteer zie ik er wel heel veel…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 May 2016 19:10

    Het googelt niet makkelijk omdat ook de voornaam Lotte meedoet. De paar NL- treffers die ik als steekproef nagetrokken heb hadden betrekking op VL.
    Ikzelf had er nog nooit van gehoord, maar ik kan me vergissen natuurlijk.

    Toegevoegd door LeGrognard op 02 May 2016 19:49

    Ik begrijp dat een soortnaam niet altijd een meervoudsvorm kent. Alhoewel: makrelen, kabeljauwen. Het woord is v zie ik op mijnwoordenboek.nl. (la lotte)

    Toegevoegd door LeGrognard op 07 May 2016 20:53

    In het NL is lotte mannelijk. Zijn oveigens niet alle vissoorten mannelijk in het NL? Zelfs de fishstick.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 08 May 2016 14:22

    Tompoes is een typisch Hollands woord, weliswaar overgewaaid naar Vlaanderen. Voor mij is dat een millefeuille met een (meestal) zoete of een zoute bereiding tussen de bladerdeeglagen.

    Wat het geslacht en meervoud van lotte betreft: daar was ik niet zeker van want ik ken het woord wel, maar gebruik het niet. Daarom heb ik de kenmerken weggehaald. Beter niets invullen dan foutief invullen, denk ik. Ooit komt er iemand van het zeetje langs die dit correct invult.

    Ik weet niet of vissen altijd mannelijk zijn. Tong, bijvoorbeeld, is voor mij vrouwelijk.

    Toegevoegd door de Bon op 09 May 2016 13:22

    Zeeduivel

    Latijnse naam: Lophius piscatorius
    Andere benamingen: hozemond, roggenvreter, lotte

    Familie
    Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop).

    Vangstgebied & aanvoer
    De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee. Hij zwemt het liefst in diepere wateren (tot 600 m).

    Per jaar is er een totale vangst van ongeveer 50.000 ton in het Noordoostelijk Atlantisch gebied. In de Noordzee is dat 10.000 ton. Rond Ierland is de grootste concentratie te vinden: daar wordt ruim 30.000 ton per jaar gevangen, voornamelijk door de Fransen, de Ieren en de Spanjaarden. De Belgische aanvoer bereikt een kleine 500 ton.

    Het bestand zelf kan zeker op het dubbele van de totale aanvoer worden geschat.

    Seizoen
    Zeeduivel is op z’n best van juli tot maart.

    Gastronomie
    Zeeduivel is een allemansvriend, de ideale vis voor wie niet van vis houdt.

    Het visvlees van de staart is zeer vast en smakelijk. Voor de bereiding moet u het sterke vlies, dat om het visvlees zit, verwijderen. Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden.
    U kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Door zijn vaste structuur is zeeduivel ook uitermate geschikt om een BBQ-spies of stoofpotje te maken.

    Toegevoegd door fansy op 25 May 2016 04:05

    wikipedia:
    …het is een van de duurdere vissoorten die op Nederlandse menukaarten vaak wordt aangeduid met de Franse benaming lotte. Verwarrend, want de Franse lotte (Lota lota), is een zoetwatervis die in het Nederlands kwabaal heet. Die verwarrende commerciële benaming “lotte” bestaat echter ook in het Frans, waar men om die reden voorkeur geeft aan de eenduidige naam baudroie voor het Nederlandse zeeduivel.

    Toegevoegd door fansy op 25 May 2016 04:16

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.