Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "dessert." Bekijk alle definities.
nagerecht
NL: toetje
Van Dale 2018 online: het dessert, ongemarkeerd
Uitspraak: het dessert en den desseir
Smurfentaart als dessert, kan er altijd in.
- “En dan nu den dessert” zei ik tegen mijn Hollandse gasten.
- “Wat zeg je?”
- “Het nagerecht, cake en pudding.”
- “Ooh, cake en vla als toetje. Heerlijk!”
Google:
.BE: 13.800.000 resultaten
.NL: 5.460.000 resultaten
Ik denk dat dessert als mannelijk woord eerder Brabants is. In West-Vlaanderen heb ik het alleszins alleen nog maar onzijdig gehoord.
Waarschijnlijk is het onzijdig geworden na de taalzuivering, zoals het bureau, het schilderij, het atelier, het home, het boek, het voetbal, het tennis enz…
Allemaal woorden die mannelijk waren in Vlaanderen, maar onzijdig in Noord-Nederland. Wij moesten ons aanpassen.
In de oude woordenboeken is dessert overal mannelijk. Sommige schrijvers zeggen nadrukkelijk: “dessert: m. (niet o.)”.
Het heeft dus ook te maken met de leeftijd: voor jonge mensen zijn die woorden onzijdig. Zo hebben ze het geleerd op school.
Zou goed kunnen, de Bon. Ik ga der bij ’t volgend familiefeest ne keer goed op letten wie dat wat zegt. “Het home” heb ik gelukkig nog nooit iemand horen zeggen (alleen geschreven door de unief), maar bij de rest heeft de taalzuivering haar werk vrij goed gedaan. Een triestige zaak.
Het dessert staat op het menu en den dessert staat op de menu. In het slechtste geval staat er: geen dessert vandaag ;)
Misschien geen slecht idee van een verzamellemma aan te maken met alle woorden die een ander geslacht hebben in Vlaanderen, al dan niet erkend (gelijk filter en deken). ’k Denk niet dat der ergens al zoiets bestaat.
De Grytolle verzamelde die destijds. Ik heb alvast een lemma Vlaamse geslachten aangemaakt waar we dergelijke zaken kwijt kunnen.
Ik heb de link naar de lijst van Grytolle teruggevonden in grammatica: gereduceerd lidwoord. Maar het ging daar inderdaad enkel over ’t versus de.
Merci! Nu al zeer interessant.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.