Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    voetpad

    Dit is slechts 1 definitie voor "voetpad." Bekijk alle definities.

    voetpad
    (het ~ (o.), ~en)

    zoals rijweg, fietspad en parkeerstrook het verhard onderdeel van de wegindeling dat specifiek voor voetgangers bestemd is; trottoir

    opmerking: In SN wordt voetpad zowel voor trottoir als voor een onverhard wandelpad gebruikt. Woordenboek Correct Taalgebruik (2004) zegt zelfs bij voetpad:
    “(wordt afgekeurd) trottoir, stoep. – WEL: (alleen voor voetgangers begaanbaar of bestemd) pad door veld, bos en park”
    In VL is het eerder omgekeerd: voetpad is standaardtaal voor trottoir, stoep en niet of nauwelijks in gebruik voor onverhard wandelpad.

    zie ook reacties hieronder

    zie ook wegcode

    Voetgangers moeten op het voetpad lopen.

    Mogen skateboarders, steppers, skaters, rolschaatsers, … op het voetpad, het fietspad of de rijbaan? (zie ook baan, nvdr) (vlaanderen.be)

    In de meeste gemeenten zegt het politiereglement dat u het voetpad voor uw deur moet onderhouden. (vlaanderen.be)

    8 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (02 Aug 2021 21:30)

    đź‘Ť
    102

    Reacties

    Twee opmerkingen bij mijn toevoeging, ter verklaring: volgens de Taalunie (zie https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1367/voetpad_stoep_trottoir/) zijn stoep, trottoir en voetpad synoniemen, en heeft voetpad feitelijk een ruimere (of extra) betekenis van “een al dan niet verhard pad voor voetgangers”.

    - Bij mijn weten is wat dat de Taalunie daar beschrijft hier gekend onder de naam ‘wandelpad’, of kortweg een ‘pad’. Ik ben alleszins nog niet al te veel voetpaden in het bos tegengekomen.
    - Ik heb van mijn leven nog nooit de woorden ‘trottoir’ of ‘stoep’ in de mond genomen. Misschien niet de ervaring van iedereen, maar ik zou toch durven zeggen dat ‘voetpad’ de algemene benaming is en ‘trottoir’ (en ‘stoep’) minder voorkomende varianten.
    → ‘Standaardnederlands’ is dus misschien te kort door de bocht.

    Kijkt bovendien ook ne keer naar de bronverwijzingen onderaan dat artikel van de Taalunie: Kramers vermeldt dat voetpad in de Zuidelijke Nederlanden ‘trottoir, stoep’ betekent. Twee Vlaamse publicaties, enkele jaren later verschenen, keuren ‘voetpad’ in die betekenis (dus) regelrecht af. Verkeerd, want niet Hollands. Mannekes toch, onnozelaars dat het zijn.

    Toegevoegd door nthn op 29 Dec 2018 23:40

    Akkoord, nthn. Ik heb een poging gedaan om het lemma aan te passen. Indien niet goed kan het altijd teruggezet worden.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 Dec 2018 10:36

    De Wikipedia bijdrage over voetpad is duidelijk door een NL geschreven (met ook enkel de NL verkeersborden):

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetpad

    De auteur suggereert dat het verkeersbord ‘voetgangers (niet) toegalaten’ aangeeft of het al dan niet om een voetpad gaat. Dat klopt in VL niet: Op bv. de zeedijk of in een winkelwandelstraat kunt ge zo’n bord tegenkomen, terwijl niemand zal spreken over een voetpad.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 Dec 2018 10:45

    Goeie bewerking en opmerking, Georges. Het feit dat die eerste voorbeeldzin (buiten die slechte van mij), met zowel voetpad als rijbaan, op de site van de Vlaamse overheid staat zegt ook al veel.

    Toegevoegd door nthn op 30 Dec 2018 18:42

    Ă©Aan de rechterkant van de weg is een voetpad en aan de linkerkant van de weg is een fietspad. Voetgangers moeten op het voetpad lopen en fietsers moeten op het fietspad rijden." Zo staat het op de website de VVN, afkorting voor Veilig Verkeer Nederland.

    In tegenstelling tot sommigen heb ik als kind “trottoir” geleerd bij mensen die alleen maar een Kempisch dialect spraken, “voetpad” heb ik voor het eerst geleerd toen ik voor mijn rijbewijs de wegcode moest bestuderen.

    Opmerkelijk is ook dat de spotnaam voor de inwoners van Bree “stoepluipers” is… dus het woord “stoep” moet toch wel ergens een plaats hebben in het dialect.

    Toegevoegd door Marcus op 31 Dec 2018 10:31

    VD 2018 onder " voetpad"
    1 al­leen voor voet­gan­gers be­gaan­baar of be­stemd pad
    • ver­hoogd voet­pad, ook al­leen voet­pad= trot­toir, stoep

    2 niet al­ge­meen smal pad
    = weg­ge­tje

    Ik denk dat hier voetpad, stoep en trottoir gelijk gesteld worden., namelijk met de betekenis van het Franse “trottoir”.
    Voetpad heeft dan nog de bijkomende betekenis van het Franse “sentier”, een wandelpad.
    Dus voetpad zou wel eens AN kunnen zijn… ook al denken de taalpuristen er anders over.

    Toegevoegd door Marcus op 31 Dec 2018 11:08

    Taaladvies spreekt Van Dale toch tegen:

    “Voetpad heeft de algemene betekenis ‘een al dan niet verhard pad voor voetgangers’, maar het wordt in de omgangstaal ook vaak gebruikt in de specifieke betekenis van stoep of trottoir. In de Nederlandse verkeerswet heeft voetpad de algemene betekenis. In de Belgische verkeerswet komt het begrip voetpad niet voor. "

    Dus dat is zowat het omgekeerde van Van Dale. In de Vlaamse wegcode is voetpad wel degelijk opgenomen (synoniem trottoir en door elkaar gebruikt) en in de Vlaamse betekenis gedefinieerd:
    https://www.mobielvlaanderen.be/pdf/vademecum02/hoofdstuk03.pdf

    3.3 Definiëring en kenmerken van voetgangersvoorzieningen
    3.3.1 Voetpad – trottoir
    De plaats bij uitstek voor de verplaatsingen van de voetgangers is het trottoir. (…)
    3.3.1.1 Definiëring
    Het trottoir is het gedeelte van de openbare weg, al dan niet verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan, in ’t bijzonder ingericht voor het verkeer van voetgangers. Het trottoir is verhard en de scheiding ervan met de andere delen van de openbare weg is duidelijk herkenbaar voor alle weggebruikers. Het heeft tot doel om verplaatsingen te voet op een veilige, comfortabele en eenduidige manier te laten verlopen. Het voetpad kan aanliggend of vrijliggend van de rijbaan gelegen zijn. Het feit dat het verhoogd trottoir over de rijbaan doorloopt, brengt geen wijziging aan zijn bestemming. (Art. 2.40 van het
    verkeersreglement).

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 31 Dec 2018 13:19

    Ik heb het even nagelezen en vind inderdaad geen “voetpad” terug. Onder 2.40 staat:"2.40. “Trottoir” : het gedeelte van de openbare weg, al dan niet verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan, in ’t bijzonder ingericht voor het verkeer van voetgangers; …". Waarschijnlijk heeft men het advies van de Taalunie gevolgd en trottoir ingevoerd in de plaats van het vroeger voetpad. Dat “oud woord” zal nog heel lang blijven bestaan in het dagelijks taalgebruik.

    Toegevoegd door Marcus op 31 Dec 2018 16:32

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.