Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "zwezel." Bekijk alle definities.
kalfszwezerik
< zwezel en zwezer, znw., m. – Hetzelfde als Zwezerik, Frans ris de veau. (Cornelissen-Vervliet 1899-1903)
< zwezerik znw. Kiliaan. sweserick met de bet. “coleus, testis”. Afl. van sweser, dat oudnnl. en nog dial. ndl. ndd. = “zwezerik” voorkomt (Antwerpen ook zwezel)… (N. van Wijk (1936 (1912)), Franck’s Etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal)
Zwezels zijn een delicatesse.
“feestfolder 2020
1e keus rundsvlees, kalfs, lams, varkens en paardenvlees. ook Ribeye, zesweken gerijpte entre-côte, kalfszwezels, kalfsnieren, kalfstong, rundstong, …” (slagerij-debondt.be)
Blijkbaar verouderd: nog 1 voorbeeld gevonden met kalfszwezels.
Uit NL zijn er nog een aantal recente voorbeelden van ‘kalfsezel’. Het lijkt mij om hetzelfde stuk vlees te gaan, dus ik vermoed dat ‘kalfsezel’ een afgesleten versie van ‘kalfszwezel’ is.
Dat zou kunnen, maar het is niet hetzelfde stuk vlees.
Andere benamingen (in Vlaanderen en Nederland) voor zwezerik zijn: soepiet, supiet, sopiet, sepiere, soepeeten (die laatste, naar het schijnt, in Oost-Vlaanderen) en vele varianten.
Ik heb de woorden nooit gehoord, maar misschien kent iemand ze wel.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.