Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "plastikken." Bekijk alle definities.
vervaardigd uit plastiek;
zie ook plastieken
e plastikke zakske (een plastic tasje)
waarom plastieken en niet plastikke(n)?
omdat het plastieken is voor gans Vlaanderen. Zowel qua uitspraak als qua spelling. Zie VD, zie http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/taalkwesties/p-pz/tk-p0045.shtml. Men claimt immers “Gans Vlaanderen” voor het woord, en ‘plastieken’ geldt gewoon voor gans Vlaanderen. Meer nog, het is eigenlijk Standaardnederlands… . Als iemand denkt dat er een echt verschillende variant bestaat, dan is dat een lokale uitspraakvariant (of zelfs een idiolect), en alleszins niet deze voor heel het taalgebied. Eigenlijk is dit een verbuiging van plastiek zeker, dat al zijn eigen lemma heeft. Vgl. het lied van Urbanus: “Plastiek zakske” ;-)
PS: de vrt-taal link dient enkel voor de spelling ;-) De VD trekt de betekenis open (naar ‘van plastic’) ;-)
Nee, dit is zeker geen verbuiging van “plastiek” (dat mij als adjectief nog altijd raar overkomt), maar een woordvorming met het suffix -en dat aangehecht wordt aan stofnamen (goud, gouden; plastiek, plastieken)
In Antwerpen klinkt -iek als ik (plastik) of als i:k (meziek) afhankelijk van het woord, in de rest/andere delen van Vlaanderen altijd als ik, waarom de spelling altijd -iek is.
Not done
Nogmaals vind ik dat het niet kan dat een lemma “vernederlandst” wordt door overschrijven. 1° omwille van een gebrek aan respect tgo de auteur 2° omdat een lemma aanpassen gevolgen heeft of kan hebben voor kruisverwijzingen die eventueel al gemaakt zijn. (zie Forum > Vlaams > Trefwoorden – Lemmata of lemma’s)
Ik ga hier mijn recht als Wiki-gebruiker toepassen en de aanpassingen aanbrengen die ik meen te moeten laten gelden.
De http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/taalkwesties/p-pz/tk-p0045.shtml springhand wijst naar het volgende:
Een plastiek is een beeldhouwwerk. [plɑs ’tɪːk] /plas ’tiek/met klemtoon op de 2e lettergreep
De kunststof heet plastic. Nl [‘plɛs tik] /’plès tik/ B [plɑs ’tik] /plas ’tik/ klemtoon op 1e (Nl), 2e (B) lettergreep
Als bijvoeglijk naamwoord is plastic het gebruikelijke woord.
Plastieken wordt alleen gebruikt om een bepaald effect te krijgen, bijvoorbeeld om minachting uit te drukken.
Gewoon gebruik als stofadj. zonder effect, dubbele bodem of bijbetekenis in Antwerpen
Antw /plàs ’tie k.e/ [plas ’tɪ kə] klemtoon op 2e lettergreep
Reeds in vD76 staat plastieken vermeld als bn., van plastiek (II,1) gemaakt
Als het de bedoeling is om het ‘best’ leesbare en herkenbare “plastikke” als bn. (adj.) te ‘vernederlandsen’ en te overschrijven door “plastieken”, dan kan dat beter gedaan worden door een nieuw verwijslemma te maken.
@ Grytolle
Ge verwijst naar 2 mogelijke uitspraken van -iek in het Antwerps. Muziek (meziek) en plastiek (plastik) als voorbeelden van korte en lange ie. De lange ie wordt in het Antwerps uitgesproken als /ee/ niet als i. Maar dat terzake (). muziek /m.e ’zeek/
oh, en een veel betere manier van verwijzen is door
de betekenisomschrijving te vervangen
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.