Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "hutsepot." Bekijk alle definities.
stoofschotel van aardappelen, vlees en wintergroenten in bouillon
identiek aan Frans pot-au-feu
in Nederland ‘hutspot’ is ander gerecht: stamppot van aardappelen en wortelen
NL: hutspot
Van Dale 2014 online: Belgisch-Nederlands
hutsepot is standaardtaal in Belgiƫ (VRT-Taalnet)
Bij hutsepot worden de groenten in zijn geheel gelaten.
De echte hutsepot bevat een mengeling van allerlei wintergroenten. Er zijn tal van aanpassingen en hoeveelheden. (tuinadvies.be)
Ook in Antwerpen
Van Dale
’t staat in Van Dale als “Belgisch” dus ’t zal AV zijn
Komt van hutsen: door elkaar schudden. Ook Jeroen Meus wist het in zijn kookprogramma dagelijkse kost te vertellen. Zie ook hutsekluts
Nee, LeGrognard, hutsepot is niet hetzelfde als stoemp. Bij stoemp zijn de patatjes inderdaad gestampt. Bij hutsepot blijven de stukjes aardappel heel en de groenten (spruitjes, pekes, ..) ook. Bij hutsepot moet er verder nog wat vlees zoals worst of varkenspoot. Google maar eens naar de recepten.
De bereiding is simpel maar de volgorde van toevoegen van de ingrediƫnten is wel belangrijk:
1. Wat boter smelten en laten bruinen.
2. EĆ©n of enkele soorten vlees toevoegen:
Runds: Platte ribben, boullie, kalfsschenkel, mergpijp, ossenstaart
Varken: worst, wangen, poten, oren, staart, buikspeklap, spiering, ribben, hammetje
Schaap: schouder, ribben, lamsnek
3. Laurierblaadjes, tijm en salie bundelen en met touw vastmaken, dan laten meekoken in de bouillon.
4. min. 3 soorten harde patatten, groenten en deze kruiden bereiden: eerst de hardste zoals winterwortel en aardappel, daarna spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selder, prei, ui en sjalot toevoegen, tenslotte de zachtste kool (witte kool, savooikool).
Kruidentuiltje maken: kruidnagel, geplette jeneverbes, bonenkruid en marjolein in een filterzakje doen, oprollen, dicht maken met keukentouw en in de pot laten meekoken.
5. Het vlees met vleesnat bij de groenten voegen en er wat muskaatnoot overheen raspen. Indien de aardappelen echter afzonderlijk gekookt werden, komen die er nu ook bij. Zacht omroeren en verder laten sudderen.
6. De kruidentuiltjes verwijderen vooraleer te serveren.
Smakelijk gewenst door de chef-kok!
In NL is hutspot (niet hutsepot) pekesstoemp: http://anw.inl.nl/article/hutspot
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.