Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "trok." Bekijk alle definities.
tocht/trek (van lucht)
Door den trok vloge al mn blare van men bureau.
Door in den trok te staan, heb ik nu een farm kopvalling opgeschaart (opscharen).
> andere betekenis van trok
in Antwerpen trek
zeker van? ik ken alleen ‘trok’ en het boekske Taal in Stad en Land (Stadsantwerps) lijkt het hier met mij eens te zijn – tenzij er gewoon interne variatie is:
(de link in ingewikkeld dus dat is knippen en in uwen browser plakken)
http://books.google.be/books?id=Kb2HBxqV7WcC&pg=PA47&lpg=PA47&dq=trek+tocht&source=bl&ots=BJgSTlTc-T&sig=dVcUZgu9-1CX9I7RpghuAJQE-Vg&hl=nl&ei=YOzTS5j1JpqSOOiW1bUO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CBAQ6AEwBA#v=onepage&q=trek&f=false
In de zinnen ‘Blèft ni in den trèk ston’, ‘As ’t boite wààrem is, is er te wainëg trèk in de schaa’, kan trèk en trok verwisseld worden. ‘Het trèkt heer, doot de duir too’ komt uiteraard van het ww. trekken. Alletwee de afgeleide zn. trèk en trok ken en gebruik ik.
Nu hoorde (/las? ik weet het nimeer) ik vandeweek het woord “den aftrok” ipv den aftrek (van de belastingen of zoiet);
kunde dus misschien het zelfstanig naamwoord ‘trek’ in samenstellingen wel altijd of toch dikwijls vervangen door ‘trok’?
In de WNT bij ‘TREK’:
… De vorm trok komt volgens moderne gegevens, naast trek, voor in W.- en O.-Vl., Ze.-Vl. en Z.-Bevel., Kl.-Brab. en het L. v. Waas; … De vorm truk komt blijkens teirl. voor in Z.-O.-Vl., waarnaast al naar de bet. min of meer frequent trek wordt gebezigd;
Den trok (tocht), den aftrok (van de belastingen), den aftrok (van het leger), … dat klinkt me allemaal normaal. Zelfs den trok van de vogels.
Anderzijds nen aftrekker kan gene aftrokker worden.
Trok heb ik wel gehoord in ’t stad, maar ik weet niet of het gezegd werd door Antwerpenaren. Het werd iig niet gebruikt door mijn ouders (Antwerpenaren geboren in 1910).
Aftrok: onbekend.
Diederik, ik heb eens gegoogeld op de aftrok en heb het gevonden in Maldegem, Gent, Oudenaarde: dat is persies een dagelijks woord in die streken … dus Oost-Vlaams, volgens mij.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.