Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "zwette." Bekijk alle definities.
collaborateur, ‘ne zwarte’
Ne zwette werkte samen met de vijand in den oorlog
is dit dus een zelfstandig naamwoord (ne zwette)?
Grijtol: bevuuglijk naamwoord zelfstandig gebrökt, van ‘zwert’ mè wegval van de /r/ gelèk da’ vèùr /t/ gewoën is ten zuide van Antwerpe (Hollands zwart > ‘een zwarte’)
Volges mij oëk (toch op de Kempe) in de betiëkenis “arbitter” (pejoratief)
“zwette*n*” gelijk in z’n ander toevoeging van een zelfstandig gebruikt bn
Grumol, k em de vrijheid genome 2 veranderinge van u terug te draaie:
1 zwette ipv zwetteN; hagelands is brabants en geen WestVlaams dus die n staat daar mijns inziens niks te doen.
zwette krijgt naar mijn gevoel alleen een -n als het volgend woord me ne klinker begint. Ni voor ander klanken.
2 lemma terug veranderd in zwette ipv zwet. Zwet betekent gewoon “zwart” en da is de kleur. Ook al is ‘zwette’ hiervan afgeleid is het wel een zelfstandig woord (me afwijkende betekenis)
‘zwarte’ (met de betekenis “neger” e.d. zal in de Vandaal ook een apart lemma krijgen en niet gewoon als “zwart” vermeld staan.
Tenzij Janwitloof ’t hier ni me eens is.
akkoord met verbogen lemma-vorm, maar ni met uw wijziging, tenzij ge ze doorgevoerd hebt met het oog op de AN-grammatica. Een aanpassing aan het Brabants is ze in elk geval ni. Het is toch aanneembaarder dat het Brabants dezelfde verbuiging kende als de dialecten met slot-n, dan dat het zich eerst aanpastte aan het verzonnen AN-systeem (dat toen nog niet bestond :P) en daarna de n apocopeerde
K snap geen knijt van wa ge bedoelt, maar “ne zwette” wordt nooit uitgesproken als nen zwetten me de eind-n’en.
als zelfstandig gebruikt adjectief is den uitgang e(n), ni -en om de krommenaas z’n notases te gebruiken. Dus de -n keert alleen weer voor ne klinker, ni voor bdth.
maar in dialecten met slot-n is ’t meh vaste n (ne zwetten), wat mss ooit ook Brabants is geweest (en meervoud/vrouwelijk zonder n: zwette)
uw -n in het meervoud is dus geen aanpassing aan modern noch ouder Brabants
die n in meervoud was omda k ni wist wa k daar moest zetten.
en dialecten die de eind-n behouden hebben helemaal ni de vorm “zwette” dus da doe hier ni ter zake. In’t westvlaams heet hij “ne zwarten” en ni “zwette”. ar > er en dan wegval r voor t is typisch voor oostelijke dialecten die in 99% van de gevallen de eind-n ni uitspreken
oeps, ‘t was deze z’n bijdrage die ’k ten voorbeeld nam:
http://vlaamswoordenboek.be/definities/term/gestuikt
maar toch, moest nen brabander een toevoeging maken met een slot-n bij zelfstandig gebruik kunde da mi evenmin afkeuren als als hij ze zou schrijven bij ne ww-vorm
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.