Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "toet." Bekijk alle definities.
ja, zeker
< (he)t doet
tegengestelde: tendoet
< (he)t + en (ontkenning) + doet
ook in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en (de grens met) Limburg
Ook: jakkedoe Regio Kortrijk
jakkedoen Regio Kust
- Gij moet geen pintje hebben, zeker?
+ Toet. (Toch wel)
Jakkedoe!
+ Ge gaat het toch zelf betalen?
- Tendoet!
> andere betekenissen van toet
voorbeeldzin
Kan er geen voorbeeldzin af die het verschil illustreert?
T(o)etoet
Bij ons (in W.Vl) is het toetoet of tetoet.
’n voorbeeldzin:
Ga je NIET naar meme? -Toetoet (= toch wel! —> na een negatieve zin)
Ik dacht dat dit woord in die betekenis door mom al eens ingevoerd was?
Fantastisch woord, toet, maar ik blijf het toch ook altijd ongelooflijk grappig vinden omdat het mij aan Pingu doet denken, zeker als de ‘oe’ kort wordt uitgesproken. Toet!
Op tv gisteren Goedele Liekens ‘toet’ horen zeggen, en die is blijkbaar van Aarschot, dus het moet daar ook nog (redelijk) levend taalgebruik zijn.
Aha, het staat zelfs online:
https://www.vijf.be/video/goedele-on-top/goedele-on-top-seizoen-3/goedele-on-top-s3-aflevering-14
Helemaal op het eind zegt ze “ja, toet”.
Volgens informanten in de SAND zou het toch ook (nog altijd) in gebruik zijn in de provincie Antwerpen, met name rond Turnhout en Lier, maar bijvoorbeeld toch ook in Ekeren, net buiten d’stad.
Zou het in het Antwerpse niet eerder een sort ‘tut’ zijn?
- Gij moet geen pintje hebben, zeker?
- Tut! En twee ook nog als ’t moet.
Voor Ekeren zou dat zeker kunnen, daar geeft de informant eigenlijk enkel een bevestiging voor “toetoet”:
https://www.meertens.knaw.nl/sand/zoeken/lijst_met_plaatsen.php?kloeke_nr=K225p&plaatsnaam=Ekeren&sortering=plaatsnaam
Helaas zijn veel van de enquĂȘtes alleen schriftelijk, waardoor ge dus niet kunt beluisteren wat ze eigenlijk zeggen. Langst de andere kant zijn die schriftelijke enquĂȘtes ook niet voor de volle 100% te betrouwen, want iemand kan iets lezen en denken “dat zeggen we hier niet” terwijl ze het wel zeggen maar ze het niet herkennen in de geschreven versie, of omgekeerd geeft wat er geschreven staat de indruk dat ze het zeggen terwijl ze eigenlijk iets anders zeggen. Om bij het thema te blijven: in die schriftelijke enquĂȘtes vragen ze of pakweg “Hij en doet” kan gezegd worden. Ik denk dat 99% van de bevolking dat leest als “Hij Ăšn doet”, en dat zegt natuurlijk geen kat, maar misschien zouden er al meer het herkennen als er pakweg “ijndoe” of “bandoet” stond. Er zouden waarschijnlijk ook al veel minder mensen “toet” herkennen als er “het doet” stond. Dat is natuurlijk gewoon het zoveelste probleem met nooit geen Vlaams te leren schrijven hebben.
In de (eveneens schriftelijke) enquĂȘte van Turnhout bevestigt de informant wel uitdrukkelijk “’t doet”, vier keren zelfs, en dan nog ne keer “toetoet”.
https://www.meertens.knaw.nl/sand/zoeken/lijst_met_plaatsen.php?kloeke_nr=K237p&plaatsnaam=Turnhout&sortering=plaatsnaam
Gelukkiglijk is er een mondelinge enquĂȘte uit Weelde/Poppel, waarin ze zeggen dat het voorkomt in de streek, maar eerder zeldzaam en door de oudere generaties:
https://www.meertens.knaw.nl/sand/zoeken/lijst_met_plaatsen.php?kloeke_nr=K211p&plaatsnaam=Weelde&sortering=plaatsnaam
Als ge op de luidspreker nevest een zin duwt, speelt die zin af, maar als ge de rest van het gesprek wilt horen moet ge dan nog ne keer op play duwen.
(De interviewer van die laatste enquĂȘte is helaas wel geen uitblinker in dialect en spreekt constant ABN met een accentje, waardoor hij de informanten aanzet tot een sterk opgekuist dialect te spreken…)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.