Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    schuifkaas

    De beschrijving van deze term werd 6 keer aangepast.

    Versie 6

    schuifkaas
    (zn. m. meerv. ongebruikelijk)

    plak kaas die men in tijden van armoede of gebrek tijdelijk tussen de boterham legt maar die ook weer hergebruikt wordt bij de volgende boterham (nl.wiktionary.org.)
    Werd ook met spek gedaan, schuifspek genoemd.

    Bij een mildere vorm werd een reepje kaas vooraan op een open boterham gelegd. Bij elke hap werd in het brood gebeten en de kaas met de bovenlip achteruit geschoven. Het stukje kaas werd bij de laatste hap opgegeten.

    zie ook schuifkaas eten

    “Op een droge boterham werd een plakje kaas gelegd. Lekker, boterham kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip, van de boterham schoof en kon worden gebruikt voor het volgende broodje schuifkaas.” Rob Vreeken in de Volkskrant (1994)

    “Cultureelhistorisch erfgoed waar je nog het zweet van echte arbeid opsnuift. Waar de geur van schuifspek (stukje spek dat je doorschuift over je boterham om de illusie te wekken dat je hele boterham ermee belegd is) nog in de zware, vochtige lucht hangt.” (biesbosch.nu)

    Regio Standaard Nederlands
    Bewerking door de Bon op 10 Nov 2015 15:37
    5 reactie(s)

    Versie 5

    schuifkaas
    (zn. m. meerv. ongebruikelijk)

    plak kaas die men in tijden van armoede of gebrek tijdelijk tussen de boterham legt maar die ook weer hergebruikt wordt bij de volgende boterham (nl.wiktionary.org.)
    Werd ook met spek gedaan, schuifspek genoemd.

    Bij een mildere vorm werd een reepje kaas vooraan op een open boterham gelegd. Bij elke hap werd in het brood gebeten en de kaas met de bovenlip achteruit geschoven. Het stukje kaas werd bij de laatste hap opgegeten.

    zie ook schuifkaas eten

    “Op een droge boterham werd een plakje kaas gelegd. Lekker, boterham kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip, van de boterham schoof en kon worden gebruikt voor het volgende broodje schuifkaas.” Rob Vreeken in de Volkskrant (1994)

    Regio Standaard Nederlands
    Bewerking door de Bon op 10 Nov 2015 14:28
    5 reactie(s)

    Versie 4

    schuifkaas
    (zn. m. meerv. ongebruikelijk)

    plak kaas die men in tijden van armoede of gebrek tijdelijk tussen de boterham legt maar die ook weer hergebruikt wordt bij de volgende boterham (nl.wiktionary.org.)
    Werd ook met spek gedaan, schuifspek genoemd.

    Bij een mildere vorm werd een reepje kaas vooraan op een open boterham gelegd. Bij elke hap werd in het brood gebeten en de kaas met de bovenlip achteruit geschoven. Het stukje kaas werd bij de laatste hap opgegeten.

    “Op een droge boterham werd een plakje kaas gelegd. Lekker, boterham kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip, van de boterham schoof en kon worden gebruikt voor het volgende broodje schuifkaas.” Rob Vreeken in de Volkskrant (1994)

    Regio Standaard Nederlands
    Bewerking door de Bon op 10 Nov 2015 14:10
    5 reactie(s)

    Versie 3

    schuifkaas

    In de hongerwinter van 1944 werd tijden het eten van droog brood een stukje kaas onder de neus gehouden je snoof de geur van het kaas tijdens het eten op de indruk werd gewekt of je brood met kaas at na het eten legde je het stukje kaas terug voor een volgende keer. Werd ook met spek gedaan schuifspek genoemd.

    “Op een droge boterham werd een plakje kaas gelegd. Lekker, boterham kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip, van de boterham schoof en kon worden gebruikt voor het volgende broodje schuifkaas.” Rob Vreeken in de Volkskrant (1994)

    Regio Standaard Nederlands
    Bewerking door de Bon op 10 Nov 2015 13:58
    5 reactie(s)

    Versie 2

    schuifkaas

    In de hongerwinter van 1944 werd tijden het eten van droog brood een stukje kaas onder de neus gehouden je snoof de geur van het kaas tijdens het eten op de indruk werd gewekt of je brood met kaas at na het eten legde je het stukje kaas terug voor een volgende keer. Werd ook met spek gedaan schuifspek genoemd.

    De indruk wekken brood met kaas te eten

    Regio onbekend
    Bewerking door Georges Grootjans op 09 Nov 2015 17:50
    5 reactie(s)

    Versie 1

    schuifkaas

    In de hongerwinter van 1944 werd tijden het eten van droog brood een stukje kaas onder de neus gehouden je snoof de geur van het kaas tijdens het eten op de indruk werd gewekt of je brood met kaas at na het eten legde je het stukje kaas terug voor een volgende keer. Werd ook met spek gedaan schuifspek genoemd.

    De indruk wekken brood met kaas te eten

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door henk vesters op 09 Nov 2015 11:14
    5 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.