Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Krottegem, van ~ zijn

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Krottegem, van ~ zijn"

  Krottegem, van ~ zijn
  (uitdr.)

  mensen die in het stadsgedeelte met die naam wonen- letterlijk;
  mensen die er armoedig uitzien- figuurlijk- daar woonden meest fabrieksarbeiders

  Krottegem is e wyk an d’ôostkant van de West-Vlamsche stad Roeseloare. De stoatie ligt tusschn ’t centrum van de stad en de wyk.

  In de 17ste êeuwe noemdege ’t gebied Klêen Spanje. Os ‘t grotste dêel van ’t groundgebied van Roeseloare in 1678 by Frankryk kwam blêef ’t ôostelik dêel by Spanje.

  In 1847 is de spôorweg (Brugge-Kortryk) angeleid tusschn ‘t ôostelik stadsgedêelte en d’eigentlike stad.

  Deur de spôorweg gerakte Spanje wel geïsoleerd van de stad.

  Ip ‘t ende van de 19ste êeuwe wierd de noame Krottegem mêer en mêer vo Spanje of Over-Stoatie gebruukt. D’r zyn verschillige verkloariengn vo die noame. De term zou kunn verwyzn noa de jute-industrie in dien tijd (krote = vlasofvol). Moa de noame verwyst verzekers noar e spotbenoamienge vo de parochie die in de lokoale volksmound ols veroarmoed en dus krottig wierd anzien. De rykere burgerye weunde surtout in de binnenstad.

  ‘t Woord wordt vo ‘t êest vermeld in 1864 in ‘t Brugs weekblad ’t jaar 30 van Guido Gezelle en ‘t wordt gebruukt deur e geldschieter die de kerke ip d’ O.L.Vrouweparochie mee ielp financiern en oundertêkende me Krottenier. (gedeelten uit het artikel op de West-Vlaamse wikipedia)

  Mijn vriendin woonde vroeger in Krottegem maar ze is nu naar haar geboortedorp terug gekeerd.

  Zijt ge laatste tijd nog naar Krottegem geweest, ge zult u niet meer herkennen, het loopt daar nu vol met allerlei vreemde mensen en de winkels die er vroeger waren zijn verdwenen

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Kastanjeoog en laatst gewijzigd door fansy (23 okt 2014 00:43)

  Thumbs_up
  289

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.