Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  colloque singulier

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "colloque singulier"

  colloque singulier
  (zn. het/de (m.), colloques singuliers)

  of het buitengewoon overleg.
  Dat is de zwijgplicht tussen beide partijen, nadat men door de vorst of vorstin in audiëntie is ontvangen. Dit geldt voor zowel burgers als voor politici en ministers.

  Volgens de Belgische grondwet zijn de federale ministers verantwoordelijk voor de daden en uitspraken van de Koning en deze is absoluut, omdat de Koning onschendbaar is als staatshoofd. De koning kan dus nooit zijn eigen mening geven zonder de expliciete goedkeuring van een minister.
  Enkel in audiënties. Om deze vrijheid te kunnen garanderen moet alles wat er dan besproken wordt, strikt geheim worden gehouden tussen beide partijen. Voor alle gesprekspartners geldt dan het zogenoemde ‘colloque singulier’ of het ‘buitengewoon overleg’.
  Indien men die discretie niet aanhoudt, wat nooit door de Koning zelf zal geschonden worden, spreekt men van “het ontbloten van de kroon” (kroon, de ~ ontbloten). (Wikipedia)

  Van Dale 2015 online: in België

  In een mededeling maakt het paleis nu duidelijk helemaal niet opgezet te zijn met de schending van het colloque singulier. “Deze discretie heeft tot doel het staatshoofd zijn functie te laten vervullen”, schrijft het paleis. (HLN 05/05/2011)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (10 jul 2018 12:33)

  Thumbs_up
  386

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.