Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  donnant donnant

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "donnant donnant"

  donnant donnant
  (uitdr.)

  wie iets krijgt, moet iets geven en wie iets geeft moet iets krijgen; ongeveer hetzelfde als: voor wat hoort wat.
  In het Vlaams wordt de uitdrukking bijna uitsluitend gebruikt in een politieke context.

  < Frans donnant donnant en donnant-donnant < Frans donner = geven

  “Als deze coalitie zou willen, zou ze het vorderingensaldo veel eerder in evenwicht kunnen krijgen. Maar door de verkiezingen staat de spankracht in de ploeg fel onder druk. Het vermogen om donnant-donnant tot iets te komen, wordt op dit moment gehypothekeerd.” (B. De Wever in Terzake 01/05/2018)

  “‘DONNANT-DONNANT’, VOOR HOE LANG NOG?
  … De tijdelijke redding van de Belgische architectuur, door jonge voorzitters, die oude technieken à la ‘donnant-donnant’ gebruikten, maakt misschien dat het de volgende keer op een andere manier zal moeten gebeuren, omdat het verzet tegen die oude methoden straks te luid klinkt.” (C. Devos sampol.be 2012)

  “We hebben geïnformeerd naar het beslissingsproces, maar nooit antwoord gekregen”, zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Groep in De Morgen. “We weten niet wie het dossier beoordeeld heeft of met welke ernst het gebeurd is. Maar dit is blijkbaar de Brusselse cultuur van donnant-donnant.” (deredactie.be 14/11/2016)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (07 mei 2018 15:46)

  Thumbs_up
  155

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.