Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  krik, houdt uw ~

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "krik, houdt uw ~"

  krik, houdt uw ~
  (gezegde)

  wordt gebezigd wanneer men door negatieve veronderstellingen op voorhand denkt dat een verzoek zal geweigerd worden, dat de zaak al verloren is

  ook in samenstellingen: ‘houdt uw krik’ gevoel, ‘houdt uw krik’ principe, ‘houdt uw krik’ verhaal, ‘houdt uw krik’ reactie …

  < het gezegde is de pointe van een oude mop

  “Het verhaal doet me ongelooflijk hard denken aan die mop van die man die ’s avonds platte band krijgt met zijn auto en blijkbaar geen krik bij zich heeft. Hij neemt zich voor om dan maar aan te bellen bij een huis om een krik te vragen. Vooraleer hij aan het huis is begint hij echter hard te malen in zijn hoofd en alle slechte dingen die kunnen gebeuren bij het aanbellen op te sommen : mensen zijn al slapen, of niet, maar willen niet opendoen uit schrik, of hebben geen krik, en als ze die wel hebben vinden ze die niet, etc… Hij jaagt zichzelf zo op met die hersenspinsels dat als hij aanbelt en de deur opengaat hij gewoon zegt “Och, houd uw krik” en kwaad weggaat.
  Veel mensen hebben tegenwoordig dat “houd uw krik” gevoel. Dat verbaast mij altijd zo hard, dat die buren ipv dat rustig te komen bespreken zichzelf al zo hebben opgenaaid dat ze communicatie quasi onmogelijk maken." (bouwinfo.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (10 aug 2016 11:44)

  Thumbs_up
  176

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.