Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  pax electrica

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "pax electrica "

  pax electrica
  (vaste woordgroep)

  Mediaterm die verwijst naar een reeks zeer omstreden overeenkomsten die de federale regeringen van België sinds 2009 sloten met de elektriciteitsproducenten en -leveranciers. Daarbij is de Franse onderneming Elektrabel, eigendom van het Franse Engie S.A. (voorheen GDF SUEZ S.A.) de voornaamste stroomleverancier. Tegenstanders van de overeenkomsten hekelen de dominante rol van Elektrabel, dat volgens hen te weinig belastingen betaalt. Een ander belangrijk deel van de overeenkomst is het openhouden van bestaande kerncentrales tot in 2025. Ook dat wordt vanuit verschillende hoeken sterk bekritiseerd.

  spelling varieert ook “pax elektrika”

  “Allicht zal het zo niet gegaan zijn maar er bekruipt mij een akelig gevoel van déjà vu wanneer ik vandaag de CEO/manager van Electrabel/GDF/SUEZ/ENGIE zie zitten, broederlijk naast onze premier, een exacte kopij van eerdere Pax Elektrica’s waar de pers zo dezelfde foto’s kan vinden met dhr. Verhofstadt en dezelfde CEO. Niks geleerd, gewoon weer dezelfde miserie opnieuw met afspraken die niet of maar half worden nagekomen.” (Energieblog.com 02.12. 15)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (11 dec 2015 13:14)

  Thumbs_up
  179

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.