Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  peer, de ~ zijn

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "peer, de ~ zijn"

  peer, de ~ zijn
  (uitdrukking)

  de benadeelde partij zijn, de dupe zijn, de klos ~, de sigaar ~

  Sewel is een voormalig medewerker en vertrouweling van Tony Blair, intussen ook Lord. Andere Lords reageerden maandag, zoals dat hoort, “geschokt” op het gedrag van de parlementariër. Die is niet alleen als Lord de peer: er komt nog een politieonderzoek bovenop. (HLN)

  “Op de Zuiderring in Mol voeren de vakbonden actie door peren en pamfletten uit te delen. Daarmee willen ze aangeven dat volgens hen de werknemers ‘de peer’ zijn van de maatregelen van de regeringen.” (demorgen.be)

  “Het ziekenhuis is “de peer”
  Als een patiënt na een operatie schade heeft opgelopen omdat “het materiaal” waarmee u werkte niet naar behoren bleek te functioneren, kan men u dan aan­spreken voor schadevergoeding ? … " (ondernemingsdatabank.be)

  “Vlamingen zijn de peer
  De Vlamingen zijn op 29 november 2011 met de feiten geconfronteerd : men gaat ‘versneld’ de fiscale voordelen elimineren waar Vlamingen zouden kunnen van genieten als ze kostenbesparende investeringen uitvoeren, zoals dubbel glas, zonnepanelen enz.” (seniorennet.be)

  “Appeltelers zijn de peer
  29 april 2009
  De appelcrisis hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de fruittelers. De paniek groeit en de appeltelers dreigen de peer te worden.” (destandaard.be)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door LeGrognard (20 apr 2016 18:47)

  Thumbs_up
  137

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.