Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  peer, de ~ zijn

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "peer, de ~ zijn"

  peer, de ~ zijn
  (uitdrukking)

  de benadeelde partij zijn, de dupe zijn, de klos ~, de sigaar ~

  Sewel is een voormalig medewerker en vertrouweling van Tony Blair, intussen ook Lord. Andere Lords reageerden maandag, zoals dat hoort, “geschokt” op het gedrag van de parlementariër. Die is niet alleen als Lord de peer: er komt nog een politieonderzoek bovenop. (HLN)

  “Op de Zuiderring in Mol voeren de vakbonden actie door peren en pamfletten uit te delen. Daarmee willen ze aangeven dat volgens hen de werknemers ‘de peer’ zijn van de maatregelen van de regeringen.” (demorgen.be)

  “Het ziekenhuis is “de peer”
  Als een patiënt na een operatie schade heeft opgelopen omdat “het materiaal” waarmee u werkte niet naar behoren bleek te functioneren, kan men u dan aan­spreken voor schadevergoeding ? … " (ondernemingsdatabank.be)

  “Vlamingen zijn de peer
  De Vlamingen zijn op 29 november 2011 met de feiten geconfronteerd : men gaat ‘versneld’ de fiscale voordelen elimineren waar Vlamingen zouden kunnen van genieten als ze kostenbesparende investeringen uitvoeren, zoals dubbel glas, zonnepanelen enz.” (seniorennet.be)

  “Appeltelers zijn de peer
  29 april 2009
  De appelcrisis hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de fruittelers. De paniek groeit en de appeltelers dreigen de peer te worden.” (destandaard.be)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door LeGrognard (20 apr 2016 18:47)

  Thumbs_up
  163

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.