Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  schild en vriend

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "schild en vriend"

  schild en vriend
  (begrip)

  wikpedia: "Scilt ende Vrient (Schild en Vriend): in de aanloop naar de Guldensporenslag gingen de Vlamingen tijdens de Brugse metten de Fransen te lijf. Om elkaar in de schemering te kunnen herkennen en om zichzelf van hun vijanden te kunnen onderscheiden werd een strijdkreet bedacht. De keuze viel op “Schild en Vriend”, naar een bekend gebed dat gebruikt werd om God bijstand in de strijd af te smeken. Een bijkomende eigenschap van deze leuze was dat Franstaligen moeite hebben met de uitspraak van deze woorden. Deze strijdkreet is ook een sjibbolet."

  Wordt ook nog gebruikt in kinderspelen als strijdkreet, wachtwoord, …

  ook wel eens ‘schild of vriend’

  demorgen.be (Karel De Gught): Maar we leven vandaag niet langer in een wereld waar je “schild of vriend” moet roepen om te weten wie je broeders zijn en wie de vijand binnenin.

  eyskens.com (Marc Eyskens): Schild en Vriend, hoe reageren op het Amerikaans plan om een ruimteschild uit te bouwen?

  onroerenderfgoed.be: Kardinaal Mercierstraat nr. 33. Vlg. gevelsteen “Villa schild en vriend” van 1904 cf. jaarcartouche.

  -Wachtwoord?
  -Schild of Vriend!
  -Mis. PANG! Ge zijt dood, het was Schild én Vriend.
  -Nee, dat telt niet want ik had twi-jes gedaan en daarbij, uwe revolver was niet geladen en nog daarbij: ik gaan naar huis.

  demorgen.be: Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in de tweedelige reportagereeks ‘Schild en Vriend’, die morgen 7 en volgende week woensdag 14 mei wordt uitgezonden op VIER en RTL-TVI.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (06 mei 2014 17:52)

  Thumbs_up
  231

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.