Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  vlaemsch

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "vlaemsch"

  Vlaemsch

  a) pejoratieve uitspraak- en spellingswijze voor Vlaams die vooral in het politieke discours gebruikt wordt om de al dan niet vermeende oubolligheid en de historische wortels van het Vlaams-nationalisme te kenmerken
  b) wordt ook gebruikt om de traditionele Vlaamse films uit de jaren 50-70 te kenmerken die vooral verfilmingen waren van literatuur over het boerenbuitenleven in Vlaanderen.

  a)
  demorgen.be: Wanneer mensen waarvan mag gedacht worden dat ze een uitgesproken linkse voorkeur hebben het over het Vlaamse volk hebben, dan schrijven ze vaak “Vlaemsch”.

  politics.be: Het vlaemsch parlement en de huidige politieke ontwikkelingen

  spaargids.be: De meest ambetante Brusseleir die ik ooit ben tegengekomen was anders een arrogant vlaemsch nationalistje maar das lang geleden

  b)
  bill.be: Vlaemsche boerenfilm
  Flapdop Producties: “Worst is een echte Vlaamse boerenfilm waarin humor centraal staat. We wilden ons afzetten tegen de typische experimentele studentenfilms, waarin het idee is: hoe donkerder en depressiever, hoe beter de film. Maar dat hoeft helemaal niet, het mag best grappig en onnozel zijn."

  blogspot.be: Zie hier de Peperbus, de Delareystraat en vooral het Krugerplein anno 1976 in een klassieke Vlaemsche film.

  gentblogt.be: Komaan zeg, de gemiddelde Vlaemsche film heeft meer in zich dan dat.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (17 okt 2015 14:37)

  Thumbs_up
  194

  Vlaemsch
  (het ~ (o.), ~en )

  benaming van de Vlaamse taal in Frans-Vlaanderen
  uitspraak /Vlaomsj/

  “De Franse Westhoek, waar nog altijd Vlaemsch wordt gesproken…”
  (https://www.hln.be/regio/vleteren/de-kracht-van-het-vlaemsch~a7b3ab96/)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door Marcus (30 mei 2018 15:35)

  Thumbs_up
  121

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.