Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    stoefen

    Dit is slechts 1 definitie voor "stoefen." Bekijk alle definities.

    stoefen
    (ww. stoefte, gestoeft)

    pronken, prijzen, roemen, opscheppen, hoog opgeven over

    zie ook bestoefen, stoefer, stoeferij, stoef; stoeferdestoef

    West-Vlaanderen: boffen

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: stoefen, stoeffen: ww. Een zuidelijke vorm naast stoffen: Stoffen, pochen, roemen.
    - “Drij beroemde doktoors zaten in een voorname herberg te stoefen over hun kunst” Coeckelbergs (1903)

    Karel is aan het stoefen over zijne nieuwen auto.

    “En ja, ook ik heb wel eens gestoeft bij vrienden dat ik de 20 kilometer door Brussel kan uitlopen (lacht).” (demorgen.be 20 mei 2014)

    “Wij Belgen zijn van nature toch wel bescheiden mensen. Stoefen doen we eigenlijk niet zo graag, niet over onszelf, en jammer genoeg ook niet over landgenoten die het geweldig doen.” (wouldbechef.be 13 feb. 2019)

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (31 Jul 2021 15:07)
    Dit woord was woord van de dag op 26 Feb 2011

    👍
    449

    Reacties

    Volgens WNT met dubbele f?

    Toegevoegd door helle op 09 Jan 2016 20:49

    lange of korte oe

    Stoeffen, poeppen, enz. kunnen in de huidige spraakkunst niet onderscheiden worden van stoefen en poepen. Dat is een anomalie in het Nederlands.
    Voor een buitenstaander is het onmogelijk de korte of lange uitspraak van de oe te onderscheiden. Nochtans bestaat die, maar wordt tot heden genegeerd.

    Toegevoegd door Taalgaardenier op 03 Jul 2020 01:02

    dubbele f ?

    Niet toegestaan door zogenaamde taal(overheids)deskundigen én het onzintaalgenootschap.
    Je merkt het ook aan de zeer beperkte weerwoorden. Niemand durft het blijkbaar aan om ter zake een gestaafde mening of theorie te geven.
    Toch bedankt!

    Toegevoegd door Taalgaardenier op 03 Jan 2022 23:36

    Er is iets te zeggen voor uw standpunt, Taalgardenier. Sommige korte oe’s hebben in SN een korte o en daar laten ze dan wel een verdubbeling van de f toe: sloefen —> sloffen. Sloeffen zou dan niet onlogisch zijn.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Jan 2022 07:29

    De Nederlandse spelling wordt helaas geplaagd door het feit dat ze verschillende tegenstrijdige spellingsprincipes tracht te combineren: ze probeert zowel korte klinkers weer te geven door de medeklinkers erachter te verdubbelen (zoals in het Duits, Noors, …), maar alleen maar als het een meervoudsvorm betreft, en tegelijk probeert ze lange klinkers weer te geven door die klinkers te verdubbelen (zoals in het Fins), maar alleen maar als er effectief medeklinkers op volgen, anders mogen ze niet verdubbeld worden, maar voor eenlettergrepige infinitieven geldt er nog een andere regel, en voor meervoudsvormen van een woord dat met dubbele klinkers wordt geschreven in het enkelvoud moet de verdubbelde klinker dan weer weggehaald worden. Bovendien gebruikt ze dan nog eens een combinatie van verschillende klinkers om bepaalde éénklanken weer te geven (zoals in, en wel degelijk gepikt van, het Frans: eu, oe, …), in plaats van daarvoor accenten te gebruiken (ö, ů, …), maar ze gebruikt ook letters met accenten die identiek dezelfde klank weergeven als dubbel of enkel geschreven klinkers zonder waarde (é, è, à, …), en daarnaast gebruikt ze ook accenten om klemtonen weer te geven.
    En dat allemaal terwijl medeklinkers in de spraak niet verlengd/verdubbeld worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Fins of het Pools)!

    Het had zo eenvoudig kunnen zijn:

    1 kat, 2 katten → 1 katt, 2 katten
    1 maat, 2 maten → 1 mat, 2 maten

    Of:

    1 kat, 2 katten → 1 kat, 2 katen
    1 maat, 2 maten → 1 maat, 2 maaten

    Toegevoegd door nthn op 04 Jan 2022 11:24

    Etymologie

    ‘Stoefen’ is een nevenvorm van ‘stoffen’, dat hetzelfde betekent. De oorsprong zou kunnen liggen in het woord ‘stof’, met de betekenis ‘iets wat rondstuift’ of ‘stoffen’ in de betekenis ‘stof wegnemen’. Bron: Ensie

    Toegevoegd door Gene Zever op 13 Oct 2024 11:11

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.