Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "smout." Bekijk alle definities.
- reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten (Van Dale 2016 online: BE; niet algemeen)
- plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad
< uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
< ook het geslacht is wisselend naargelang de streek
zie smouten
vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smoutsel, smoutpoten
Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.
Smout was de boter van de arme man.
Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)
“De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
(http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)
Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.
poging om de verschillende lemma’s rond “smout” bijeen te voegen, het was een vettige aangelegenheid!
Op vrijdag waren het steeds smoutstuutjes met peper en zout
http://www.streekproduct.be/producten/detail.phtml?id=894
Ook in Kroatië kent men smout en wordt ‘salo’ genoemd.
1 maal per jaar, met Kerstmis, maken de Kroaten smoutebollen die ze serveren met bloemsuiker. Het deeg wordt gebakken in smout dat te vergelijken is met het Kempense smout qua kleur, viscositeit en textuur.
Voor verdere uitleg zie: http://www.streekproduct.be/producten/detail.phtml?id=894
In de 18de eeuw, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog, maakten de Kroaten, aangesloten bij de bende van Jan de Lichte, de Kempen onveilig. Waarschijnlijk hebben ze toen smoutebollen gegeten die gebakken werden in Kempens smout. De kans zit er dik in dat overlevenden de recepturen van die 2 gerechten mee naar huis hebben genomen.
Dat smout ooit ´boter voor de arme man´ was geloof ik graag. In de na-oorlogse jaren werd er hard gewerkt in de Mijnstreek maar er werd relatief goed verdiend. We waren zeker niet arm. Bij ons thuis werd het uitgebakken spekvet in ´ein kumke gedoan´ om herbruikt en voor alles en nog wat gebruikt te worden. Behalve als middel tegen verkoudheid in de winter werd het ook op brood gesmeerd als lekkernij. Het was smeuïg, vol vleessmaak en lekker pittig door het zout.
Er werd weinig weggegooid in die jaren.
Ik zie nu pas dat Kastanjeoog het ook al over ´smoutstuutjes´ (sjmoutbottremkes) had.
Aardappeltjes in smout gebakken moet ook heel lekker zijn (met wat grofgehakte pieterselie eroverheen en een Brugse Zot erbij :)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.