Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "plastische opvoeding, leraar ~." Bekijk alle definities.
NL/ SN: leraar creatieve vormgeving
onderwijskracht die zich bezighoudt met:
beelden analyseren en omzetten in een begrijpbare taal voor leerlingen
vormstudie: een tekening naar waarneming opbouwen.
klassieke media: traditionele technieken, zoals boetseren, schilderen, assembleren, tekenen, hoogdruktechnieken, grafiektechnieken …
nieuwe media: focus op digitale beelden.
kunst- en beeldbeschouwing: overzicht van de beeldende kunst van de prehistorie tot nu. Bron: Artevelde hogeschool Gent.
Aanvankelijk was ik leraar plastische opvoeding ofte p.o., maar later ben ik een eigen bedrijf begonnen.
Plastische opvoeding ofte P.O. staat er in het algemeen nog niet in, dus misschien kan de ‘leraar’ uit dit lemma gewoon weggehaald worden.
Ik weet niet hoe het bij andere mensen uit andere streken zit, maar bij mij was dat op d’school in se gewoon een vak waarin ge tekeningskes moest maken, veel kennis over kunst heb ik daar niet echt opgedaan . Als ge kost tekenen maar uw best niet deed kreegde toch een 10, als ge niet kost tekenen maar wel uw best deed een 2. Jeugdtrauma’s dat ik daaraan heb overgehouden, niet te doen.
Dat terzijde: op Wikipedia staat er een artikel over P.O., en daar staat het volgende te lezen:
“Plastische opvoeding is in het Vlaamse secundair onderwijs een schoolvak. Het vak wordt meestal afgekort met P.O. Het staat op het lesrooster van het eerste leerjaar voor een lestijd per week.”
In het secundair onderwijs, dat klopt, maar dan zeggen ze dat het in het eerste leerjaar is! Iedereen noemt dat toch het eerste middelbaar, of ben ik nu mis? De persoon die dat zo heeft omschreven is bij Wikipedia enkel gekend als IP-adres, dus heb ik nagegaan of ge daaruit het land kunt te weten komen, en blijkt dat nog een Belgisch IP-adres te zijn ook! Het zou wel uit La Louvière komen, dus misschien gaat het gewoon om een taalfout – een Waalfout, als ge wilt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plastische_opvoeding
Pas het lemma maar aan nhtn, ik heb daar geen moeite mee.
Overigens waren de meeste vakken die Artevelde noemt vroeger aparte opleidingen: tekenleraar (-meester), handenarbeidleraar, handwerkjuf (lerares textiele werkvormen en naaldvakken).
In Gent worden genieën afgeleverd begrijp ik ;-)
Dit is een goed lemma, ik zou de andere 2 gewoon toevoegen.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.