Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "suggesties voor de Vlaamse Woordenboek 2.0." Bekijk alle definities.
Dit lemma en de reacties dienen om suggesties te verzamelen van de huidige gebruikers in aanloop naar de nieuwe versie van vlaamswoordenboek.be.
zie ook:
Suggestie voor een regio-indeling
Voorstel voor labels voor het VW
-
Ik stel voor om de suggesties eerst in de reacties te zetten zodanig dat ze indien nodig eerst nog kunnen bediscuteerd worden, en dan de ‘finale versie’ in het lemma zelf zetten.
Laat mij beginnen met eentje waar iedereen waarschijnlijk wel naar uitkijkt:
1: De mogelijkheid om meerdere regio’s te selecteren. Er zijn zeer veel lemma’s waarbij er “ook in x en y” of “niet in z” staat, en dat maakt de labels in veel gevallen onduidelijk.
2: De mogelijkheid om via de labels alle woorden te zoeken die onder die categorie vallen. Bijvoorbeeld, als ge op ‘Gans Vlaanderen’ klikt, dan krijgde alle woorden die de label ‘Gans Vlaanderen’ dragen. Bij veel woorden is de regio oftewel veel te ruim oftewel veel te nauw, maar nu is het niet mogelijk om die verkeerde woorden te vinden tenzij door toeval. Het zou ook gewoon handig zijn voor iemand die bv. specifiek woorden wilt zoeken die alleen maar in Antwerpen voorkomen.
3: De mogelijkheid om schrijf-/uitspraakvarianten, specifieke dialectspellingen en zelfs schrijffouten (ook dialect kan verkeerd gespeld worden! zie bv. blijten) automatisch aan een hoofdlemma te linken, zodanig dat het overzichtelijker wordt hoe klanken hier en daar verdraaid worden en soms een eigen leven beginnen leiden.
4: Een iet of wat gestandaardiseerde spellingswijze, waarbij voor elke aparte klank een (rudimentair) dialectkaartje met de uitspraken van die klank kan weergegeven worden om te verduidelijken dat één bepaalde letter niet noodzakelijk maar één bepaalde/correcte uitspraak heeft. Het Vlaams telt feitelijk drie klinkers meer dan het Nederlands (scherplange o, scherplange e en zware e) en kent daarbovenop nog eens klinkerverkorting, een fenomeen dat in het Nederlands niet bestaat en waar er dus ook geen gestandaardiseerde notatie voor is. Doordat er geen gestandaardiseerde schrijfwijze is, worden er dikwijls woorden toegevoegd met verschillende spellingswijzen, die fonetisch echter exact hetzelfde worden uitgesproken. Ik stel hierbij voor de drie bijkomende klinkers alvast de notaties oô, eê en èè voor, die ik gelukkig niet zelf heb verzonnen.
5: Een kleintje, maar daarom niet onbeduidend: het geslacht van ‘het Vlaams Woordenboek’ is in het Vlaams al eeuwenlang mannelijk, het zou dus ‘de Vlaamse Woordenboek’ moeten zijn. Zou het heiligschennis zijn om de naam aan te passen?
Goed idee, nthn. Ik ga er wel efkens over nadenken. Wel een suggestie om nieuwe voorstellen of opmerkingen door te nummeren. Dus de volgende suggestie is na uw nummer 5 de nummer 6 enzoverder. Dan is het ook gemakkelijk om op een voorstel te reageren door naar het nummerke te verwijzen.
6: De mogelijkheid om een andere gebruiker te taggen zodanig dat hij/zij daar melding van krijgt, ideaal om bv. gemakkelijk de hulp van een expert te kunnen inroepen. Nu gaat dat alleen maar als ge toevallig op hetzelfde lemma terechtkomt of als ge de recente commentaren in d’oog houdt.
7. Een hyperlink die in een lemma of in een reactie getypt of geplakt wordt automatisch als link herkennen zodat die aanklikbaar is. Zo moet er niet meer door de auteur html gecodeerd worden of door de lezer gekopieerd en geplakt.
8. Een editor voor lemma + reacties met elemntaire opmaakmogelijkheden (vet, italic, kleur?,lettertype?, grootte?, …)
9. aanvulling op 1.: regio’s nog uitbreiden en verfijnen; bv. BE + NL maar geen SN (is dikwijls het geval met zogenaamde taalfouten of afwijkingen van SN die zowel in BE als NL voorkomen). Enz. regio’s zouden flexible uitbreidbaar/aanpasbaar moeten zijn.
10. Een moeilijke: Naar mijn hoogst persoonlijke aanvoelen bevat het VW een aantal categorieën van lemma’s:
Standaard Vlaams = door zowat elke VL begrepen en/of gebruikt
Vlaams: VL taalgebruik dat weliswaar niet regionaal bepaald is, maar dat toch ook niet algemeen gebezigd wordt of dat niet als algemeen VL beschouwd wordt. Een voorbeeld zou noemen voor heten kunnen zijn. Voor mij mag dat gerust bij Standaard Vlaams maar er zijn heel wat VL die dat niet als Standaard Vlaams aanvaarden (om welke redenen ook).
Dialect: Regionaal/streekgebonden taalgebruik. Inclusief eventueel uitspraak- en schrijfvarianten.
Andere: (Ik wou ‘rommel’ schrijven, maar uiteindelijk moet elke bijdrage gerespecteerd worden) Zaken die eigenlijk niet tot een van bovenstaande categorieën behoren.
We hebben al meer keren geargumenteerd dat taal eigenlijk een democratisch principe in zich draagt. Dus ik zou die categorieën laten toewijzen door de gebruiker. I.p.v. een duimpje (of toegevoegd eraan) zou de gebruiker voor elk lemma een knop voor een van de categorieën kunnen indrukken zodat de teller in die categorie met 1 verhoogt. Zo zou ‘noemen’ voor heten bv. door 320 gebruikers als Standaard Vlaams kunnen bestempeld worden, door 351 gebruikers als Vlaams, door 52 gebruikers als Dialect en door 24 gebruikers als ‘Andere’. Als de programmeurs creatief zijn kunnen ze de scores misschien percentueel omzetten en het grafisch weergeven naarmate een lemma meer of minder als Standaard Vlaams bestempeld wordt. (Ik dacht eerst aan kleuren, maar groen/rood verwijst te veel naar goed/fout en ik denk dat we dat moeten vermijden om niet in hetzelfde bedje ziek te zijn als de taalpausen.)
Goede suggesties, Georges.
Nog eentje:
11: De mogelijkheid om een of meerdere geluidsopnames toe te voegen gelijk op Wiktionary. IPA is handig maar ligt niet voor de hand voor leken, en als de voorbeeldzin ook effectief uitgesproken wordt krijgt de lezer/luisteraar ongetwijfeld een beter inzicht.
12. Er was vroeger een ‘forum’ op het VW. Maar dat is wegens spam-misbruik op een bepaald moment afgesloten. Bestaat de mogelijkheid het forum terug te recupereren (en te beveiligen)?
13. Nu gebruiken we op een oneigenlijke manier lemma’s om labels te definiëren zoals Typisch Vlaams, (vooral) in België enz. Het zou interessant zijn een apart bestand voor labels te kunnen onderhouden die dan op een gebruiksvriendelijke manier aan een lemma gehangen kunnen worden. Een bijkomende uitdaging is natuurlijk om de huidige labels te recupereren. Ze zullen het moeten kunnen, de programmeurs. Maar voor een nerd mag dat geen probleem zijn ;)
Toevoeging bij 13: ook voor verzamellemma’s gelijk kledij of wegcode zou dat handig zijn, i.p.v. een verzamellemma een categorielabel.
Met bovengenoemde suggesties ivm letter-/tekstvewerking, met keuzeuitbreiding/keuzecombinaties van taalgebieden, met het invoeren van een keuzevenster om een soort taal te kiezen zoals vb SN/NL, SN/BE of SV standaard Vlaams, streekgebonden taal, enz.
vind ik ook goede ideeën.
fansy, het was de bedoeling de suggesties te nummeren zodat we er gemakkelijk naar zouden kunnen verwijzen. Dus ik stel voor dat uw drie suggesties in volgorde 14, 15 en 16 zijn. De eerstvolgende suggestive kan hierop aansluiten.
Dat was dan nummer 17 :)
18. Woordeboekmodus: waar ge over de lemma’s alfabetisch kunt scrollen. Dus de view zoals die nu bij Top Woorden, Recent of Willekeurig bestaat, maar dan alfabetisch. Dat gecombineerd met filters op regio, lebael, … Dat zou top zijn.
14. in eerste instantie de beveiliging verbeteren zodat robots niet meer kunnen ‘inschrijven’ of lemma’s kunnen overschrijven met reclame boodschappen zoals een paar jaar terug.
15. misschien ook de comments een duim als waardering geven. ik wil dat soms doen om te laten weten dat het een goede onderbouwde reactie is of een grappige, maar dat kan nu niet.
16. de mogelijkheid eens bekijken om de regio’s gecombineerd aan te kunnen duiden. vb bepaalde woorden in de Kempen zijn dezelfde als West-Vlaamse, wat gekomen is tijdens WO ll. Dan vluchtten vele West-Vlamingen naar de Kempen, die dan na 5 jaar terug gingen of er een nieuwe liefde vonden of er gewoon bleven wonen. zo’n combinaties gelden ook voor de provincies Brabant en Antwerpen of voor Limburg, de Kempen en Brabant enz. ik weet niet of het haalbaar is, maar zou wel interessanter zijn omdat het direct in ’t oog springt.
17. De opzoekmogelijkheden uitbreiden.
Vb ik wil graag alle woorden willen zien die bvb in de Antwerpse Kempen voorkomen of alle Standaard Nederlandse woorden, die dan nog volgens alfabet kunnen gekozen worden. Bvb ik zoek alle woorden in ‘hageland’ die beginnen met de letter ‘g’ enz.
Ze zijn genummerd Georges. De volgende kan met
19. verder gaan dan
19. lemma’s groeperen:
een hoofdlemma, meestal een werkwoord of een zelfstandig naamwoord (vb apsjaar), met subbladen voor de afgeleiden zoals: bnw., bw. znw., vd als bnw., uitspraak- en schrijfvarianten
Het hoofdblad kan opengevouwen worden door op het lemma te klikken en de subtitels worden zichtbaar, deze kunnen eveneens uitgevouwen worden door erop te klikken zodat de nodige tekst en uitleg zichtbaar wordt.
De subbladen kunnen in dezelfde vorm als het hoofdtrefwoord, evt het veld in een andere kleur
vb. verslensen (hoofdlemma, in dit geval een ww.)
… (de uitleg van verslensen)
subtitels:
> verslensbaar
> verslenst
> verslensing
> het verslensen
> versleunsen
>verslensbaar:
het kunnen verslensen of verwelken
zie ook verslenst
- Klaprozen zijn rap verslensbaar
>verslenst:
…
het is maar een idee, maar zo blijft alles onder 1 noemer, minder energie voor het opzoekwerk en interessanter voor de lezer die meteen alle verbanden kan zien
20. Het Woord Van De Dag kunnen terugdraaien, kunnen verwijderen bij vergissingen o.i.d.
21: Een betere manier om de kenmerken van een woord te definiëren. Nu moet alles in één balkske gepropt worden, maar misschien valt het anders op te lossen door bv. eerst een keuze te presenteren tussen de woordsoorten, en dan naargelang die keuze een volgende keuze tussen de mogelijke kenmerken. Bijvoorbeeld:
- Over welk soort woord gaat het?
> znw/bnw/bw/ww/enz. en vervoegingstabellen te genereren. Dan kan het Vlaams Woordenboek direct ook als naslagwerk dienen voor iemand die beter Vlaams wilt schrijven maar door de Hollandse spellingscontrole wordt tegengewerkt.
→ ge kiest ‘znw’
- Wat is het geslacht van het woord?
→ m/v/o
→ ge kiest ‘m’ en ‘o’, misschien zelfs met een facultatieve regio-aanduiding als het geslacht streekgebonden is
- Hoe is de meervoudsvorm?
→ -en/-s/atypisch
→ ge kiest ‘-s’
- Hoe is het verkleinwoord?
→ -ke(n)/-ske(n)/-eke(n)/-je(n)/atypisch
→ ge kiest ‘-ke(n)’ en ‘-je(n)’
Enz.
Op die manier zou het dan ook mogelijk moeten zijn om automatisch verbuigings
Allez dan, van den eerste keer ook al:
22: Een oplossing voor het probleem dat stukken tekst die tussen streepkes staan altijd als het niet moet worden doorstreept.
23. Voor de admins: woorden/lemma’s niet meer kunnen schrappen. Wel ‘passief’ zetten = uit het zicht = verbergen = uit de index = niet meer meetellen = niet meer selecteerbaar = in het archief = … M.a.w. er mag niets definitief geschrapt kunnen worden. In het verleden is het al te veel gebeurd dat er lemma’s al dan niet per ongeluk ‘verdwenen’ en die waren dan fysisch weg. Door ze passief te stellen kunnen ze altijd nog terug geactiveerd worden indien nodig of kan er gereconstrueerd worden wat er gebeurd is. De bewerkingen van de admins moeten ook met naam en tijdstip afgestempeld worden zodat het ook duidelijk is wie wat gedaan heeft zodat de histroiek reconstrueerbaar is.
24. een apart tekstvak voor de etymologie en volkslegendes te noteren die bijdragen tot de oorspong van de woorden
T’akkoord met alle suggesties tot nu toe. Bij 23 zou ik wel willen zeggen (23,5:) dat een functie om iets permanent te schrappen in bepaalde gevallen toch nuttig kan zijn, bijvoorbeeld als er iemand lemma’s overschrijft met reclame of zelfs illegale zaken, maar dan zou het na een eerste “verzoek tot permanente verwijdering” enkel voor admins zichtbaar mogen zijn, die dan tesamen moeten beslissen om het gewoon op non-actief te zetten dan wel om alle sporen ervan te verwijderen.
En dan ook:
25: een knop ‘melden’ die aan de admins laat weten dat er met een bepaald lemma of bepaalde commentaar iets niet pluis is.
Ben akkoord met alle punten.
Ik volg hier met veel plezier op. Pas admin gemaakt, ik ga me daarom niet te hard moeien :-)
Efkes voorstellen: Miet, voormalig redacteur van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten en het Woordenboek van de Brabantse Dialecten, al een hele tijd onderzoeker op eigen houtje van het Nederlands in België (vanalles) en drukke gebruiker van en reclamemaker voor deze site.
Wat de spelling betreft (punt 4): heel belangrijk punt. Ook lastig uit te voeren, we hebben nu eenmaal veel meer klankvariatie in de verschillende dialecten dan in het Standaardnederlands en mensen vinden dat ook belangrijk. Maar als je dat te veel in de kijker wil zetten, zit je ofwel met IPA, ofwel met een onleesbaar systeem. Ik kan wel helpen om samen met iedereen die wil hier een systeem uit te werken, daar heb ik wat ervaring mee. De optie van geluid (punt 11) is daarom ook een hele goede.
Alle punten over regio’s (onder meer punt 10): ik heb regio-indelingen die beter aansluiten bij de taalrealiteit dan de huidige. ’t Is idd wel belangrijk dat bijdragers er verschillende kunnen aanduiden, woorden houden zich nu eenmaal niet aan grenzen :-). Er zit in ieder geval een betere indeling in de pijplijn. Alle suggesties welkom!
Bij punt 21: kan ik ook eens bekijken en wat voorstellen doen. Ge kunt dat beperken of juist heel ver in gaan. Heeft allemaal zijn voor- en nadelen.
Vraagske aan de ervaringsdeskundigen: wat zouden jullie het handigste vinden om labels (of tags) toe te voegen:
- één lange lijst met alle mogelijke labels, dus regio’s, dingen als ‘algemeen Vlaams’ of ‘dialect’, ‘scheldwoord’, ‘verouderd’ … door elkaar, waar je er dan meerdere kunt aanvinken OF
- verschillende kortere lijstjes met types tags/labels, bv. een lijstje ’regio’s’ met daaronder de keuze van ‘Gans Vlaanderen’ tot een specifieke regio, nog een ander lijstje met ‘status’ met de keuze van ‘algemeen Vlaams’ tot ‘dialect’, nog een lijstje met ‘soort’, opties ‘scheldwoord’, ‘formeel’, ‘jongerentaal’, … enz. Ook met de mogelijkheid om meer dan 1 optie per lijstje aan te vinken natuurlijk.
Dag Taalmiet, welkom. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt met het VW.
Niet dat ik echt ervaringsdeskundige ben, maar het lijkt me dat werken met rubrieken zoals regio, status, soort, … het handigst is, eerder dan een ellenlange lijst. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat die lijstjes onderhoudbaar/uitbreidbaar zijn naargelang er ‘voortschrijdend inzicht’ komt (als de virologen dat hebben, dan wij ook ;). Dat onderhouden moet niet per se door de gebruikers of de admins kunnen, maar toch op ‘eenvoudige aanvraag’.
Welkom Taalmiet.
Ik zou willen opteren voor deze mogelijkheid:
- verschillende kortere lijstjes met types tags/labels, bv. een lijstje ’regio’s’ met daaronder de keuze van ‘Gans Vlaanderen’ tot een specifieke regio, nog een ander lijstje met ‘status’ met de keuze van ‘algemeen Vlaams’ tot ‘dialect’, nog een lijstje met ‘soort’, opties ‘scheldwoord’, ‘formeel’, ‘jongerentaal’, … enz. Ook met de mogelijkheid om meer dan 1 optie per lijstje aan te vinken natuurlijk.
Dan wordt het overzichtelijker en gemakkelijker te filteren om de zoekopdracht beter te specifiëren.
De Bon is ziek. Georges en nthn, wat denken jullie?
Andermaal welkom bij het VW, Taalmiet. Ik zou ook voor de tweede optie opteren, maar ik zou daarbij wel voorstellen om voor de regio’s niet met een lijstje te werken, maar gewoon met een aanklikbare kaart, dat is m.i. een stuk gemakkelijker dan de regio’s, die voor leken niet altijd even doorzichtig zijn. Die kaart zou dan ook gewoon op ieder lemma kunnen getoond worden, zodanig dat het direct duidelijk is waar de woorden geografisch worden gebruikt, de lezer moet dan zelfs niks van dialectregio’s afkennen. Beschouw dat eigenlijk maar als suggestie 26.
Veel beterschap aan de Bon! :)
Nog een paar suggesties:
27: Het zou misschien geestig zijn als ge het VW tweetalig maakt, waarmee ik doel op de websiteteksten gelijk “Uw inbreng wordt geweldig geapprecieerd!” of “Dit is slechts 1 definitie voor …” → de gebruiker kan dan kiezen voor die teksten oftewel in vlekkeloos ABN te zien, oftewel in ’t plat Vlaams. Op die manier zou suggestie 5 dan ook op te lossen zijn zonder de originele naam te verliezen: in de Nederlandse editie is ’t “Het Vlaams Woordenboek”, in de Vlaamse “De Vlaamse Woordenboek”. Of moet het in dit geval in het Nederlands eigenlijk niet “Het Vlaamse Woordenboek” zijn? De logica achter wel of geen buigings-e voor onzijdige woorden in het ABN heb ik na al die jaren nog altijd niet kunnen vatten.
28: Ge kunt hier misschien zelfs nen app voor ontwikkelen. Dat lokt dan waarschijnlijk ook meer jongeren. (“Hedde gij de Vlaamse Woordenboek al op uwe gsm? Neê? Leefde nog in ’t stênen tijdperk of wa?”)
29: Verwant met suggestie 19 (groeperen lemma’s). Het lemma koppel (liefdespaar) stond er al in. Ik dacht aan de samenstelling liefedeskoppel wat niet in de index stond, dus ik begin te zoeken op Google… Nu achteraf zie ik pas bij de reacties bij Koppel dat liefdeskoppel al eens onderzocht is geweest. Verloren moeite. Ik heb het nu ingevoerd als SN zodat het duidelijk is dat koppel Vlaams is en liefdeskoppel SN.
Eigenlijk is deze problematiek nog breder: We hebben in het verleden dikwijls woorden gehad die vermeend Vlaams waren, maar bij nader onderzoek gewoon SN of, misschien geen SN maar evengoed in NL gebruikelijk. Meestal werden/worden die woorden geschrapt of overschreven, maar het nadeel is/was dat dezelfde interpretatiefout opnieuw gemaakt kan/kon worden. Daarom ben/was ik er voorstander van om die woorden gewoon te laten staan en als SN of regio onbekend te labelen. Maar dan komen ze wel gewoon mee in de index natuurlijk. En dan klopt de telling van het VW ook niet echt. Om een lang verhaal kort te maken: We zouden SN of ook in NL gebruikelijke woorden of lemma’s ergens moeten kunnen onderbrengen zodat ze toch terug te vinden zijn, maar niet meegeteld worden als VL. Ik denk dat er voor dit probleem op te lossen twee nerds nodig zijn ;)
30. Een gevoelig onderwerp: Een label “Mogelijk beledigend” (of iets dergelijks). In 2021 kunnen we moelijk nog voorbijgaan aan de gevoeligheden in de wereld. Alhoewel we ons met het VW zo ver mogelijk moeten houden van politiek, denk ik dat het gepast is om de mogelijkheid te voorzien om woorden als “mogelijk beledigend” (wie vindt een betere term?) te bestempelen. Dit heeft niets met ‘politiek correctheid’ te maken, maar is gewoon bewust zijn van de gevoeligheden in de moderne maatschappij, of we er nu voor of tegen zijn. De moeilijkheid is natuurlijk de grens te vinden. In Amerika is het n-woord zo goed als verboden, en alhoewel vroeger in VL neger heel gebruikelijk was, is het vandaag ook hier absoluut niet meer gepast. Ik denk dat daar weinig discussie over is. Maar wat met negerinnentet? Alhoewel er weinigen zijn die met het gebruik van het woord raciale, laat staan racistische, bijgedachten heeft, moeten we ons toch realiseren dat het voor anderen wel een negatieve connotatie oproept of kan oproepen. Ik herinner me een vrij recent krantenartikel over een bakker die een andere naam bedacht had voor deze lekkernij. Dus die dingen kunnen gevoelig liggen. Heel dikwijls is het ook contextgevoelig: janet als aanspreking voor een homoseksueel is niet echt gepast meer in deze tijd, maar de vuil janetten in Aalst zijn (historisch) algemeen aanvaard. Het is een heel spectrum: ‘vuile jood’ was in mijn kindertijd een algemeen gebruikt scheldwoord wat vandaag de dag totaal onaanvaardbaar zou zijn. Dat is duidelijk. Maar soms is het heel subtiel: krawaat (deugniet) komt eigenlijk van Kroaat, een persoon die vroeger blijkbaar slechte eigenschappen toebedeeld kreeg. Is krawaat “mogelijk beledigend” voor de Kroaten onder ons? Tussen haakjes, de etymologie van Vlaming is volgens sommige versies ook niet zo schoon. Kortom een heel moeilijke evenwichtsoefening. Maar ik denk dat we er in 2021 niet meer blind voor kunnen zijn. Ik herinner me overigens ook dat Anthony Liekens enkele jaren geleden een lemma geschrapt heeft wegens mogelijks beledigend, alhoewel het vrij algemeen taalgebruik in VL was (ik ben vergeten welk woord of uitdrukking het was, maar ik geloof dat het iets met ‘spleetogen’ was of zo).
31. Nog een heel belangrijke: Sinds geruime tijd zorgt de Bon, en ook fansy, ervoor dat het VW een geïllustreerd woordenboek is. Dit maakt het VW heel wat aangenamer en duidelijker in gebruik. Momenteel is dat door vooral links naar afbeeldingen te plaatsen (eerst te zoeken natuurlijk in bibliotheken van afbeeldingen). Deze mogelijkheid moet zeker behouden blijven en eventueel uitgebreid door het uploaden van afbeeldingen? (Wel opgepast met auteursrechten!)
Die regio’s :-) Anthony had al gezegd dat die eigenlijk verkeerd zijn, omdat ze op de toeristische regio’s gebaseerd zijn en die komen niet overeen met taalkundige/dialectologische. Daar heb ik wel een lijstje van. Veel regio’s zeggen de mensen ook iets: Pajottenlands, Hagelands, Westhoeks, Kempens. Die zijn geen probleem, denk ik. Maar er blijven er wel over die een stuk lastiger te definiëren zijn of die in de dialectologie nog wel een naam hebben, maar daarbuiten weinig zeggen. Een aanklikbare kaart is een goede optie, en als dat niet mogelijk is maak ik wel een kaart waarop die regio’s gewoon staan. Als iemand dan een woord wil toevoegen en niet zeker is van de naam van de regio of regio’s, kan die daar gewoon even op kijken. Nu zijn grenzen tussen regio’s heel zelden absoluut, er zijn nogal wat grijze zones. Dat valt op te lossen door meerdere regio’s te selecteren. Die optie zal er waarschijnlijk wel komen.
Opmerking bij 27: klinkt interessant, maar gaat in de praktijk lastig zijn. Wat je ‘plat Vlaams’ noemt, is niet overal hetzelfde. Voor je het weet zijn er mensen op hun teen getrapt omdat je iets als ‘algemeen Vlaams’ voorstelt dat niet in, ik zeg maar iets, West-Vlaanderen of Limburg wordt gezegd. Daar zou ik toch mee oppassen. Er zijn wel een paar algemene kenmerken die ook als algemeen aanvaard zijn, zoals ‘ge’ en verkleinwoord ‘-ke’. Maar ik zou dat dus beperkt houden. Dat kan ook: gebruik systematisch ‘ge’ en alles klinkt ineens heel Vlaams :-)
Nog een opmerking: er is ook een hoop ‘algemeen Vlaams’ dat standaardtaal is en dus geen tussentaal of ‘plat Vlaams’. Een paar voorbeelden: ‘zeker en vast’, ‘gsm’, ‘met de kaart betalen’, ‘containerpark’, ‘stokken in de wielen steken’, ‘zijn kat sturen’. Allemaal typisch voor het Nederlands in België, maar ik denk dat veel mensen niet eens weten dat ze dat in Nederland gewoon niet zeggen. Omgekeerd heb je ook zo woorden, hoor, meer zelfs dan je denkt. En ook hier zijn er geen absolute grenzen tussen tussentaal/plat aan de ene kant en standaardtaal/algemeen aan de andere kant. Er is een grijze zone waar fameus over gediscussieerd wordt. En er is natuurlijk ook een hele hoop Nederlands dat niet typisch Belgisch of Nederlands is, maar gewoon Nederlands.
Ik vind dat belangrijk, omdat je er volgens mij alleen zo voor kunt zorgen dat het Belgische Nederlands serieus wordt genomen, zowel door de VLaamse puristen als door Nederlanders en anderstaligen die Nederlands leren. Die verschillende lagen, van algemeen/standaardtaal tot dialect en alles ertussen, die zitten in alle talen. Dat is op zich niks bijzonders. En dat is net wat we duidelijk moeten maken: dat die dus ook in het Belgische Nederlands zitten, dat dat natuurlijk niet hetzelfde is als in Nederland want we wonen nu eenmaal niet in Nederland en dat daar niks exotisch, grappig, schattig of dialectisch aan is. Of toch niet meer dan het Nederlandse Nederlands voor ons :-)
28 App vind ik een heel goed idee! Zodra de site zelf weer op zijn poten staat.
30 ‘Mogelijk beledigend’ vind ik een goed label. Die slag om de arm moeten we wel houden, want niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheden. Voor de ene is ‘neger’ per definitie beledigend, voor de ander alleen binnen bepaalde contexten en voor een derde nooit. Het komt zelfs erg betuttelend over als je voor iedereen beslist (of die indruk wekt) dat een woord een lading heeft. Daarom is toevoegen van ‘mogelijk’ wel belangrijk.
Als vertaler krijg ik daar best vaak mee te maken, met dat soort gevoeligheden en discussies. Het hangt heel vaak van je type tekst en je concrete doelpubliek af hoe gevoelig bepaalde woorden echt zijn. Dat is heel zelden absoluut. Bij de VRT raadplegen ze daar zelfs belangengroepen voor, en dan nog krijgen ze klachten. GE zult nooit voor iedereen goed kunnen doen.
Er zou een ook een regio ‘VL + NL’ moeten komen voor woorden (of algemeen taalgebruik) die geen SN zijn, maar wel zowel in VL als NL voorkomen. Het gaat dikwijls over vermeende taalfouten (= wat de taalpausen als fout beschouwen).
31: eens polsen bij Ruud Hendrickx of er hiervoor een samenwerking met de VRT in zit? Die hebben een heel uitgebreide beeldbank. Ik weet alleen niet hoe gemakkelijk andere projecten daar gebruik van mogen maken.
Taalmiet, 31: ge kunt dat hier op het VW aan gebruiker ruud vragen ;)
32. Er zijn een aantal lemma’s die betrekking hebben op grammaticale eigenheden van het Vlaams (zie bv. index ‘Grammatica…’). Nu een woordenboek is geen grammaticaboek, maar anderzijds zijn er typische Vlaamse grammaticale wendingen: woordvolgorde, uitdrukkingen, voorzetsels, … Ofwel is het haalbaar hiervoor een apart soort lemma te definiëren, oftewel via een label ‘grammatica’.
Taalmiet, ivm 27: ik vrees dat we wat dat betreft het maar op weinig punten akkoord zijn (het is juist door die stiefmoederlijke interpretatie van het Vlaams als lect van het Nederlands dat het niet kan serieus genomen worden – ter vergelijking, een deel van de Noren spreekt letterlijk Deens met een Noors accent en de voornaamste Noorse schrijftaal is ook letterlijk Deens met een lichtjes vernoorste spelling, maar toch hebben ze het daar in Noorwegen niet over ‘het Noorse Deens’ of ‘Noorse tussentaal’ of ‘Noorse substandaardtaal’, maar gewoon ‘Noors’, allez, ‘norsk’, en is ieder dialect daar bij wet gelijk voor de wet, en spreekt bovendien iedereen ook gewoon dialect), maar laat ons die discussie voor een andere keer houden, niettegenstaande dat ik het zelf niet heb kunnen laten van erop in te pikken.
Georges, ivm 32: Nen deftige woordenboek mag in mijn ogen toch een deel grammatica bevatten, en het VW is feitelijk meer een idioticon dan een woordenboek. De website vlaamsetaal.be lijkt helaas ter ziele gegaan, daar stond vroeger ook een degelijke Vlaamse basisgrammatica – al een geluk zit die kennis ook onbewust in het achterhoofd van iedere Vlaamstalige!
33: Ge zou moeten kunnen gemakkelijk reageren op ne specifieke commentaar. Nu gaat dat niet, waardoor lange discussies gelijk deze nogal onoverzichtelijk kunnen worden.
ivm 27: daar kunnen we idd eeuwig over discussiëren. Of discuteren, wat ge wilt :-). Ik vraag me nu gewoon af op welke punten we dan wel akkoord zijn, da’s altijd handig om te weten. Er is variatie, geografisch, sociaal enz. Niks mis mee, kunnen we ook zo goed mogelijk proberen te beschrijven. En die beschrijving gebruik ik daarna om te beslissen welke woorden, varianten bruikbaar zijn voor welke teksten en welk publiek. Net zoals de Noren hun varianten accepteren. Daarom vind ik dit woordenboek zo plezant, hierin vind ik woorden die ik nergens anders vind, op een gewone woordenboekmanier beschreven en niet alsof het rare exoten zijn. Uitstekend, houden zo. Er is alleen niks mis mee om van een woord als ‘sakosj’ te zeggen dat het niet meteen gazettentaal is op dit moment, want dat is het ook niet. En ‘containerpark’ bv. is wel gazettentaal. Dat is geen goedkeuren of afkeuren, dat is het gebruik beschrijven. Dat gebruik kan veranderen, en dan updaten we dat lemma gewoon.
ivm 32: Sofie Begin heeft in haar zelfstudieboeken voor anderstaligen voor haar project Goesting in taal ook grammaticale beschrijvingen opgenomen. Die kunnen zeker als basis dienen hiervoor: goestingintaal.com
Ivm 27, Taalmiet: Ik heb er mijn hobby/slechte gewoonte* van gemaakt om als ik dingen lees zoals ‘spreektaal’, ‘niet algemeen’, … te weerleggen met voorbeelden. Sacoche geen gazettentaal?
De Morgen 307 hits:
’t Is in de sacoche | De Morgen
De sacoche van de Queen | De Morgen
De Standaard 105 hits:
Echte mannen lachen niet met een sacoche – De Standaard
Thatchers sacoche geveild voor 28.000 euro – De Standaard
GVA 256 hits:
We kennen allemaal het beeld van de voetballer met zijn sacoche. (gva.be)
Enzovoort.
Nu weet ik ook wel dat handtas in de geschreven taal in VL meer zal voorkomen dan sacoche, maar toch moeten we voorzichtig zijn om woorden op die manier te labelen. Ik heb in punt 10 ‘het democratisch principe’ van taal aangehaald en daarom zou ik de labeling aan de gebruikers overlaten. Want elke stempel die ge zelf zet is voor ge het weet achterhaald. En een stempel houdt wel degelijk een waardeoordeel in, bijvoorbeeld in het onderwijs, zodat het resultaat is dat een sacoche in een opstel nog altijd een rode doorstreping krijgt, ook al gebruikt De Morgen en De Standaard en elk Vlaams medium het. Behalve het medium Mia Doornaert, maar dat is dan ook een barones ;)
*schrappen wat niet past
ivm 71 Georges Grootjans: je hebt absoluut een punt (BENL ;-) ). Maar de context is ook belangrijk. Er staan citaten in kranten, er staat spreektaal in kranten. Met krantentaal bedoel ik de taal die gebruikt wordt in artikelen die neutraal-informatief zijn, niet degene die wat entertainend zijn (dan wordt wel eens spreektaal gebruikt om te entertainen) of die sfeerscheppend zijn (ook daar is spreektaal een heel handig middel voor). Je hebt wel gelijk dat in de perceptie van veel mensen ‘spreektaal’ gelijk staat met ‘minderwaardig’ en ‘niet juist. Dat is spijtig, want spreektaal is gewoon spreektaal, helemaal niet minderwaardig. Schrijftaal is ook niet ’meerderwaardig’. Maar bon, de perceptie is wel anders en daar moeten we inderdaad rekening mee houden. Misschien een neutraler labelsysteem verzinnen, eentje dat los staat van de klassieke labels en dus minder risico inhoudt op die impliciete oordelen? Ik denk er eens over na.
Democratisch principe: helemaal akkoord, maar ik zou toch ook houvast geven. Labels geven extra info, net zoals definities. Ze moeten alleen geen verkeerde perceptie geven. Een waarderingssyteem zou daarom ook wel handig zijn.
ivm 27 opnieuw: efkes over nagedacht: zijn het niet de gebruikers die ook die tags toekennen? Dan is het gewoon een kwestie van beslissen welke je beschikbaar maakt, he. Als een gebruiker iets ‘spreektaal’ noemt, hoeft daar geen ander waardeoordeel aan te hangen dan dat het vooral in de (geschreven) spreektaal voorkomt. Nu, ik zou wel proberen de labels niet te absoluut te formuleren. Dus liever ‘vooral in de spreektaal’ dan ‘spreektaal’. Dat komt volgens mij al minder beoordelend over. Of zie ik dat verkeerd?
Taalmiet, ivm 27, in se is er natuurlijk niks mis met louter beschrijven of iets al dan niet in de media of door de overheid of wat dan ook wordt gebruikt, maar daarmee gade voorbij aan het feit dat iedere Vlaamse (en vermeend Vlaamse!) taalwending de voorbije decennia de kop ingedrukt is (en n.b. ook nog altijd wordt, zij het minder expliciet), en dat dat juist door middel van labels allerhande is gebeurd. Dialect? Slecht! Regionaal? Slecht! Tussentaal? Slecht! Spreektaal? Slecht! Gewestelijk? Slecht! Belgisch-Nederlands? Slecht! Niet algemeen? Slecht! ABN? Goed! Zelfs als ge gij of als me wijlder ze puur feitelijk en zonder verdere bedoelingen gebruikt/gebruiken – met uitzondering van ‘tussentaal’, dat hoe dan ook een ideologisch extreem zwaar beladen concept is en de serieuze taalkunde onwaardig – is dat simpelweg niet hoe de Vlaamstalige ze interpreteert, en eerlijk gezegd vermoed ik ook dat zelfs nieuwe, ideologisch neutrale labels automatisch prescriptief zouden geïnterpreteerd worden en dus direct hun neutraliteit zouden kwijtspelen. De enigen die de labels enigszins los van hun historische kunnen interpreteren zijn de luttele contraire zotten/vrijdenkers die hun bezighouden met duizenden woorden toe te voegen aan e klei vrijwilligerswoordenboeksken. De doorsnee Vlaamstalige ziet echter de label ‘spreektaal’ of ‘vooral in de spreektaal’, en peist ‘ah, dan mag ik het niet schrijven’, en omdat hij het niet opschrijft, blijft het spreektaal.
Die vicieuze cirkel kunde niet doorbreken met een gewone evolutie, alleen maar met een revolutie. In iedere revolutie zit dan wel de kiem van haar eigen ondergang, er is dan toch fundamenteel iets veranderd.
Ah, en ivm die boeken van Goesting in taal: echt Vlaams kan ik hetgeen er in die boeken staat toch moeilijk noemen. Er zitten inderdaad een aantal Vlaamse woorden en uitdrukkingen in, maar grammaticaal is het eerder archaïsch Nederlands, of modern Nederlands met een Vlaams accentje, dan authentiek Vlaams. Om een simpel voorbeeld te geven: ze zegt “zijt ge” ipv “zijde”, “gaat ge” ipv “gade”, enz. Daarnaast staan die boeken stampensvol (negatieve) waardeoordelen, vrij letterlijk “in Vlaanderen zeggen we x maar dat is eigenlijk fout, het moet y zijn”. Ook zij interpreteert dus het Vlaams als een afwijking van het Nederlands, een mankement, in plaats van als volwaardige maar gewoonweg niet officiële taal. Wat leren inwijkelingen daaruit?
34: Het VW zou beter moeten werken op gsm’s, de lay-out is te breed voor een smal scherm.
35: Een functie om u te abonneren op een lemma en bij iedere nieuwe wijziging eraan of commentaar eronder verwittigd te worden.
36: Een functie om een lemma toe te voegen aan uw ‘favorieten’, eventueel met een mogelijkheid om die favorieten te tonen aan andere gebruikers (bv. “de favoriete woorden van nthn zijn …”).
37: Een duidelijkere bewerkingsgeschiedenis, bv. door het stuk dat toegevoegd of verwijderd is te arceren. Met de huidige bewerkingsgeschiedenis valt het bij de kleine lemma’s wel mee, maar bij grote verzamellemma’s gelijk Vlaamse geslachten is het praktisch onmogelijk om bij te houden wat er eigenlijk aan aangepast is.
Regio's
Bij de punten 9, 10 en 16: ik heb een voorstel gemaakt voor een nieuwe regio-indeling die meer aansluit bij de taalkundige realiteit. Ik heb hem apart gezet omdat ik denk dat dat op zich al een hele discussie gaat zijn Suggestie voor een regio-indeling
Een paar opmerkingen:
- er zijn geen absolute grenzen tussen die regio’s, je moet ze eerder gevoelsmatig interpreteren
- er zal hier en daar zeker overlap zijn. Als dat niet gewenst is, geef daar dan zeker een opmerking over
- het is een voorstel, je kunt het dus nog helemaal overhoop halen: schrappen, toevoegen, nieuwe indelingen maken, verfijnen
- ik ga ervan uit dat er in de toekomst meerdere regio’s geselecteerd kunnen worden en/of ook op de kaart aangeduid kan worden waar een woord of een uitdrukking vandaan komt. Alle plaatsnamen van Vlaanderen opnemen in een lijst gaat ook wat ver, denk ik.
’t Amusement ermee!
38 Dode linken
Gebruikers kunnen haken zetten rond een woord om dat woord te linken met een lemma. Hierbij gebeuren veel vergissingen. Ik heb in de loop der jaren minstens duizend dode linken hersteld. Een week geleden heeft nthn nog een dode link onderschept bij kiki, waarvoor dank.
Soms is de link in orde, maar wordt het bestaande lemma na enkele jaren gewijzigd, dan verwijst het blauwe woord niet meer naar een lemma.
Zou een nieuwe programmatie een link kunnen annuleren als er geen corresponderend lemma is? Ik hoop dat dit technisch mogelijk is. Of is er een andere oplossing?
39 Trefwoorden met een hoofdletter automatisch in de alfabetische lijst laten verschijnen, dat kan nu enkel met een omweg.
40 Toegankelijkheid behouden.
Hiermee bedoel ik de verplichte velden te laten zoals ze nu zijn: woord, beschrijving, voorbeeld.
Geslacht, grammatica, etymologie enz. kunnen later worden toegevoegd als de auteur daar zelf geen zin in heeft.
Van de regio zou ik wel een verplicht veld maken in de vorm van een simpele vraag, bv. “In welke regio hebt u dit woord gehoord?”.
41 Gebruikerspagina.
Hier staan de namen van een deel van de gebruikers gerangschikt volgens het aantal bewerkingen: de top bewerkers. Of de bewerkingen ook ‘top’ waren wordt buiten beschouwing gelaten:)
Een nieuw lemma invoeren is een bewerking, een komma verzetten (letterlijk) is dat ook. Hier klopt dus iets niet.
In het verleden is er al een discussie geweest over het eventueel opsplitsen van bewerkingen in kleine en grote bewerkingen… vind ik ook maar niks. Voor mijn part mogen de cijfers weg.
Wel nuttig zijn de bewerkingen in de laatste week (zou de laatste maand mogen zijn). Dit geeft andere gebruikers de tijd om eventueel iets te corrigeren: vergissingen, spam, dode linken.
Mbt 38, ik vermoed dat het zelfs technisch mogelijk moet zijn om een waarschuwing aan de gebruiker te laten zien als die een lemma hernoemt dat elders al gelinkt is, bv. “helaba, vergeet niet van de link in lemma’s x en y ook te verbeteren”, of zelfs dat die dode links automatisch mee gecorrigeerd worden.
Mbt 41, voor mijn part mogen die cijfers wel blijven staan, maar ze kunnen desnoods wel opgesplitst worden in aantal ‘eigen’ lemma’s en aantal bewerkingen. Voor die bewerkingen in de laatste week stel ik anders een nieuwe suggestie voor:
42: het zou zeer handig zijn als ge ergens gemakkelijk de recentste bewerkingen zou kunnen bekijken, dan is het niet meer nodig van de profielen van de recent actieve gebruikers continu te bespioneren. Er bestaat nu al een dergelijke functie voor de recentste reacties op http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/reacties
43: de recente reacties (http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/reacties) staan eigenlijk nergens duidelijk gelinkt, maar zijn zeer handig en zouden dus bv. in de lijst vanboven naast ‘Top woorden’ en ‘Recent’ mogen staan.
44: ik weet niet of dat nu aan mijne computer ligt of niet, maar ik moet eigenlijk iedere dag herinloggen op het VW, hetgeen redelijk ambetant is als ge een reactie of lemma aan het uittypen zijt en ge pas op ‘Creëer’, ‘Bewerk’ of ‘Voeg mijn reactie toe’ klikt nadat de klok 0 uren heeft geslagen, want dan krijgde onverbiddelijk het inlogvenster te zien en is uw lemma of reactie ribbedebie. Soms is het te redden door op de terugknop in uw browser te drukken, maar soms ook niet.
Blijkbaar is er ook een verschil tussen http://vlaamswoordenboek.be en http://www.vlaamswoordenboek.be, want als ge inlogt bij het één moete nog altijd inloggen bij het ander.
45: de problemen met het verschil tussen http://vlaamswoordenboek.be en http://www.vlaamswoordenboek.be gaan blijkbaar verder dan alleen maar het inloggen: als ge een duimke geeft aan een bepaald lemma op http://vlaamswoordenboek.be, telt dat niet voor http://www.vlaamswoordenboek.be, waar ge nog een extra duimke kunt geven. Ik vermoed dat dat toch niet de bedoeling is.
46: Ge zou een lemma moeten kunnen opslaan als concept. Soms vereist een lemma nogal veel opzoek-, schrijf- of knip-en-plakwerk en is het nog niet af, en dan is het gemakkelijk als het gewoon voor u gereedstaat de naaste keer dat ge inlogt.
47: Een toevoeging aan #20, misschien zou het handig zijn als het woord van de dag standaard automatisch bepaald wordt aan de hand van een of ander algoritme (bv. dat het alleen kiest uit woorden met een minimum aantal duimkes, die nog geen woord van de dag geweest hebben). Nu is dat alleen weggelegd voor de moderatoren, maar dat betekent dus ook dat die zelf voor iedere dag van het jaar een woord van de dag moeten bepalen. Waarschijnlijk valt zoiets wel te combineren: oftewel kiest het VW zelf willekeurig uit een bepaalde categorie aan woorden, oftewel gebruikt het de keuze van de moderatoren.
Bij 30 en 27: hier vind je een voorstel voor een labelindeling. Voorstel voor labels voor het VW
Even voor de duidelijkheid: ik wil en ga niets van bovenaf opleggen. Deze lijst is een hulpmiddel voor gebruikers om als ze dat zelf willen gemakkelijk iets aan te geven over het gebruik, als dat naar hun aanvoelen beperkt is tot bijv. jongerentaal. Er is naar gevraagd en daarom heb ik die lijst gemaakt. Als je het hele labelidee maar niks vindt, dan is dat ook prima voor mij.
48: Zonder allemaal nieuwe zoekfuncties te implementeren zou het ook wel handig zijn als de zoekfunctie álle resultaten zou weergeven en niet alleen de top 20 met de meeste duimkes. Als ge nu bijvoorbeeld “gij” intikt, is het laatste resultaat zogezegd ‘poef’ met 521 duimkes, maar er zijn natuurlijk veel meer lemma’s waarin er ieveranst ‘gij’ staat.
49. De mogelijkheid om een ‘groep’ te maken. Een groep heeft een naam en een toelichting.
bv:
groepsnaam: ‘uitgang -atie versus -ering’
toelichting: ‘woorden waar men in .BE eerder de uitgang -atie gebruikt waar men in .NL eerder -ering prefereert’
Vervolgens kan een lemma toegevoegd worden aan een groep door in het lemma een functie ‘voeg toe aan groep…’ (met een drop-down lijst) te voorzien. Een lemma moet aan meerdere groepen toegekend kunnen worden. (En ook terug verwijderd om te correigeren natuurlijk)
Dus annulatie, annuletieverzekering, reservatie, … zouden allemaal aan de groep ‘uitgang -atie versus -ering’ toegevoegd kunnen worden.
Als er dan een zoekfunctie op groep is, kunnen alle ‘groepsleden’ onmiddellijk opgelijst worden.
Momenteel gebruiken we op een oneigenlijke manier verwijslemma’s met lijstjes om ‘groepen’ te vormen, zie voorbeelden lijstjes: wegcode, geneeskunde, kledij, koterij, -atie versus -erring, …
Dus dit zouden allemaal ‘groepen’ kunnen worden.
Noem het maar een groepatie!
.46, vind ik ook een goed idee om een tussenstap in concept te kunnen bewaren opdat de gegevens niet zouden verloren gaan. Dikwijls bewaar ik het al en dan wordt het direct (’s andrendaags) door iemand anders bewerkt, terwijl het nog niet volledig klaar is.
. 45 duimke
Het probleem bij de veelvuldige registratie van een ‘duimke’ vindt ge ook terug bij niet-google webbrowsers (yahoo, bing,… en vooral Franse browsers). Men kan per inlogsessie 2 tot 3x een duimke vastleggen. Als men daarna uitlogt en opnieuw inlogt, dan kan men terug opnieuw duimkes toevoegen. Zo kan iemand, die een voorliefde heeft voor een bepaald woord, een lemma tot in de top ‘duimen’.
Ik weet niet of hier iets kan aan gedaan worden.
. 44 herinloggen om middernacht
Dat ervaar ik ook dikwijls en dat is serieus ambetant. Als dat kan gewijzigd worden, supergraag.
. 35 en. 36
Dat gaat over zelfverheerlijking en dat is overbodig hier.
fansy, hoezo zelfverheerlijking? Het is toch gewoon handig als ge kunt verwittigd worden iedere keer dat er iemand bv. een commentaar bij een bepaald lemma plaatst? Ge moet ermee rekening houden dat het op een opgefriste website waarbij er terug onbeperkt nieuwe gebruikers kunnen bijkomen mogelijks niet meer mogelijk gaat zijn om de recente reacties, en al zeker niet de recente bewerkingen, nog in d’oog te houden. Het aantal vaste medewerkers is voorlopig nog op twee handen te tellen, maar daar komt in de toekomst garanti verandering in.
50: Doordat websites soms verdwijnen of veranderen werken sommige externe links na verloop van tijd niet meer. Zou het mogelijk zijn om het ‘Waybackmachien’ hiervoor (automatisch?) in te schakelen? Bijvoorbeeld, als er iemand een link zet, dat daar dan een gearchiveerde versie van wordt aangemaakt, zodanig dat hetgeen waar de gebruiker naar bedoelde te verwijzen ook in de toekomst nog terug te vinden is. Op Wikipedia gebruiken ze dat dikwijls, maar ik weet niet of dat nu automatisch gebeurt of door de gebruiker zelf moet toegevoegd worden. We zouden er in alle geval beter moeten mee rekening houden dat het internet vergankelijk is. Zo is de schat aan informatie op http://www.vlaamsetaal.be spijtig genoeg blijkbaar ook recentelijk verdwenen.
https://archive.org/web/
De bezieler en ontwikkelaar van vlaamsetaal.be, Filip Camerman, heeft de site zeker niet in het zwarte gat gegooid. Misschien is hij nog ergens te vinden of kan er nieuw leven worden ingeblazen mits een goede admin er zijn werk van maakt :). Op antwerps.be staat bij contact nog een (oud?) mailadres.
Anders een bericht sturen naar Diederik of Grytolle, die komen hier soms nog eens piepen.
51. Nu kunt ge de historiek van de bijdragen van een bepaalde gebruiker bekijken als ge op zijn naam klikt. Maar om op zijn naam te kunnen klikken moet ge hem eerst ergens zien staan bij een lemma of reactive. M.a.w. als het (te) lang gelden is dat die person nog actief geweest is kunt ge hem niet terugvinden. Suggestie: Kunnen zoeken op de naam van een gebruiker.
Ik kom hierop omdat de Bon hierboven het over Filip Camerman heeft en volgens mij is/was die op het VW actief onder het pseudoniem Krommenaas. Alhoewel mijn gedacht was dat die nog niet zo heel lang geleden nog een bijdrage geleverd heeft, kan ik hem niet terugvinden. Vandaar.
51. Dat zou inderdaad gemakkelijk zijn. De programmeurs zullen hun werk hebben met al onze desiderata!
ps. De laatste bijdrage van krommenhaas was lendenruk. Ik was verbaasd hem hier te zien want hij is tegenwoordig bezig met andere dingen. Hij heeft namelijk een roman geschreven, waarvoor ik hier dan maar wat reclame maak. Het staat allemaal op antwerps.be.
51. vervolg F.P.G. Camerman/krommenaas
De Schreeuw van de Griffioen, een historische roman die zich afspeelt tijdens de Romeinse invasie in België, verscheen in November 2020. Te koop in alle boekenwinkels en webwinkels.
52. Index: bij een lemma een lijstje kunnen maken onder welke varianten het lemma in de index moet voorkomen
Voorbeeld: vanmorgen heb ik het lemma zich integreren ingevoerd. Dit komt uiteraard in de index. Maar omdat ik wil dat gebruikers het lemma ook vinden bij ‘integreren’ heb ik een verwijslemma integreren, zich ~ aangemaakt zodat dit ook in de index komt. Het nadeel is dat de teller van het VW dit lemma eigenlijk dubbel telt. De oplossing zou erin bestaan dat ik bij het lemma zich integreren een lijstje kan aanleggen met alternatieve indexingangen: ‘integreren, zich ~, maar misschien ook ’zijn eigen integreren’.
53: beveiliging: De spam sijpelt weer binnen: Vanmorgen een reactie verwijderd van ene LarryNergy met een phising bericht voor bitcoins bij beginners luck. Zo te zien toch geen robot, maar iemand die weet bij welk lemma hij/zij dat plaatst. Enkele weken geleden heb ik dat ook al eens gedaan, maar het was een lemma toen.
Ivm 9 en mijn opmerking van 20/2/2021: grumpie is zo’n voorbeeld van BE + NL maar geen SN (eerder NL + BE in dit geval ;)
54: Niet direct een suggestie voor de ontwikkelaars (ontwikkelèèrs?), maar ik zou bij deze willen voorstellen om de standaardvorm van verkleinwoorden te laten eindigen op ‘en’, ipv enkel op ‘e’. Historisch gezien is het correcter (kijn → ken), tot 50 jaar geleden werd het ook effectief nog zo gespeld (‘Vlaamse Filmkens’) en verkleinwoorden volgen ook een gelijkaardige (soms dezelfde) uitspraakregel betreffende die finale n als werkwoorden. Bv:
Waas/Dender: “Da klei manneken is gaan werken.”
Antw/Vl-Br: “Da klei manneken is gaan werke.”
Waas/Dender: “Ik ga(an) werke veur da klei manneken.”
Antw/Vl-Br: “Ik gaan werke veur da klei manneke.”
→ De eind-n is niet een letter die wordt ingevoegd om de uitspraak te bevorderen, het is een letter die in bepaalde omstandigheden is blijven bestaan om de uitspraak niet te bemoeilijken.
Ik probeer altijd uit te gaan van het principe dat ge beter e letterke(n) te veel opschrijft als eentje(n) te weinig. Voor mij is het in alle geval altijd moeilijk om lemma’s van verkleinwoorden zonder n als ‘echt’ Vlaams te zien, voor mij is dat de taal van op den tv, waar iedereen met een authentiek dan wel aangeleerd Brabants accent spreekt. Onze nieuwe gebruiker ‘Kerlinneken’ (voor de niet-Oost-Vlamingen: ‘Kerlinneke’) zou dat allicht beamen.
Ik kan anderzijds ook wel verstaan dat ge zoiets niet zou zien zitten, want er zijn ook nog een redelijk aantal mensen die de ‘sch’ in woorden als ‘visscher’ of ‘Fransche’ effectief als ‘sch’ (sj, sjch, …) uitspreken, en als ge alle woorden waar er historisch een ‘sch’ in voorkomt ook terug met ‘sch’ zou beginnen spellen, dan komt de VW misschien oubollig over tegenover de rest. (Om nog niets te zeggen over het feit dat unitaristen tegenover separatisten dikwijls expres ‘Vlaams’ als ‘Vlaamsch’ (of ‘Vlaemsch’) spellen met als bedoeling het vermeend oubollig gedachtengoed van laatstgenoemden te ridiculiseren – de spelling met ‘sch’ heeft dus een bezoedelde naam. Maar misschien geldt dat dan weer voor iedere niet-Hollandse spelling, en is er niks aan te doen.)
Allez, misschien dat de ontwikkelaars een functie zouden kunnen toevoegen om op basis van uw locatie de spelling van bepaalde lemma’s lichtjes aan te passen naar hetgeen dat ge gewoon zijt van te horen, maar dat riskeert volgens mij al rap van in onleesbare dialectspellingen te verzanden, en het is de bedoeling van dat te vermijden.
55: Fout in de programmatie.
Trefwoorden verschijnen niet altijd in de alfabetische lijst. Zie reactie bij bestwaarde.
Kan dit opgelost worden in de nieuwe versie aub?
56: Een andere fout in de programmatie: als ge naar het lemma vastgoed gaat en naar onder scrolt, staat er daar een lijst met stielmannen. Alleen, om een of andere reden verschijnen de letters ‘stielmannen’ niet. Nochtans staan ze daar wel als ge op ‘bewerk’ klikt, maar in het lemma dat ge als bezoeker te zien krijgt zijn ze spoorloos.
56 (vervolg): als ge voor stielmannen een spatie zet staat het er ineens wel in. Maar ik heb die spatie maar terug weggedaan zodat de programmeurs het met eigen ogen kunnen zien.
56 (vervolg)
Het gebeurt meer dat het eerste woord van de regel wegvalt, als er haken rond dat woord staan. Daarom werkt het wel als er een spatie voor staat: dan is het niet meer het eerste woord.
Tijd dat de stielmannen aan de renovatie beginnen.
Aanvulling op 53: Bij “De meest recentelijk geregistreerde gebruikers” staat er praktisch altijd wel een gebruiker waarvan de naam begint met een aantal (schijnbaar?) willekeurige letters of een Russische voornaam, en eindigt op ‘Gumbene’ (blijkbaar een plaats in Mozambique). Dat is al aan de gang vanaf dat registreren terug mogelijk gemaakt werd, ik vermoed dat er ondertussen al een paar dozijn van die ‘Gumbenes’ zijn. Het doet mij vrezen voor een plotse spaminvasie, als dat allemaal robotten zijn die dan malkanders lemma’s zouden duimkes geven. Vandaag is het toevallig idem met drie verdacht Russisch klinkende nieuwe gebruikers, waarvan de naam bestaat uit een Russische voornaam (Igor, Igor en Viktor) en een aantal willekeurige letters derachter.
57: Mensen kunnen blijkbaar hun e-mailadres als gebruikersnaam instellen, getuige ook een recent geregistreerde gebruiker. Het lijkt mij goed om dat niet toe te laten, want anders krijgen die gebruikers garanti extra spam in hun mailbox. Iemand met kwade intenties zou in se bijvoorbeeld ook het e-mailadres van iemand anders als gebruikersnaam kunnen gebruiken. Als de functie om dat te verhinderen ooit geprogrammeerd wordt, zou ik er nog een extra eenmalige functie aan toevoegen die de reeds bestaande gebruikers-met-e-mailadres-als-gebruikersnaam een mail stuurt en ze binnen de x dagen verplicht van een nieuwe naam te kiezen, zodanig dat er hier voor spammers geen zichtbare e-mailadressen niet meer te vinden zijn.
Opmerking bij ‘aanvulling op 53’ en 53 zelf: Ik heb tussen 23 april en 23 juli al 11 SPAM lemma’s of reacties verwijderd. Ik heb dit telkens gemeld aan aliekens met de suggestie de spammers te blokkeren, maar ik zie dat die berichten zelfs nog niet gelezen zijn (ze staan nog vet) :(
De laatste maand heb ik zelf geen spam meer gezien.
Aanvulling bij de opmerking op de aanvulling op 53 en 53 zelf: Vandaag zijn er nog eens twee Svetlana’s en een Viktor bijgekomen. Het lijkt mij verdacht.
Twee plus een en er was er al een, dan zijn dat er vier in totaal? En ik dacht altijd dat dat een moppeke was van die vier Russen…
Op GitHub staan nu alle opmerkingen van deze thread (draadje)
Je kan deze hier bekijken
https://github.com/vlaamswoordenboek/vlaamswoordenboek.be/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3Acommunity-vraag
Deze discussies zijn voor iedereen (ook niet ingelogd op Github) zichtbaar
Ik ben er zelf nog niet doorgegaan om ze te groeperen (want zelfde zaken komen vaak terug)
Ik heb dit met een automatisch stukje code gekopieerd (op basis van de nummering die hier gebruikt werd) dus het kan zijn dat hier en daar opmerkingen niet juist staan of ontbreken als de juiste referentie niet werd gebruikt.
Als je registreert op Github kan je daar ook de discussie verderzetten of zelfs opmerkingen volgen die anderen plaatsen (een beetje wat ook een van de vragen in de reacties is (https://github.com/vlaamswoordenboek/vlaamswoordenboek.be/issues/128)
Ikzelf ga deze thread niet meer verder opvolgen, alle foutmeldingen / vragen voor nieuwe features komen best centraal op GitHub te staan.
Ik ga ook niet beloven dat ik alle vragen ga kunnen implementeren (het is en blijft een hobby voor mij, net zoals het aanvullen van het woordenboek zelf jullie hobby is).
Ik ga zelf ook beetje prioriteiten bepalen (ook beetje naargelang wat haalbaar is)
maar ik waardeer wel jullie input en prioriteiten, dus als jullie allemaal iets heel belangrijk vinden kan ik daar wel eerder naar kijken
Mocht je mij persoonlijk willen contacteren kan dat ofwel via een prive bericht via het woordenboek, maar sneller zal je reactie krijgen op een mail (nathan AT nathansamson PUNTJE be). Als je opmerking/bug publiek mag staan zet het dan op Github, die zie ik ook vrij snel
nathansamson heeft het VW ondertussen al onder een nieuwe versie laten draaien en de meeste kinderziektes al aangepakt en opgelost. Waarvoor veel dank. Ondertussen heeft hij heel wat van de suggesties hier naar de GitHub overgebracht met de bedoeling ze te overwegen/bekijken en al of niet uit te werken. Ik moet zeggen dat die er hard aan werkt. Het is veelbelovend. Bij deze al bij voorbaat dank!
Haha, nathans was een minuut rapper dan ekik ;)
nathans vroeg naar onze prioriteiten. Ik stel voor hier een lijstje aan te leggen van drie prioriteiten. Als nathans daarna nog tijd en goesting heeft, kunnen de andere punten volgen.
Behalve de bugs oplossen, is hier mijn lijstje:
1. betreft 53: een beveiliging voor het inloggen van robots, want vroeg of laat worden we overspoeld door spam en dan sluit aliekens de deur.
2. betreft 38: dode interne linken automatisch wissen.
3. dode linken naar andere websites automatisch wissen
Ik zou de prioriteiten in twee soorten opdelen:
1) prioriteiten die voor de goede werking van het VW mmoeten zorgen
2) prioriteiten voor nieuwe functionaliteit: om het VW beter en krachtiger te maken
Eigenlijk zijn de aanpassingen van type 1 sowieso uit te voeren. Het nieuwe VW zou toch veilig en zonder (al te veel) problemen moeten werken. De voorstellen van de Bon vallen volgens mij alledrie onder deze categorie. Ik ben t’ akkoord met de volgorde.
Voor de tweede soort zullen we misschien eerst wat over en weer overleg moeten plegen alvorens nathans onze voorkeur te laten weten. Wat denkt ge?
Ik zou dan prioriteit geven aan vermoedelijk niet al te grote aanpassingen, bv. mijnen top drij hieronder:
1. Alle zoekresultaten weergeven bij een zoekopdracht en niet alleen de 20 met de meeste duimkes. (nr 50)
2. Duimkes geven aan commentaren. (nr 15)
3. Links als link herkennen, t.t.z. de gebruiker derop laten klikken i.p.v. alles te moeten kopiëren. De beveiliging tegen spam moet dan natuurlijk wel eerst op punt gesteld zijn. :) (nr 7)
Voor iedere grotere aanpassing moet er waarschijnlijk eerst nog wat besproken worden hoe ze best zou werken.
Ik heb de lijst op GitHub ook eens bekeken, en ik zie dat het probleem van het moeten herinloggen daar nog open staat. Bij mij is dat sinds de update in alle geval compleet opgelost, ik heb mij 1 keer aangemeld en sindsdien sta ik nog altijd aangemeld.
Ideaal zou eigenlijk zijn dat het forumgedeelte een dezer zou heropend worden, en dat we daar dan iedere grote aanpassing kunnen bespreken.
Er zijn overigens nog eens een hoop verdacht Russisch klinkende gebruikers en nog een Gumbene bijgekomen.
Ik heb daarstraks op GitHub aan nathans gevraagd de verdachte namen te verwijderen.
Bij GitHub is een zeer degelijke beveiliging tegen robots, maar die vind ik dan weer te omslachtig voor ons woordenboekje.
Georges, er zijn inderdaad twee soorten prioriteiten en voor de tweede kunnen we eerst overleggen.
Mijn bedoeling met die lijst van drie voorkeuren is aan nathans te laten weten wat we liefst als eerste opgelost zien, dat is eigenlijk wat hij vroeg. Daarom zou ik u willen vragen waar u persoonlijk het meeste belang aan hecht. (Ik wil u ook niet pushen he)
nthn, (ik had al bijna nathan geschreven :)) oké, dat is duidelijk.
Nr 3 is ook een voorkeur van Georges (nr 7 in de suggesties), van mij ook trouwens.
Voor het zoekvenster is er nog een probleem, dat zal ik in een nieuwe suggestie (58) zetten want ik heb mijn lijstje al.
58
Het woord dat in het zoekvenster wordt gezet, zou als eerste moeten verschijnen.
Als nu een gebruiker een kort woord, bv. ‘los’ in het zoekvenster zet, komen er twintig lemma’s met de meeste duimen waar ‘los’ in de lemmatekst voorkomt (of als deel van een woord zoals in oplossing), maar ‘los’ komt als trefwoord niet aan bod omdat het te weinig duimen heeft.
Misschien als aanvulling op 58: in de lijst met lemma’s die verschijnt als ge een secondje wacht nadat ge iets in het zoekvenster hebt ingetikt en vooraleer ge op enter drukt of op ‘Zoek’ klikt zou het eigenlijk moeten zijn dat als ge op één van die suggesties klikt, dat ge automatisch naar het lemma (of alle lemma’s) met die naam gaat. Nu wordt die suggestie gewoon ingevuld in het zoekvenster, maar ge moet nog altijd op enter drukken of op ‘Zoek’ klikken, en ge krijgt dan alle lemma’s waarin die woorden voorkomen te zien i.p.v. alleen dat dat ge specifiek hebt aangeklikt.
Ik heb 58 in GitHub gezet, dan kunt u aanvullen.
Het heeft lang geduurd, maar de eerste van die spammers met een Russisch-klinkende voornaam heeft toegeslagen (en blijkt eigenlijk Oekraïens te zijn): gebruiker ‘Svetlgzn’ heeft een hoop spamlinks bij het lemma hedde gezet, na al meer dan een maand geregistreerd te zijn.
Ik heb het spambericht alvast verwijderd.
De volgende heeft toegeslagen, ook weeral bij ‘hedde’. En als ik de recent geregistreerde gebruikers bekijk, vrees ik dat we plots weeral gaan overspoeld worden met spambewerkingen en spamreacties.
Ik heb de spamreactie verwijderd.
Misschien moeten we Anthony Liekens vragen om het aanmelden van nieuwe gebruikers tot nader order te blokkeren. Enerzijds is dat spijtig voor mogelijks nieuw potentieel, anderzijds is het een bescherming voor een onheil dat er vroeg of laat staat aan te komen als de site niet beter beschermd wordt. Wat denkt ge?
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.