Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "bangelijk." Bekijk alle definities.
geweldig, fantastisch
Typisch Vlaams Geen Algemeen Nederlands; Gangbaarheid: 5; Vlaamsheid: 2
vnw: bangelijk (bn. en bw.):
•geweldig, fantastisch, verschrikkelijk (afhankelijk van de context):
-een bangelijk optreden: een heel goed/heel slecht optreden
•versterkend bijwoord: heel, erg:
-dat is bangelijk goed gedaan: dat is geweldig goed gedaan
De jongeren van vandaag zijn erg verwend en vinden niet zo gauw nog iets dat ze bangelijk vinden.
“Frietrock is volgens frituuruitbaters “bangelijk goed” geweest." (gva.be)
“Bangelijk lekkere balletjes in tomatensaus! Awel, hier had ik nu echt eens goesting in sè.” (blogspot.com)
> andere betekenis van bangelijk
bangelijk
In het Brugse, bangelijk: om er bang van te krijgen, je zou er kippevel van krijgen
Bangelijk is volgens mij pas in de jaren tachtig (of vroege negentig?) in zwang geraakt, eerst bij de jongeren natuurlijk.
bangelijk
fantastisch? gans Vlaanderen? dan valt Limburg toch wel uit de boot hoor, want bangelijk, bènkelijk, wilt zeggen luguber, bangmakend. Pas in de jaren taggetich opgekomen? denk het niet hoor, da’s veel ouder dan mijn bomma! en die is zesensevetig!
Bangelijk heeft beide betekenissen: zowel bangelijk goed als bangelijk spannend, bangmakend.
In Antwerpen heb ik het in mijn jeugd en jonge jaren, tot pakweg mijn dertig, nooit gehoord. Maar ergens anders was het misschien al wel in gebruik.
In de beginperiode was bangelijk vooral iets voor attracties, films, … Jaws (1975) was in ieder geval nog gene bangelijke film toen.
Midden jaren 70, in mijne beginnende puistentijd gebruikten wij, giechelende bakviskes bij de chiro, dat woord om aan te tonen dat iets machtiger was dan alleen maar goe. Da was steevast altijd ‘keigoe’, ‘fak’ of ‘keifak’,… Hoe keier hoe beter.
“Bangelijk goe” geraakte een paar jaar later in de mode. Daarna was alles “goe met geweld”, of “bangelijk goe met geweld”, “gerellig goe”, “verschrikkelijk goe”, “vreselijk goe” en noem maar op.
In de jaren 80 werd de tweeling ‘keigraaf’ en ‘keineig’ geboren, die wat later er een jong “cool” broerke hebben bijgekregen en die groeide tot “megacool”.
Dan ist aan de jonkheid om dit verder aan te vullen.
Fak ken ik zeker. Het synoniem voor bangelijk was toen inderdaad graaf. En grellig als het iets griezeligs was. (Jaws was ne grellige film) Het voorvoegsel kei- was toen enkel voor keihard (letterlijk zoals een steen of figuurlijk zoals muziek).
Neig is voor later en cool al helemaal. Ondertussen is vet ook al uit NL overgewaaid? Dat ‘met geweld’ is zelfs nu nieuw voor mij, ik ken het niet. Maar ik zal wat achterstaan – een jaar of 20 – waarschijnlijk.
Toen ik voor het eerst het woord “keizacht” hoorde… wist ik het toch efkes nimmier!
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.