Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "spoed ." Bekijk alle definities.
afdeling van het ziekenhuis
afkorting van spoedgevallen
Van Dale: spoed: BE, informeel spoedafdeling
zie ook spoedgevallen, dienst spoedgevallen, spoeddienst, spoedarts, spoedverpleegkundige, urgentiearts; verzamellemma geneeskunde
“Wanneer komt u naar Spoed? De dienst spoedgevallen is in de eerste plaats een reanimatiedienst voorzien voor kritiek zieke patiënten en ernstige traumata.” (azklina.be)
“Patiënten gaan niet alleen vaker naar de spoed, ze doen dat ook meer en meer ’s nachts en in het weekend.” (partena.be)
hln.be: Het kind van amper 13 maanden oud werd daar ernstig ziek en werd naar de spoed gebracht.
spoeden mv?
Spoeden bestaat niet in het meervoud. De dienst noemt spoed zoals chirurgie, eerste hulp, oncologie….
op die fiets !
fiets?
op die fiets = hollands voor: ah, zo zit dat;)
(vreselijke uitdrukking haha!)
:D:D had ik dien dag vermoedelijk net geleerd
spoed zonder lidwoord zoals in het voorbeeld zou ik (Antw) nooit gebruiken, bij mij is het altijd de spoed. Afkorting voor de spoedafdeling. In geval van meervouden zal het begrip voluit gebruikt worden: de spoedafdelingen van de ziekenhuizen zijn onderbemand.
Ik gebruik eerder het spoed dan de spoed. Maar een regio kan ik er niet opplakken.
nthn
Re: Kim D hierboven, het is nog altijd ‘de spoed’, maar er is sprake van een gereduceerd lidwoord (zie grammatica: gereduceerd lidwoord), het blijft immers (bijvoorbeeld) “diene goede spoed” en niet “da goe spoed”. Ik zeg ook “d’spoed”, juist gelijk “d’school” of “d’stad”, en ik denk dat dat voor ver alle Vlaamstaligen geldt.
Re: Georges daarboven, ik denk ook dat “Wanneer komt u naar Spoed?” geen grammaticaal correcte zin is. “Wanneer komt u naar ziekenhuis?”, “Wanneer komt u naar Psychiatrie?” of “Wanneer komt u naar Cardiologie?” zouden immers ook niet kunnen.
Blijkbaar zeggen sommige sprekers ook ‘spoed’ en ‘het spoed’ (dat schrijven ze toch). Googel op “naar spoed” en “naar het spoed”.
Over ‘het spoed’, zeker, maar ik ben bijkan 100% zeker dat dat om een schrijftalige hypercorrectie gaat. Ge vindt ook voor alle andere woorden die een gereduceerd lidwoord (kunnen) hebben in geschreven vorm ‘het’: het stad, het straat, het school, … (1) Op inwijkelingen die de woordgeslachten nog niet machtig zijn na zegt daarentegen niemand “da stad”, “da straat”, “da school”, e.d.m. Het probleem zit hem erin dat de mensen op “het” school Hollands dialect aangeleerd worden als schrijftaal (en in iets mindere mate spreektaal), en dus ook aangeleerd worden dat er maar twee bepaalde lidwoorden (en ochot ochere één onbepaald) zijn, zijnde “de” (zijdig en meervoud) en “het” (onzijdig). Ze worden ook aangeleerd dat als ze “t huis”, “t kind” of “t schrikkeljaar” zeggen, dat ze “het huis”, “het kind” en “het schrikkeljaar” moeten schrijven. Bovendien worden ze voor tal van woorden nog eens de Hollandse geslachten aangeleerd. Op die manier schrijven de mensen rap dingen op die niet kunnen, en zeker voor een fenomeen dat maar bij een zeer beperkt aantal vaste woorden optreedt.
Toevallig of niet hebben ze gisteren in De Standaard een nieuwe reportagereeks begost, met de naam “Van ’t straat”. Ook daar treedt die hypercorrectie op, want een straat is helemaal niet onzijdig. Het is echter de best mogelijke fonetische benadering volgens de Hollandse schrijftaalprincipes van wat er in het Vlaams eigenlijk wordt gezegd.
“Naar spoed” is een ander paar mouwen, maar ik zou ze het toch wel eens willen horen zeggen.
(1) De gemeente Lummen zet het zelfs op hun website: “De schoolroutekaart Lummen toont je de meest geschikte routes om je veilig van en naar het school te begeven.”
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.