Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    stoverij

    Dit is slechts 1 definitie voor "stoverij." Bekijk alle definities.

    stoverij
    (de ~ (v.))

    zie stoofkarbonade

    Van Dale 2017: BE
    stoof­vlees

    Ingredients carbonade
    Ingrediënten van stoverij

    Ik lust graag stoverij met friet.

    8 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (01 Aug 2021 00:48)
    Dit woord was woord van de dag op 24 Sep 2008

    👍
    994

    Reacties

    stoofsel

    In Limburg wordt dit stoofsel (best met fritten natuurlijk). Hoe maakt gij uw stoofsel gereed?

    Toegevoegd door suzanne op 03 Apr 2008 17:36

    stoverij

    In het Brugse : stovers

    Toegevoegd door Flipper op 04 Apr 2008 00:25

    Stoverij

    Hier is mijn versie van stoverij. Ik maak de stoverij het liefst een dag op voorhand, zodat die een hele nacht kan “trekken”. Stoverij die een dag smaak heeft kunnen opdoen is vele malen lekkerder.

    Het vlees in voldoende kleine stukken goed bruin bakken in voldoende hete boter. In het braadvet de versneden ajuinen aanstoven, en deze kort “secher” (drogen) met een beetje bloem, om straks de saus te laten dikken. Alles bijeenbrengen in een stevige pot om te stoven. Overgieten met een deel bier (kies maar) en een deel water, zodat het vlees net niet onder water staat. Goed op smaak brengen met peper en zout, bouquet garni, mosterd, ik durf er soms zelfs gestoofde paprika en een lepel tomatenpuree in doen… En dan, zachtjes laten pruttelen tot het vlees net in draadjes uit elkaar valt :)

    Uiteraard wordt de stoverij geserveerd met verse frieten (als we al het werk en geduld in de stoverij steken, moeten we hem ook niet verknoeien met een akelige diepvriesfriet), en een goeie klodder mayonaise.

    Toegevoegd door aliekens op 18 Apr 2008 01:48

    de ~ (v./m.)

    met het oog op wat aliekens heeft geschreven

    Toegevoegd door Grytolle op 18 Apr 2008 04:58

    Dit hier is een Vlaams woordenboek en geen kookboek, geef dan zo een recept rechtstreeks aan aanvrager door.

    Toegevoegd door Flipper op 18 Apr 2008 12:19

    Niemand zegt dat ge stovernij op haar aliekens moet gaan koken, Flipper. Waarom hebt ge aliekens uit te schelden? Ik zie niet wat er mis is met een recept toe te voegen in een commentaar. Het was zeker anders geweest als hij het in het artikel zelf had toegevoegd.

    Toegevoegd door Grytolle op 18 Apr 2008 15:55

    “uit te schelden” moest “op het matje te roepen” zijn. “uit te schelden” was een heel misleidend Zweedicisme van mij 8)

    Toegevoegd door Grytolle op 18 Apr 2008 16:08

    Antw. variant

    In ’t stad noemen ze die lekkernij /kar m.e ’na: j.e/ verbastering van karbonade

    Toegevoegd door haloewie op 18 Apr 2008 23:46

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.