Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "middag." Bekijk alle definities.
De middag duurt in Vlaanderen niet tot 18 uur, zoals in Nederland, maar slechts tot ongeveer 14 uur, daarna spreken we van namiddag.
Algemeen Nederlands Woordenboek: (vooral) in België: periode na het middaguur waarin men het werk onderbreekt en de lunch gebruikt; gedeelte van de dag na het middaguur tussen ongeveer 12.00 en 14.00 uur
In Vlaanderen algemeen; in Nederland vooral in de verbinding tussen de middag.
zie de andere definitie van middag
ook in samenstellingen zoals maandagmiddag, dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag, zondagmiddag, gisterenmiddag, eergisterenmiddag, morgenmiddag
zie ook voormiddag
’s Middags eten we warm.
De zaak kon zaterdagmorgen niet openen door de schade en dat blijft waarschijnlijk zo tot maandagmiddag. (hln.be)
Gisterenmiddag werd de Brusselse brandweer opgeroepen voor een interventie in een Brusselse school. (vrt.be)
haha, ‘k dacht wel da’ ge dees ging toevoegen
In de praktijk begint de middag al dikwijls vanaf een uur of elf, dan kunt ge al zeggen goeiemiddag in plaats van goeiemorgend.
Ik zou daar nog ‘goede voormiddag’ durven zeggen, maar in de praktijk wordt er inderdaad dikwijls ‘goedemiddag’ gezegd vóór de eigenlijke noen. Ik heb het eens opgezocht, en heb toevallig dat hier tegengekomen:
https://hinative.com/fr-FR/questions/2736394
“We zeggen in Nederland niet ‘goede voormiddag’ of ‘goede namiddag’. We hebben wel de woorden ‘voormiddag’ en ‘namiddag’. Ik gebruik ze zelf ook weleens als ik een afspraak maak (‘Ik heb alleen tijd in de namiddag’, maar ik zeg net zo makkelijk ‘tweede helft van de middag’.) Hoe de dinosaurussen hier vroeger spraken, geen idee. ?
Ik spreek standaard Nederlands, geen specifiek dialect. Ik ben docent Nederlands, dus ik word geacht fatsoenlijk Nederlands te spreken. ? Meestal lukt dat wel.?”
Wat dat de die daar zegt is een gevolg van de valse vrienden dat ik nog niet had op gepeisd: in Nederland zeggen ze geen ‘goede voormiddag’ of ‘goede namiddag’, en betekenen ‘goede morgen’ en ‘goede middag’ dus ook iets anders.
Nog een verdere bepeizing: ‘goede voornoen’, ‘goede noen’ en ‘goeden achternoen’ worden eigenlijk niet gezegd. Daar kunnen allicht allerlei interessante conclusies uit getrokken worden.
Zegt gij goeie voormiddag als begroeting of als afscheid? En goeie namiddag ook? Tiens, voor mij is het standaardarsenaal enkel goeie morgen (tot 11 à 12 uur), goeie middag (tot een uur of 2 of zelfs later), goeien avond (vanaf de vooravond), goeie nacht (als het tijd is om te gaan slapen of vanaf een uur of 12) en gewoon goeien dag (altijd goed).
Niet dat goeie voormiddag of goeie namiddag niet kan, maar dan in een benadrukte betekenis, bv.: nog ne goeie namiddag verder…
Hmm, bij nader inzien zeg ik het als begroeting eigenlijk exclusief aan den telefon: “ne goeëveurmiddag, ’t is hier me nthn, …”, en ik denk dat ik weet waarom. Aan den telefon kunt ge naar uw/een uurwerk kijken, terwijl dat ge in ’t echt op uw gevoel moet betrouwen, en dan is een minder specifieke tijdsaanduiding veiliger. Voor de rest gebruik ik ze denk ik op dezelfde manier als u.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.