Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Stormbeest

    Geregistreerd sinds 30 May 2008

    Recentste wijzigingen

    Bekijk alle (2) wijzigingen van deze gebruiker.

    middag

    De “middag” duurt in Vlaanderen niet, zoals in Nederland, tot 18 uur, maar slechts tot ongeveer 14 uur, daarna spreken we van “namiddag”.

    ’s Middags eten we warm.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Stormbeest op 10 Jun 2009 17:11
    5 reactie(s)

    bank
    ("de ~ (m.) ~en)

    Hollanders noemen ieder zitmeubel voor 2 of meer personen “bank”, maar bij ons is nen bank zonder uitzondering hard. Wat ge vindt in ne living noemen wij “zetel”.

    We hebben een tijdje zitten babbelen op nen bank in ’t park.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Stormbeest op 30 May 2008 00:36
    5 reactie(s)

    Recente reacties

    Bekijk alle (6) reacties van deze gebruiker.

    Verkavelingsvlaams

    Maar toch redelijk wat verschillen

    Toch spreek ik behoorlijk anders dan ze in Thuis en Familie spreken. Ik zeg bijvoorbeeld spontaan: “Ha je-hij morhn ook mee haa loopm?”, wat in Vlaams-Brabant meestal zo ongeveer klink: “Ga de-gèè morgen ook mee gaan lope?”

    Toegevoegd door Stormbeest op 11 Dec 2011 22:13

    tussentaal

    Velen kunnen tussentaal niet van AN onderscheiden

    Heel veel mensen beweren van zichzelf of anderen dat ze AN spreken, terwijl het eigenlijk om een tussentaal gaat, een opgekuist dialect. Ik krijg het zo op mijn heupen van al die onwetenden die denken dat “Iek wiel duus den trèèn van vèèf uur pakke.” standaardnederlands is. Veel mensen hebben precies nog nooit iemand van de openbare omroep horen spreken.

    Toegevoegd door Stormbeest op 11 Dec 2011 22:10

    Verkavelingsvlaams

    Hét verkavelingsvlaams bestaat niet.

    “Het verkavelingsvlaams is de taal die ze in Thuis en Familie spreken.”

    Dit is niet erg juist. Er bestaat niet zoiets als hét verkavelingsvlaams, de tussentaal verschilt per streek. Ik ben van West-Vlaanderen en spreek ook een soort tussentaal, maar die is wel duidelijk anders dan die in Vlaams-Brabant en Antwerpen.

    Toegevoegd door Stormbeest op 11 Dec 2011 21:50

    spreken, op de letter ~

    In West-Vlaanderen nog steeds zo

    “50 jaar geleden was het namelijk gewoon nog een rariteit dat iemand ‘beschaafd’ sprak…”

    Dat is tegenwoordig in West-Vlaanderen nog steeds zo. Ik ben van West-Vlaanderen (opgegroeid in Kortrijk, nu woon ik in Zwevegem), maar spreek geen dialect, omdat mijn ouders het niet tegen mij spraken. Hier in het westen zegt iedereen dat ik “Alhemeen Nederlands” spreek, hoewel het eigenlijk een tussentaal is. Mensen reageren nog wel eens vreemd omdat ik zo spreek, geen wonder eigenlijk, want buiten mij spreekt echt íedereen uit West-Vlaanderen, jong of oud, hoog- of laagopgeleid, plat. En ik ben van 1983.

    Toegevoegd door Stormbeest op 11 Dec 2011 21:37

    geslaan

    Verkeerde vervoeging

    En de infinitief is natuurlijk SLAGEN:

    “Erop slagen en uiteindelijk zelf in mekaar geslaan worden?”

    Sorry maar dáár ben ik dus echt allergisch aan hé. Ik, en iedereen in mijn omgeving, zegt steeds: “Erop SLAAN en uiteindelijk zelf in mekaar GESLAGEN worden.” SLAGEN betekent: LUKKEN!!

    Vooral in de provincie Antwerpen hoor je dat. Volgens mij is het alleszinds niet algemeen in Vlaanderen, want ik ben van West-Vlaanderen en maakte pas kennis met deze wanvervoegingen toen ik naar een school ging waar jongeren uit gans Vlaanderen waren.

    Toegevoegd door Stormbeest op 05 Dec 2008 11:44

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.