Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  erfenissprong

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "erfenissprong"

  erfenissprong
  (zelfst. naamw. m. -en)

  Sinds 21 januari 2013 is de zogeheten ‘erfenissprong’ van kracht.
  Wie een erfenis krijgt van zijn of haar ouders, kan de erfenis verwerpen en ze doorgeven aan de eigen kinderen. De kleinkinderen van de overledene dus. Zo kan je vermijden dat er 2 keer successierechten worden betaald: 1 keer door de kinderen en een tweede keer door de kleinkinderen. (radio2.be)

  Van Dale 2017 online: in BE
  google2017: .BE (>22.000) ; .NL (239)

  Erfenissprong komt niet van de grond.
  Het gebeurt zelden dat ouders een erfenis verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de notarissen. (netto.tijd.be 17/03/2016)

  Met een erfenissprong kunnen kinderen momenteel wel een erfenis verwerpen, zodat hun eigen kinderen onmiddellijk in hun plaats kunnen erven. In dat geval gaat het echter om alles of niets, wat de drempel te hoog maakt.
  CD&V stelt voor om de kinderen de mogelijkheid te geven datgene wat ze erven geheel of gedeeltelijk zonder extra belastingen door te geven aan hun eigen kinderen. “Dat niet de volledige erfenis daarvoor in aanmerking moet worden genomen, vermindert de druk op de oorspronkelijke erfgenamen” (deredactie.be 22/07/2016)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (17 feb 2019 19:44)

  Thumbs_up
  181

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.