Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  flurk

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "flurk"

  flurk
  (de ~ (m.), ~en)

  penis, piemel

  “Als je dan nog weet dat papa er geen graten in ziet om zijn blote flurk te zwaaien in de nabijheid van andere kinderen (zelf gezegd !), dan zou emmeke eigenlijk haar verantwoordelijkheid moeten nemen want vroeg of laat komen die in de gazet.” (HappyMama.be 07/08/14)

  > zie andere betekenis van flurk

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Stefan en laatst gewijzigd door de Bon (26 dec 2018 16:22)

  Thumbs_up
  471

  flurk
  (de ~, (m.), ~en)

  schurk, schelm
  maar ook meer algemeen ne pipo, ne rare, …

  Flurk was een figuur in de stripreeks "de Lustige Kapoentjes (vanaf 1950).
  Flurk: de slechterik. (zie ook bij reacties)
  Een al wat oudere jongen die voortdurend de Kapoentjes en de champetter pest. Hij is een leegloper en doet blijkbaar niets anders dan stelen, treiteren en streken uithalen. De Kapoentjes zorgen er via listen en het “poets wederom poets”-principe voor, dat hij continu in handen van de Champetter terecht komt.

  > een neologisme door Marc Sleen uitgevonden naar analogie met “schurk”.

  “Hé, Flurk, kom ’ns hier”, riep mijn vader indertijd. Hij bedoelde daarmee: pestkop, vervelend ventje; dat was dus gewoon plagend bedoeld.

  Er is ook een geval bekend van een politieagent die men “Flurk” noemde omdat hij de mensen nogal durfde treiteren met zijn optreden. De man is gelukkig met pensioen…

  demorgen.be: (Mensbrugghe op Gents Oscarfeest: poepchic ontgoocheling) Ik ben slechts een flurk die wel een zin kan schrijven, maar voor de rest geen beginselvaste principes heeft.

  > zie andere betekenis van flurk

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door G12670 en laatst gewijzigd door de Bon (08 aug 2019 14:44)

  Thumbs_up
  378

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.