Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  kaarsbranding

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "kaarsbranding"

  kaarsbranding
  (de ~, (v.), ~en)

  het branden van een kaars bij de 2de publieke zitting van een openbare verkoop. Sinds 2009 wordt er nog maar 1 zitting gehouden. Zolang de kleine, zeer dunne kaars brandt, kan geboden worden. Op het moment dat de kaars uitgaat, is het laatste bod geldig en is de openbare verkoop bekrachtigd. De persoon die het laatst geboden heeft is de rechtmatige eigenaar van het pand.
  Traditie in België.

  zie ook koopdag

  WNT:
  - Keersbranding. Toeslag bij het branden van een keerslicht, in openbare veilingen (Zuiden der Kempen). Het keersken dat ontstoken wordt, is eenen vinger lang en eene stopnaald dik. Zoodra het opgebrand is, heeft men geen recht tot bieden meer, Cornelissen-Vervliet. (1899)
  - Dat men de voorschreven pachtinghe doen sal, soomen in voorleden jaren ghedaen heeft, t’sy met mijnen, keersberringhe oft hooghinghe, Placcaeten van Brabant (1570).

  Zij hoopten dat, voor het einde van de kaarsbranding, hun bod niet werd overboden.

  Na de kaarbranding en het bekrachtigen van de verkoop, geeft de Notaris een tournée générale.

  Nog niet zo lang geleden werd ons huis openbaar verkocht met kaarsbranding.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (31 okt 2020 14:38)

  Thumbs_up
  222

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.