Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  kolonie

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "kolonie"

  kolonie
  (de ~ (v.), ~s, ~ën)

  inrichting voor landlopers in Merksplas en Wortel

  Op de vroegere landloperskolonie van Merksplas bevindt zich nu één van de grootste strafinrichtingen in België (SIM), alsook een centrum voor uitgeprocedeerde illegalen (CIM).
  De kolonie van Wortel is nu een natuurgebied.
  nadruk op ‘ie’: kol-lon-nie

  Het is best dat ge genoeg geld op zak hebt zitten om een brood en drinken te kopen want als de flikken u oppakken, en ge hebt geen geld bij, dan steken ze u in de kolonie voor landloperij.

  Uit de kolonie is een dorp ontstaan en noemt Merksplas-kolonie.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door Marcus (27 jun 2018 17:46)

  Thumbs_up
  251

  kolonie
  (de ~ (v.), ~s)

  een plaats waar kinderen naartoe gingen om gezondheidsredenen – of omdat er thuis geen goede zorg kon gegeven worden; meestal aan zee of in de Ardennen

  nadruk op ‘ie’

  Kinderen die in de stad woonden en geen tuin hadden of kinderen met een zwakke gezondheid werden naar de kolonie gestuurd waar de meesten opknapten en met een frisse blos terugkeerden.

  In de jaren 50 verbleven mijn vriendin en 2 van haar zussen, tijdens de zomervakantie, 2 maanden in de kolonie in De Haan.

  De kolonie aan zee noemt nu Zeepreventorium. Enkel dat van De Haan is nog overgebleven, de rest is allemaal gesloopt of de gebouwen hebben een ander doeleinde gekregen.

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Kastanjeoog en laatst gewijzigd door fansy (28 okt 2014 09:48)

  Thumbs_up
  210

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.