Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  lastbrief

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "lastbrief"

  lastbrief
  (zn. m.; ~brieven)

  Algemeen Nederlands Woordenboek: (vooral) in België, weinig gebruikt, verouderend: brief die, document dat als bewijs dient dat een bepaalde opdracht (“last”) is gegeven, bijvoorbeeld door een bedrijf aan een uitvoerder van een project; in historiserend gebruik ook: brief, geschrift waarin aangegeven wordt dat men gemachtigd is om een bevel uit te voeren; bevelschrift

  Opm: Lastbrief is blijkbaar nog vooral een begrip bij overheidsopdrachten. Zie voorbeelden.

  In Nederland wordt lastbrief in deze betekenis enkel nog historisch gebruikt. Wel heeft lastbrief in NL nog een religieuse/protestantse betekenis: van God gegeven opdracht van een predikant, opdracht van een afgevaardigde in de kerkenraad

  Overwegende dat het ten uitvoer brengen van bepaalde opdrachten pas zal gebeuren indien de stad zulks bij een aangetekende lastbrief … (ninove.be)

  Hiervoor dient een lastbrief grondplan en een volledig en correct lengteprofiel van de persleiding overgemaakt te worden aan Aquafin (zwevegem.be)

  …aan TRACTEBEL ENGINEERING NV Ilgatlaan 23 3500 Hasselt samen met een lastbrief om de opmaak van een projectnota te starten. (lummen.be)

  historisch: Daarbij verscheen men persoonlijk of men liet zich door een gevolmachtigde, drager van een wettelijke lastbrief, vertegenwoordigen. (hasel.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (21 aug 2020 09:35)

  Thumbs_up
  16

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.