Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  levendig

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "levendig"

  levendig
  (bijv.nw.)

  levend

  VD: “niet algemeen”
  zie ook leftig
  vergelijk D “lebendig”

  waarschijnlijk was deze betekenis algemeen in het Nederlands taalgebied

  “bnw. en bijw. Mnl. levendich; hd. lebendig. Van Levend. Oorspronkelijk in beteekenis niet verschillende van levend; levendig is echter, meer dan levend, gebruikt in verschillende oneig. toepassingen, waardoor bewegelijkheid, opgewektheid, niet-doodsch zijn enz. worden uitgedrukt. In de bet. ”niet dood, niet gestorven” (eig. en oneig.) is levendig tot in de 18de eeuw even gebruikelijk, zoo niet gewoner, geweest als levend; de Statenbijbel b.v. bezigt ze door elkaar, maar levendig komt er vaker in voor. De 18de-eeuwsche woordenboeken van HALMA en MARIN vermelden ze nog in gelijke beteekenis. Doch in de genoemde eeuw is men van litteraire zijde eene onderscheiding gaan maken (waartoe het bovenvermelde gebruik van levendig voor bewegelijk, opgewekt aanleiding gaf): levend voor ”niet dood”, levendig voor ”bewegelijk, opgewekt enz. ””

  “Voor het ganzenvoetje zelf, blijft het even gruwelijk.
  Levendig opgegeten of levendig gespietst.”
  (www.zeewaterforum.info/forums 04.11.07)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (30 okt 2018 18:31)

  Thumbs_up
  170

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.