Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  omdopen

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "omdopen"

  omdopen
  (doopte om, omgedoopt zw. ww.)

  veranderen in iets anders, omvormen

  oorspronkelijk betekent omdopen “een nieuwe naam geven”, tegenwoordig bestaat in Vlaanderen de trend om er de betekenis “aanpassen met een nieuwe bestemming” aan te geven

  “De scouts gaan de turnzaal omdopen tot een feestzaal en er dan een fuif in geven.”

  “Antwerpen gaat vrijwel de hele stad versneld omdopen tot een zone 30.” (GVA 111214)

  nieuwsblad.be: Het gemeentelijk sportpark Vossekot in Retie werd afgelopen woensdag omgedoopt tot een reusachtig speelpark,…

  een.be: Of ben je eerder een natuurmens, dan kan je altijd je tentje opslaan op het voormalige Fort Bedmar, dat nu is omgedoopt tot een heuse camping.

  derdactie.be: De Toekomstgroep wordt al eerder (in mei 2001) officieel omgedoopt tot een partij.

  standaard.be: Door de regen van de voorbije weken en de recente opendeurdag op het autosportterrein, is het rennerskwartier omgedoopt tot een modderpoel.

  demorgen.be: De gedempte Zuiderdokken werden omgedoopt tot een groots festivalterrein met onder andere live-optredens, cultuur en een sportcompetitie

  Vlaamsparlement.be: ördineerde projecten worden opgestart. Zo zal men op korte termijn het Vlaams Parlement omdopen tot een virtuele Hot-Spot.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (18 dec 2014 14:02)

  Thumbs_up
  234

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.