Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  ontvlaamsen

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "ontvlaamsen"

  ontvlaamsen
  (ww. ontvlaamste, ontvlaamst)

  1) minder Vlaams worden doordat er o.a. minder Vlamingen wonen of er minder Vlaams gesproken wordt
  2) zich minder Vlaamsgezind opstellen
  3) ook wel eens gebruikt voor het vernederlandsen (Belgisch-Nederlandse taalelementen vervangen door Standaardnederlandse – ook wel eens culturele verschillen wegwerken) van strips (o.a. Suske & Wiske) en literatuur (o.a. wat Jeroen Brouwers deed bij Uitgeverij Manteau). Meestal wordt de voorkeur gegeven aan de term ‘vernederlandsen’ (zie bv. http://tinyurl.com/y9nrbfse en http://tinyurl.com/y92flfo9)

  opm: ontnederlandsen staat in Van Dale 2016 online, ontvlaamsen en ontfransen niet

  vgl. ontvlaamsing

  1) lokaalwoonbeleid.be: Werknemers die in Brussel werken, worden ontmoedigd om zich in Brussel te gaan vestigen. De stad zal leeglopen, alleszins ontvlaamsen en ook ontfransen.

  1) belg.be: De HUB-econoom voorspelt dat Brussel zal ‘ontvlaamsen’ en ‘ontfransen’. Dit als gevolg van De Lijn die snelle trams wilt laten rijden tussen het Brusselse Noordstation en Boom, Ninove en Heist-op-den-Berg.

  2) hln.be: “Yves Leterme ondervindt nu dat een premier moet ontvlaamsen en zijn verkiezingsbeloften moet verloochenen”, zei kamerfractieleider Gerolf Annemans.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door nthn (24 jul 2019 09:41)

  Thumbs_up
  206

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.