Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  potpourriwet

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "potpourriwet"

  potpourriwet
  (zelfst. naamw. , ~ten)

  de potpourriwetten bundelen uiteenlopende hervormingen in het justitieel beleid.

  De naam werd door federaal minister K. Geens zelf gekozen en refereert naar de Mammoetwet van 1975 die destijds een potpourriwet werd genoemd:
  “De in dit Justitieplan voorgestelde maatregelen zullen worden omgezet in vier wetsontwerpen die vanaf de lente achtereenvolgens zullen worden voorgelegd aan Regering en Parlement. Deze ontwerpen gaven we bescheiden de naam potpourri, en dit plan toont aan dat er een stevige kerntaken-strategie achter zit, ondanks de benaming. Zoals de rechtsgeleerden destijds de vraag stelden of de zogenaamde kleine Mammoetwet van 30 juni 1975 in wezen geen Potpourriwet was, hopen wij in dit geval het omgekeerde: namelijk dat deze potpourriwetten als een klein mammoetwerk zullen worden ervaren.” (website van Minister van Justitie K. Geens)

  “Minister van Justitie Koen Geens zit welgeteld één jaar in het zadel en hij heeft al een nieuw justitieplan op tafel gelegd en vier potpourriwetten om justitie efficiënter en moderner te maken.” (het Belang van Limburg)

  Geens herhaalde dat de plannen van de regering naast een ‘beperkte vermindering’ van het personeel vooral moeten zorgen voor een vergroting van de efficiëntie en een vermindering van de werklast. Iets wat volgens hem al duidelijk blijkt uit zijn eerste drie potpourri-wetten. (tijd.be)

  De vijfde Potpourri-wet creëert een wettelijke grondslag voor de heropsluiting van een opgeëist persoon met het oog op uitlevering wanneer die persoon tijdens de uitleveringsprocedure in vrijheid werd gesteld alvorens het uitleveringsbesluit – dat de uitlevering (ten minste deels) toestaat, kon worden betekend.(polinfo.kluwer.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door fansy (26 mei 2018 22:25)

  Thumbs_up
  178

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.