Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  recidivist

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "recidivist"

  recidivist
  (de ~, ~ en m. zst. nw.)

  Iemand die twee keer een zware verkeersovertreding begaat.

  Recidivist krijgt vanaf 01/01/2015 in België een ruimere betekenis dan in het AN.

  Recidive is “(juridisch) een herhaling van misdrijf (een strafverzwarende omstandigheid indien iem. een misdrijf pleegt binnen zekere tijd nadat hij voor eenzelfde of verwant feit is gestraft)” Van Dale 2014

  In de Belgische wetgeving noemt men een bestuurder dus binnenkort “recidivist” als hij voor de tweede keer een zware overtreding begaat. Het gaat dus niet om recidive van één bepaalde zware overtreding, wel van om het even welke zware overtreding. Of de bestuurder nu onrechtmatig geparkeerd heeft op een plaats gereserveerd voor gehandicapten of te snel gereden heeft: hij wordt “recidivist” als hij deze zeer uiteenlopende overtredingen begaan heeft.

  “De maatregel is bedoeld voor recidivisten. Een bestuurder die voor de tweede keer een zware overtreding maakt – en dat moet niet langer dezelfde inbreuk zijn -, zal zijn rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen. Bij elke volgende overtreding loopt die minimumtermijn op. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, moet de hardleerse bestuurder ook slagen voor een reeks examens (theoretische en praktische rijproef, psychologische en medische testen).” (Knack 271214)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (02 mei 2016 13:52)

  Thumbs_up
  214

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.